Klasszikus

Vonós sztártanárok és fiatal tehetségek élesben

2015.01.06. 15:55
Ajánlom
Szabadi Vilmos, Szenthelyi Miklós, Onczay Csaba, Bársony Péter és tanítványaik lépnek fel a Zeneakadémia Nagytermében február 15-én.

A tanár-tanítvány kapcsolatok hosszú során át öröklődő szellemiség ma is eleven az intézmény Vonós Tanszékén, hiszen a műhelyt 1886-tól vezető Hubay Jenő - aki Joachim József egykori tanítványa volt - külföldi tapasztalatait felhasználva önálló gondolkodásra nevelte növendékeit, nagy gondot fordított a vonókezelésre, annak könnyedségére és kidolgozottságára. Iskolájának neveltjei, Szigeti József, Geyer Stefi, Székely Zoltán, Végh Sándor vagy Varga Tibor azonnal felismerhetőek voltak intenzív, széles, nagyívű és kifejező hegedűhangjukról. A magyar hegedűsök családfájához kötődő, tudásukat később mestereként továbbadó tanítványok öröksége napjainkban is elevenen él a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ugyanakkor az is természetes, hogy nem elég a Hubay-iskola hagyományait a tantermekben ápolni. A jövő vonós virtuózainak a nyilvános szereplés mesterfogásait is el kell sajátítaniuk, s a színpadi rutin megszerzésében a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának produkciói és a nyilvános vizsgák mellett a Vonós Tanszék oktatóival közös nagyszabású gálakoncert páratlan lehetőségnek számít, hiszen - ahogy a sorozat címe is mutatja - élesben adhatják át a mesterek tudásuk legjavát tanítványaiknak, a növendékeknek szellemi és művészi támogatást, a közönségnek pedig felejthetetlen koncertélményt nyújtva.

J. S. Bach, Dvořák, Liszt, Hindemith, Kodály, Ysaÿe, Dohnányi és Ligeti népszerű és ritkán hallható remekművei szólalnak meg - részben izgalmas átiratokban Zeneakadémia nemzetközi hírű professzorai, illetve a már szólistaként is szárnyaikat próbálgató hallgatók előadásában.

Az esten a tanszékvezető, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója, művészeti vezetője, szólistája és karmestere, Szenthelyi Miklós is közreműködik. A 2014 végén a Virtuózok tehetségkutató ötletgazdájaként és zsűrielnökeként is feltűnést keltő hegedűművész-tanár maratoni koncertjeivel - bár nem ez volt legfőbb célja - a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. Pódiumra lép a két MIDEM elismeréssel is büszkélkedő Szabadi Vilmos hegedűművész, aki nemcsak a világ vezető koncerttermeiben, de egyetlen magyarként Solti György nyolcvanadik születésnapi koncertjén is játszhatott a Buckingham Palotában. A csellista növendékek játékához az Indiana University Nyári Vonós Akadémiájának állandó vendégprofesszora, az Európában, az Egyesült Államokban és Japánban is mesterkurzusokat tartó Onczay Csaba gordonkaművész csatlakozik, a mélyhegedűsök képviseletében pedig a Hubay összes brácsaműveit pár éve lemezre vevő és tavaly a New York-i Carnegie Hallban is bemutatkozó Bársony Péter lép fel. A művésztanárok oldalán a Zeneakadémia legkiválóbb vonós hallgatói olyan nagyságok nyomába léphetnek február 15-én a Nagyterem pódiumán, mint David Ojsztrah, Yehudi Menuhin, Isaac Stern vagy Jascha Heifetz.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.