Klasszikus

Vonósnégyes-párbeszéd a természetben

2004.09.01. 00:00
Ajánlom
Madárfütty és hangszeres zene, avagy a kultúra kertje. A nádasdladányi Nádasdy-kastély nyár végi zenei délutánja szombaton, a 22 hektáros parkban, ahol a Kodály és a Bozsodi vonósnégyest hallhatják az érdeklődők.

A rendszeresen megtartott környezetvédelmi, környezet-egészségügyi szimpoziumokon mindig helye van a művészeteknek is. Ilyenkor a termekben képzőművészeti kiállításokat rendeznek, és nem múlhat el nap koncert nélkül. Ennek nemcsak az a szerepe, hogy a tudományos megbeszélés után az ember feloldódhasson a művészetekben, hanem más is.
A magyar-kanadai alapítású Nádasdy Akadémia munkájában programszerűen kapcsolódik össze a környezetvédelem és a művészetek. Az alapítvány elnöke, Nádasdy Ferenc ezt úgy magyarázza, hogy a művészetek éppúgy hozzátartoznak az emberi élet teljességéhez, mint a természettel való harmónia.

A Székesfehérvárhoz közeli faluban évente egyszer vonósnégyes-párbeszédet rendeznek a természettel. Szombaton déltől a Kodály vonósnégyes és a fiatal, tehetséges zeneakadémistákból álló Bozsodi vonósnégyes ad koncertet, amelyen vendégművészek is fellépnek. A zenét a 22 hektáros védett park fái között is kihangosítják, így a látogatók séta közben egyszerre élvezhetik a zenészek és a madarak koncertjét. Nádasdy Ferenc úgy fogalmaz, hogy nincs ebben semmi különleges. A zeneszerzők a természet hangjaiból, a madárdalból merítenek, most pedig ők teszik hozzá a magukét Mozart, Schubert, Beethoven dallamaihoz. Már csak az kell, hogy ragyogó napsütés legyen.

Amikor az interjú készült, szinte téliesen hideg volt, viharos szél fújt. „A fenyőfa is balettozni tanul” – jegyzi meg, de azért bizakodik, hiszen a környezetvédelmi alapítványnak még nem volt olyan éve, amikor a koncertet rossz idő miatt kellett volna elhalasztania. Bízik abban hogy a természet idén is együttműködik velük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.