Klasszikus

Voices of Light – Dawn Upshaw új szólóalbuma

2004.12.18. 00:00
Ajánlom
„A fény hangjai” – az elővigyázatos zenerajongó ilyen cím hallatán rögtön reklámfogást, „best of” válogatást, komolyzenei örökzöldeket sejt. Ám a tájékozott zenerajongó azt is tudhatja, hogy Dawn Upshaw napjaink vezető szopránénekesnője, aki nemcsak hangjával és technikai felkészültségével, de a zenei különlegességek iránti nyitottságával is kitűnik pályatársai közül. Így joggal merül fel a kérdés, hogy egy ilyen formátumú, kifinomult ízlésű művész miért jelenteti meg albumát ilyen szlogen-szerű, akár előítéleteket is kiváltható címmel?

A lemezt közelebbről megismerve rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy a közhelyes cím különleges válogatást takar: Dawn Upshaw – mint ezt saját bevezetőjében ki is fejti – Messiaen, Fauré, Debussy és Osvaldo Golijov dalain keresztül zenés utazásra invitálja hallgatóit a fény, az árnyék, a csillagok és a színek világába.

Zene és fény kapcsolata a mindennapi szóhasználatban egyértelműnek tűnik: gyakran beszélünk „csillogó” hangszínekről vagy „sötét” harmóniákról; általában a magas hangokat fényesnek, világosnak érezzük, a mélyeket sötétnek. Ám zenehallgatáskor sokakban jelenik meg ennél jóval nehezebben megragadható „látvány”; sőt különleges hallású emberek – mint például Messiaen – egy-egy hangmagassághoz vagy harmóniához konkrét színt társítanak. Talán ez is indokolja, hogy a „látható” zenei megjelenítése sok komponista számára jelentett kihívást, de az a látvány, ami őket megihlette, csak különleges esetekben deríthető fel. Ilyen rendkívüli lehetőséget kínál lemezünk összeállítása: a tizenkilenc dalszöveg színek és fények valóságos kavalkádját nyújtja. Tanúi lehetünk, hogy hogyan fogalmazza meg a zene nyelvén Messiaen a reggeli szivárványt (Le collier), Golijov a színtelen Holdat (Lúa descolorida) vagy Fauré a kék Édenkertet (La chanson d’Ève).

Az összeállítás elkészítésekor azonban az alkotók nem elégedtek meg a közös tematikájú dalok egyszerű egymás mellé helyezésével. A két teljes ciklus (Debussy: Chansons de Bilitis, Fauré: La chanson d’Ève) és a különálló Golijov-alkotás köré úgy rendezték a válogatás gerincét adó öt, különböző ciklusokból származó Messiaen-dalt, hogy ez utóbbiak, mintegy viszonyítási pontot alkotva, párbeszédet kezdeményeznek a szövegek és a dallamok között. Ily módon a több évtizednyi különbséggel, különböző szerzők verseire komponált művek között finom utalások egész hálója jön létre. Sőt, egymás után következő dalok olykor egészen drámai kapcsolatba lépnek egymással. Ennek egyik legszebb példája a már említett, 1999-ben komponált, a teljes megsemmisülést megéneklő Golijov-mű után felhangzó Prière exaucée, melyben Messiaen szövege és zenéje napfényről, hitről és örömről szól.

Az eddig vázolt zenei-költői-festői tájakon tett utazás Dawn Upshaw és zongorista partnere, Gilbert Kalish társaságában valóban káprázatos. Képzeletgazdag és ihletett előadásukban kifogástalan technikával és választékos ízléssel keverik ki a szövegek és a zene által sugallt valamennyi színárnyalatot. Dawn Upshaw hangja valóban alkalmas a „fény” kifejezésére: szopránja ragyogó, csillogó, és mindvégig sugárzóan kifejező. Ez a pazar felvétel – mely hozzá méltó formában: ízléses borítóval és színvonalas ismertetőszöveggel jelent meg – minden igényes zenerajongó gyűjteményének féltett darabja lehet.

(Voices of Light; Dawn Upshaw (szoprán), Gilbert Kalish (zongora); Messiaen-, Debussy-, Golijov- és Fauré-dalok; Nonesuch Records 7559798122; 2004)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.