Klasszikus

Vojnich Erzsébet kapta az AEGON Művészeti Társdíjat

2007.09.19. 00:00
Ajánlom
Rakovszky Zsuzsa költő, aki másodikként vehette át tavaly áprilisban az AEGON Művészeti Díjat ma jelentette be, kit jelöl Társdíjasként. A Művészeti Társdíjat szeptember 21-én, péntek este veszi át Vojnich Erzsébet festőművész a Bárka Színházban rendezett Képzett társítások című irodalmi-művészeti sorozat 2007/2008-as évadbeli első estjén.
Egyedülálló díjat alapított tavaly az AEGON Magyarország Zrt., amely ezzel is szeretné elismerni és támogatni a kortárs magyar művészeket. Az AEGON Művészeti Díj azért is különleges és jelentős kezdeményezés, mert társdíj is kapcsolódik hozzá: erre az AEGON Művészeti Díjjal elismert író jelölhet kortárs magyar művészt, olyan valakit, aki valami rendkívüli, kiemelkedő jelentőségű művet alkotott, s a társdíjjal járó figyelem, publicitás és anyagi elismerés segítheti őt a további pályáján.

Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006 májusában a szakmai zsűri döntése nyomán, Fogság című regényéért, az idén pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg a díjat Visszaút az időben című verseskötetéért. (A díjról döntő zsűri tagjai: Babarczy Eszter kultúrtörténész; Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus; Lévai Balázs, a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője; Margócsy István irodalomtörténész, kritikus; Radnóti Sándor esztéta, kritikus, egyetemi tanár.) Így tehát az idén Rakovszky Zsuzsa jelölt másik művészeti ágból másik magyar művészt az AEGON Művészeti Társdíjra.

Rakovszky Zsuzsa szeptember 21-én olvassa fel laudációját Vojnich Erzsébetről, de szóban így indokolta döntését: "Nehéz képeket szavakkal jellemezni, hiszen azok szavakban jórészt közölhetetlen tartalmakat fejeznek ki, de azért megpróbálom. Vojnich Erzsébet képei láttán olyan szavak jutnak eszembe, mint súly, komolyság, letisztultság és erő - legfőképpen az erő. A képek többsége épületeket ábrázol, többnyire belső tereket, vagyis ember alkotta, végsőkig letiszult, geometrikus formákat, de a festő mintha érezné és érzékeltetné azokat az egymást kiegyenlítő, hatalmas erőket, amelyek ezeket az épületeket nyugalomban tartják. Vagy mintha maga a tér elevenedne meg ezeken a képeken - a tér és a fény, fény és sötétség , bezártság és nyitottság dráma-ellentéte, egyszerre ébresztve mélységes szorongást és rejtélyes örömet a szemlélőben."

A szeptember 21-i Képzett társítások című esten Vojnich Erzsébet Zatykó Pétertől, az AEGON Magyarország Zrt. vezérigazgatójától veszi át a díjat, valamint azt a szobrot, amelyet Molnár Levente, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója készített.

(2007. szeptember 21. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; vendég: Rakovszky Zsuzsa (költőnő), valamint az AEGON Művészeti Társdíjra általa jelölt, másik művészeti ágból választott kortárs magyar alkotó, Vojnich Erzsébet (festőművész); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

 
 

 
 

 
 

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.