Klasszikus

Vladimir Ashkenazy visszavonul

2020.01.20. 13:00
Ajánlom
A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!

Vladimir Ashkenazy, a karmester, zongoraművész, zenész, művész és humanista úgy döntött, hogy elérkezett az idő, hogy azonnali hatállyal visszavonuljon a nyilvános fellépésektől

– szerepel Jasper Parrott közleményében.

Ashkenazy 1937-ben született a szovjetunióbeli Gorkijban (ma: Nyizsnyij Novgorod), zsidó és orosz ortodox szülők gyerekeként. Hat évesen kezdett zongorázni. A moszkvai Konzervatóriumban Lev Oborin és Boris Zemliansky növendéke volt. 1955-ben második lett a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen, egy évvel később megnyerte az Erzsébet Királynő Zenei Versenyt Brüsszelben. A brit zongoraművésszel, John Odgonnal megosztva nyerték meg az 1962-es Nemzetközi Csajkovszkij Versenyt. Noha a KGB tanulóévei alatt folyamatosan megpróbálta beszervezni, a zaklatások ellenére sem működött együtt a hatóságokkal.

Életét megnehezítette a szovjet vezetés. amikor 1961-ben feleségül vette az izlandi Þórunn Jóhannsdóttirt, növendéktársát a moszkvai konzervatóriumban, a nőnek fel kellett adnia állampolgárságát. Memoárjában Nyikita Hruscsov név szerint megemlékezett Ashkenazyról, annak igazolására, hogy a szovjet művészek bátran utazhatnak külföldre.

A zongoraművész és családja 1963-ban hagyta el a Szovjetuniót, és izlandi állampolgárok lettek. Reykjavíkban segítségével alapult művészeti fesztivál, amelynek máig tiszteletbeli elnöke. 1978-ban a svájci Luzernbe költöztek. Ashkenazy 1989 óta itt él, öt gyereke van, egyikük, Vladimir (Vovka) apjához hasonlóan zongoraművész lett, fia, Dimitri klarinétművész.

A zongoraművész repertoárja Bachtól Sosztakovicsig a zeneirodalom nagy szeletét felölelte. Felvételt készített Bach Wohltemperiertes Klavier és Francia szvitek című ciklusaiból, Beethoven, Szkrjabin összes zongoraszonátájából, Rahmanyinov és Chopin összes zongoraművéből, Mozart összes zongoraversenyéből, és háromszor vette fel a Beethoven-concertókat (Soltival, Mehtával és a clevelandiekkel, karmester nélkül). De rendszeresen játszotta Brahms, Bartók és Prokofjev műveit is.

A művész legutóbb 2015-ban járt Budapesten, akkor Sibelius és Csajkovszkij műveit vezényelte a Philharmonia Orchestra élén. Lapunk munkatársa akkor interjút is készített vele.

Kapcsolódó

"Soha nem akartam vezényelni"

Vladimir Ashkenazy a Tavaszi Fesztivál keretében április 20-án adott koncertet a londoni székhelyű Filharmónia Zenekar élén. A zongoraművész-karmesterrel Richterhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk. INTERJÚ

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.