Klasszikus

Vonósnégyes-párbeszéd a természetben

2004.09.01. 00:00
Ajánlom
Madárfütty és hangszeres zene, avagy a kultúra kertje. A nádasdladányi Nádasdy-kastély nyár végi zenei délutánja szombaton, a 22 hektáros parkban, ahol a Kodály és a Bozsodi vonósnégyest hallhatják az érdeklődők.

A rendszeresen megtartott környezetvédelmi, környezet-egészségügyi szimpoziumokon mindig helye van a művészeteknek is. Ilyenkor a termekben képzőművészeti kiállításokat rendeznek, és nem múlhat el nap koncert nélkül. Ennek nemcsak az a szerepe, hogy a tudományos megbeszélés után az ember feloldódhasson a művészetekben, hanem más is.
A magyar-kanadai alapítású Nádasdy Akadémia munkájában programszerűen kapcsolódik össze a környezetvédelem és a művészetek. Az alapítvány elnöke, Nádasdy Ferenc ezt úgy magyarázza, hogy a művészetek éppúgy hozzátartoznak az emberi élet teljességéhez, mint a természettel való harmónia.

A Székesfehérvárhoz közeli faluban évente egyszer vonósnégyes-párbeszédet rendeznek a természettel. Szombaton déltől a Kodály vonósnégyes és a fiatal, tehetséges zeneakadémistákból álló Bozsodi vonósnégyes ad koncertet, amelyen vendégművészek is fellépnek. A zenét a 22 hektáros védett park fái között is kihangosítják, így a látogatók séta közben egyszerre élvezhetik a zenészek és a madarak koncertjét. Nádasdy Ferenc úgy fogalmaz, hogy nincs ebben semmi különleges. A zeneszerzők a természet hangjaiból, a madárdalból merítenek, most pedig ők teszik hozzá a magukét Mozart, Schubert, Beethoven dallamaihoz. Már csak az kell, hogy ragyogó napsütés legyen.

Amikor az interjú készült, szinte téliesen hideg volt, viharos szél fújt. „A fenyőfa is balettozni tanul” – jegyzi meg, de azért bizakodik, hiszen a környezetvédelmi alapítványnak még nem volt olyan éve, amikor a koncertet rossz idő miatt kellett volna elhalasztania. Bízik abban hogy a természet idén is együttműködik velük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.