Klasszikus

Vladimír Válek a MÁV Szimfonikus Zenekar élén

2007.06.13. 00:00
Ajánlom
Június 14-én, csütörtökön este fél nyolckor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adja a MÁV Szimfonikus Zenekar Mesterbérlet című sorozatának évadzáró hangversenyét, Vladimír Válek karmester vezényletével.

A kitűnő cseh dirigens a Prágai Rádió Szimfonikus Zenekar és a Szlovák Filharmonikusok vezető karmestere, valamint az Osaka Symphony Orchestra (Japán) első vendégkarmestere. A világ minden táján, számos nagy zenekar pulpitusán állt vendégkarmesterként.

Hangversenyének első felében Mozart: Don Giovanni nyitánya csendül fel, majd Beethoven Hegedűversenyét Nam-Hoon Kim, a fiatal, de máris szép sikerekkel büszkélkedő koreai hegedűművész játssza. Válek a műsor második felében cseh zenét vezényel: a legnépszerűbb cseh darabot, Smetana Moldváját és Leos Janáček egyik utolsó művét, a Sinfoniettát. Janáček életének nagy részét a romantika korában élte, mégis megérintette őt a 20. század sok új zenei irányzata, mindenek előtt a cseh zene iránti elkötelezettség. Mindez – a népies témák, a dallamosság, de ugyanakkor sok érdes harmónia alkalmazása – nagyon korszerűvé, mégis teljesen élvezhetővé teszi műveit.

(2007. június 14. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye; Mozart: Don Giovanni - nyitány, K 527; Beethoven: D-dúr hegedűverseny, op. 61; Smetana: Moldva; Janácek: Sinfonietta; km.: Nam-Hoon Kim (hegedű); vez.: Vladimír Válek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.