Klasszikus

Vojnich Erzsébet kapta az AEGON Művészeti Társdíjat

2007.09.19. 00:00
Ajánlom
Rakovszky Zsuzsa költő, aki másodikként vehette át tavaly áprilisban az AEGON Művészeti Díjat ma jelentette be, kit jelöl Társdíjasként. A Művészeti Társdíjat szeptember 21-én, péntek este veszi át Vojnich Erzsébet festőművész a Bárka Színházban rendezett Képzett társítások című irodalmi-művészeti sorozat 2007/2008-as évadbeli első estjén.
Egyedülálló díjat alapított tavaly az AEGON Magyarország Zrt., amely ezzel is szeretné elismerni és támogatni a kortárs magyar művészeket. Az AEGON Művészeti Díj azért is különleges és jelentős kezdeményezés, mert társdíj is kapcsolódik hozzá: erre az AEGON Művészeti Díjjal elismert író jelölhet kortárs magyar művészt, olyan valakit, aki valami rendkívüli, kiemelkedő jelentőségű művet alkotott, s a társdíjjal járó figyelem, publicitás és anyagi elismerés segítheti őt a további pályáján.

Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006 májusában a szakmai zsűri döntése nyomán, Fogság című regényéért, az idén pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg a díjat Visszaút az időben című verseskötetéért. (A díjról döntő zsűri tagjai: Babarczy Eszter kultúrtörténész; Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus; Lévai Balázs, a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője; Margócsy István irodalomtörténész, kritikus; Radnóti Sándor esztéta, kritikus, egyetemi tanár.) Így tehát az idén Rakovszky Zsuzsa jelölt másik művészeti ágból másik magyar művészt az AEGON Művészeti Társdíjra.

Rakovszky Zsuzsa szeptember 21-én olvassa fel laudációját Vojnich Erzsébetről, de szóban így indokolta döntését: "Nehéz képeket szavakkal jellemezni, hiszen azok szavakban jórészt közölhetetlen tartalmakat fejeznek ki, de azért megpróbálom. Vojnich Erzsébet képei láttán olyan szavak jutnak eszembe, mint súly, komolyság, letisztultság és erő - legfőképpen az erő. A képek többsége épületeket ábrázol, többnyire belső tereket, vagyis ember alkotta, végsőkig letiszult, geometrikus formákat, de a festő mintha érezné és érzékeltetné azokat az egymást kiegyenlítő, hatalmas erőket, amelyek ezeket az épületeket nyugalomban tartják. Vagy mintha maga a tér elevenedne meg ezeken a képeken - a tér és a fény, fény és sötétség , bezártság és nyitottság dráma-ellentéte, egyszerre ébresztve mélységes szorongást és rejtélyes örömet a szemlélőben."

A szeptember 21-i Képzett társítások című esten Vojnich Erzsébet Zatykó Pétertől, az AEGON Magyarország Zrt. vezérigazgatójától veszi át a díjat, valamint azt a szobrot, amelyet Molnár Levente, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója készített.

(2007. szeptember 21. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; vendég: Rakovszky Zsuzsa (költőnő), valamint az AEGON Művészeti Társdíjra általa jelölt, másik művészeti ágból választott kortárs magyar alkotó, Vojnich Erzsébet (festőművész); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

 
 

 
 

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.