Klasszikus

Völgyzárta tömeggel, eksztázissal

2004.08.02. 00:00
Ajánlom
Művészetek Völgye tegnap este bezárta képzeletbeli kapuit. Az első napokban kevesebben voltak, mint tavaly, és később is jobban eloszlott a tömeg. A második hétvégére már újra támadtak parkolási gondok, de igen szép pillanatok is születtek.

A színpad elején gyűlnek a műanyag pohárban felrakott sörök. Először csak egy kör, majd a következő, aztán még a ráadás. Majd kisebb poharak is következnek, nyilván valami tömény itókát tartalmaznak. A Fláre Beás koncert közben pendítették meg a zenészek, félig tréfásan, ha tetszik amit csinálnak, lehet őket sörrel jutalmazni. Erre aztán beindult a jutalomáradat a taliándörögdi Lőtéren, ahol játszottak. Volt ebben virtus, de talán még sörreklám is. Muzsikusok és közönségük mindinkább beleélte magát a zenébe. Egyszerű zene ez, egy gitár kell hozzá, meg kannák, kanalak. És persze teli torokból jövő ének. Mintha ugyanaz vagy valami meglehetősen hasonló ismétlődne sokszor, csak a ritmus válik pergőbbé, és a hangulat fokozódik. Dajdajozás, tánc, ütemre vert taps kíséri a devecseri cigány fiatalok által játszott zenét, ami szinte törvényszerűen siker.

Kortárs zene a templomban

Nem látszott ennyire magától értetődő sikernek a Völgybe egy hétre letelepült Amadinda Együttesnek az a vállalkozása, hogy előadja John Cage: Four4 című művét. Ezt a meglehetősen meditatív, ugyanakkor szabadon szárnyalóan szertelen zenét, sok szünettel, némán eltöprengő, lassú résszel. Mindez a monostorapáti katolikus templomban kétesélyes vállalkozás. De dugig a templom, már csak a karzaton ácsoroghatunk. A négy zenészt, nem túl erős, sejtelmes fények világítják meg. És játszanak és játszanak, kicsit olyan a Cage-zene, mint egy el-elakadó örökmozgó. Néha sikerülnek a nagy csendek, az óriási szünetek, máskor azért belemocorognak, ficeregnek a nézők, vagy éppen ilyenkor távoznak néhányan. De közben mégis megszületik a közös áramkör, létrejön az átható, átszellemült figyelem. Ez nem volt jellemző a Bosambo névre keresztelt dzsesszegyüttes produkciójára a Mi Kocsmánkban. Péntek éjféltájban az amúgy sem túl nagy, fapados nézőtéren – pótszékeket ezúttal nem raktak ki – bizony több volt a foghíj, mint az elfoglalt hely. Hétvégén ilyesmire nem nagyon emlékszem a Művészetek Völgye történetéből. Ez mindenképpen figyelmeztető jel. Mutatja, hogy idén több programban nem feltétlenül a legvonzóbb, legnevesebb együtteseket szerepeltették, aminek nyilván a bizonytalan pénzügyi helyzet is oka volt.

Értelmi fogyatékosok a pulpituson

De persze a Völgy fontos funkciója volt mindig is, hogy nem csupán a sztárok léphettek fel itt. Az egyik legszebb kora este a Parafónia Zenekarának koncertjéhez kötődött. Értelmi fogyatékosok játszottak a kapolcsi katolikus templomban. Leírhatatlan tisztaság és öröm áradt a zenéjükből. Ennyi megilletődött arcot a pulpituson és a padsorokban régen láttam. Ilyesmire a Völgyben van fogékony publikum, ami különben mind fiatalabbakból áll. Középkorúak már kevésbé jönnek, nehezebben viselik a tömeget, a felhajtást és azt, hogy szombat délután már Kapolcson szinte lehetetlen volt parkolóhelyet találni, csak Vigántpetend közelében tudtuk lerakni az autót, és onnan be kellett kutyagolnunk Kapolcsra.

A Krétakör Színház szigete

A Krétakör Színház vállalkozása kis sziget a Völgyön belül. Kiesik a fősodorból, Monostorapátiban húztak fel számukra hatalmas cirkuszsátrat, amiben bemutatták a Feketeország című új produkciójukat, és délután is különböző programokat tartottak. Éjjel pedig hajnalba nyúló koncertek voltak. Mint Schilling Árpádtól, a színház vezetőjétől tudom, a Művészetek Völgye eseménysorozata előtt már két és fél hétig itt próbáltak, előtte pedig két hétig Bodvarákón. Az olyan improvizációra építő produkció létrehozásához, mint amilyen a Feketeország, szükség van az elvonulásra, a bizonyos mértékű elzárkózásra. Ez azonban nem jelent kommunát, Schilling szerint fontos, hogy a színésznek a színházon kívül is legyen saját élete. Az is inspiráló, hogy itt természet közelben dolgozhatnak, és hogy a jegyek olcsósága miatt jönnek olyanok is, akik esetleg máskor nehezebben jutnak el színházba. Ezért is kellene jobban támogatni a Völgy rendezvényeit.

Délelőttönként cirkusziskolába járhattak az érdeklődők. Artistaképzősök tanítgatták a kicsiket és nagyokat a buzogányhajigálás, a diabolózás, az ugrókötelezés, a görgőkön való egyensúlyozás, a szaltózás – és ki tudja még mi minden – rejtelmeire. Kedvesen sete-suta jelenetek tanúja lehetett, aki bekukkantott ide. Délután négykor artistanövendékek, fiatal artisták adtak, szintén kedves, de nem elementárisan átütő programot. Öttől pedig írókat és munkáikat mutatták be. Nádas Péter például beszélt arról, hogy életfogytiglant mért ki magára az íróasztala mellett. És hogy kevéssé érdekli már a valóság, a munkájába mélyed, a színészeket nagyon becsüli, de már az ő személyiségük sem hozza őt lázba. Ezt mondta, és közben tekintetével rátapadt azokra a színészekre, akik felolvastak tizennyolc éve készülő regényéből, és nézéséből szavait meghazudtoló szeretet áradt. Ahogy szeretet áradt a szintén délután adott Paravarieté című produkcióból is, ami lényegében intellektualizált, enyhén letargikus, de mégis mulattatóan eleven kabaré. Szombat éjjel viszont a Krétakör sátránál nem volt helye a bánatnak, a tavaly éppen a Völgyben első koncertjét adó Krétakör Színésztánczenekar a huszadik fellépését tartotta tombolásig fokozódó, eksztatikus hangulatban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.