Klasszikus

Vonós hangszerkiállítás élő zenével

2011.05.26. 14:00
Ajánlom
Nagyszabású kiállítást szerveznek június 10-11. között 30 magyar mester munkáiból. A remekműveket Szecsődi Ferenc szólaltatja meg koncert keretében.

Az eseménynek a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola ad helyet, ahol nemcsak nézelődni lehet majd vagy meghallgatni a szegedi hegedművész koncertjét 11-én délelőtt tizenegykor, hanem ki is lehet próbálni a mesterhagszereket és természetesen meg is lehet vásárolni azokat.

A kezdeményezés gyökerei 2009-ig nyúlnak vissza, amikor Szecsődi Ferenc a Régi Zeneakadémián Mesterhagszerek mesterkézben címmel egy hangversenyen hét különböző hegedűn, hét darab segítségével mutatta be a magyar hangszerek rejtette lehetőségeket. 2010-ben a koncert hatására a Duna Televízió tematikus napot szentelet az ügynek, majd négy Kossuth-díjas zeneszerző felajánlotta, hogy megvásárolják az általuk legjobbnak ítélt hegedűt egy ifjú művésznek. Így jutott hozzá Banda Ádám egy Péteri Károly készítette hangszerhez.

A június 11-i koncerten is Szentpéteri Gabriella zongorakíséretével szólalnak meg a különböző hangszereken a kalsszikus remekművek Szecsődi Ferenc keze alatt. Ahogy a szegedi hegedűművész, a Hubay Jenő Társaság elnöke, a júniusi kiállítás fővédnöke fogalmazta: "Bármerre koncertezem a nagyvilágban, mindig megkérdezik: milyen „nagy" olasz mesterhegedűn játszom? Ilyenkor büszkén azt válaszolom, hogy magyar hangszerem van, nem is akármilyen, Székely Márton készítette 2006-ban, amelyet soha nem cserélnék másikra. A koncertlátogató közönség ilyenkor mindig elcsodálkozik: egy újonnan készült hegedű, hogyan tud ennyire éretten, érzékenyen megszólalni? Megnyugtathatok mindenkit, nem csak az én két kezemtől... Magyarországon ugyanis felnőtt egy olyan hangszerész-generáció, akik világszínvonalú munkát végeznek. Ezzel a megmozdulással sem lehet más a célom, mint a mai magyar vonós hangszerkészítők minél szélesebb körben való megismertetése, világhírhez segítése."

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.