Klasszikus

Volt egyszer egy csapat

2004.09.23. 00:00
Ajánlom
Az idei évadtól már Szirtes Tamás direktor programja határozza meg a Madách Színház arculatát. A nagyszínpadon új Webber-musicalt láthatunk, a stúdiószínpadon Csehov-komédiákat Darvas Iván rendezésében és Gálvölgyi János főszereplésével, a Tolnay Szalonban pedig művészportrékat.

Az operaház fantomjából a 2003 május végi bemutató óta több mint 220 előadást tartottak, és már decemberig elkeltek a produkcióra a jegyek. Így a Madách következő szezonjában a nagyszínház programjának legalább az egyharmadát a Fantom teszi ki, a szerződés szerint is minimum százhuszonötször kell játszani ebben az évadban. Webber musicalje miatt különben a Madách Színházban jócskán megnyúlt a szezon: míg több helyütt már májusban kitör a nyári szünet, és csak szeptember végén, október elején megy föl újra a függöny, addig a Madáchban július végéig látható a Fantom, aki szeptember közepén már megint gondoskodik róla, hogy a produkcióban leszakadjon a csillár. A híres szerző és a Madách Színház meg Szirtes Tamás igazgató jó kapcsolatának eredményeként májusban Webber-ősbemutató lesz Budapesten.

A Beautiful Game című darab fölhasználásával új musical készül Volt egyszer egy csapat címmel. Ez, mint Szirtes Tamás kérdésünkre elmondta, egy focicsapatról szól. Sok fiatal színészre is szükség van benne, ezért meghallgatást hirdetnek. Arra a kérdésre, hogy kis országban, kis szakmában, amelyben mindenki ismer mindenkit, van-e ennek értelme, a direktor azt felelte, hogy egy-egy tehetséget mindig lehet találni. Így fedezték fel például Mahó Andreát, amikor Az operaház fantomjára meghallgatást hirdettek. Webber műhelymunkára ajánlotta fel a művét, kérésre már új dalt is írt hozzá. Főleg Bródy János és Szirtes dolgoznak a darabon, májusban tartják a premiert. Az igazgató szerint a musical igényel sztárokat, de mindig szükség van fiatalokra is. És persze új művekre, ezért is találták ki a Musical Műhelyt, ahová új darabok adhatók be. A sikerültebbeket negyven-ötven perces keresztmetszet-változatban előadják, és ennek alapján bármelyik színházigazgató eldöntheti, hogy bemutatja-e a művet. Az első alkalmakkor Huszti Zoltán Jónás könyve és Bornai Tibor–Tóth Eszter Website story című munkája kerül a stúdiószínpadra, Szerednyey Béla rendezésében.

Az eddig eléggé elhanyagolt és látogatottsági csúcsokat igazán nem döntögető stúdióból Szirtes Tamás látogatott helyet szeretne kialakítani. Paudits Béla tizenhárom év után önálló esttel tér vissza a Madách Színházba október 22-én. Szintén a stúdióban kerül színre Arthur Miller Édes fiaim című darabja, amelyet Kerényi Imre rendez Huszti Péter és Piros Ildikó főszereplésével. Márciusban három Csehov-komédia látható Darvas Iván rendezésében, Gálvölgyi János főszereplésével. Szirtes nem tagadja, hogy azok is a stúdióban kaphatnak lehetőséget, akik a Madách Kamarából Örkény Színházzá, lényegében önálló műhellyé vált teátrumból kiszorultak, és a nagyszínpadon sem feltétlenül akad számukra munka, mert nem énekes-táncos színészek. A stúdióban az első premier október 8-án lesz: egy kétszereplős, a francia mulatók hangulatát idéző darab C’est la vie címmel, melyben Kiss Mari, Pápai Erika, illetve Bajza Viktória és Ladinek Judit lép fel, Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében. Az első előadásokon a zongoránál a szerző, Gregg Opelka ül. A Tolnay Szalon vasárnap délelőttönként művészportréknak ad helyet, októberben például vendég lesz Gálvölgyi János, Kentaur, Spiró György, Für Anikó, Dés László.

A nagyszínpadon már most pénteken is tartanak bemutatót: Békés Pál mesejátékát, A kétbalkezes varázslót Cseke Péter rendezte. Jókedvű musicalrevünek tartják a Te édes, de jó vagy, légy más! című darabot, amely mindössze négyszereplős; Ács János rendezésében novemberben kettős szereposztásban tartják a premiert. Egyelőre elmarad viszont a decemberre ígért éjszakai revükabaré, amely Bajor Imre, Gálvölgyi János és Hernádi Judit játékára épült volna. Még átírják a szövegeket, és a színészeket is nehéz lett volna egyeztetni, így erre a premierre már csak a következő évadban kerülhet sor. A zenés darabok túlsúlya miatt a repertoár jó része külső helyszínre kerül. A Tháliában látható a Páratlan páros 1–2., a Kakukkfészek, az Egy pohár víz, a Black Comedy, a Ludas Matyi. A Budapest Bábszínházban A vacsora négyesben, a Vidám Színpadon A sors bolondjai kerül a publikum elé.

A Madách Színházban valaha prózai előadásokra volt egyszer egy csapat. Most egy egészen másfajta csapat van kialakulóban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.