Klasszikus

Vonósnégyes-párbeszéd a természetben

2004.09.01. 00:00
Ajánlom
Madárfütty és hangszeres zene, avagy a kultúra kertje. A nádasdladányi Nádasdy-kastély nyár végi zenei délutánja szombaton, a 22 hektáros parkban, ahol a Kodály és a Bozsodi vonósnégyest hallhatják az érdeklődők.

A rendszeresen megtartott környezetvédelmi, környezet-egészségügyi szimpoziumokon mindig helye van a művészeteknek is. Ilyenkor a termekben képzőművészeti kiállításokat rendeznek, és nem múlhat el nap koncert nélkül. Ennek nemcsak az a szerepe, hogy a tudományos megbeszélés után az ember feloldódhasson a művészetekben, hanem más is.
A magyar-kanadai alapítású Nádasdy Akadémia munkájában programszerűen kapcsolódik össze a környezetvédelem és a művészetek. Az alapítvány elnöke, Nádasdy Ferenc ezt úgy magyarázza, hogy a művészetek éppúgy hozzátartoznak az emberi élet teljességéhez, mint a természettel való harmónia.

A Székesfehérvárhoz közeli faluban évente egyszer vonósnégyes-párbeszédet rendeznek a természettel. Szombaton déltől a Kodály vonósnégyes és a fiatal, tehetséges zeneakadémistákból álló Bozsodi vonósnégyes ad koncertet, amelyen vendégművészek is fellépnek. A zenét a 22 hektáros védett park fái között is kihangosítják, így a látogatók séta közben egyszerre élvezhetik a zenészek és a madarak koncertjét. Nádasdy Ferenc úgy fogalmaz, hogy nincs ebben semmi különleges. A zeneszerzők a természet hangjaiból, a madárdalból merítenek, most pedig ők teszik hozzá a magukét Mozart, Schubert, Beethoven dallamaihoz. Már csak az kell, hogy ragyogó napsütés legyen.

Amikor az interjú készült, szinte téliesen hideg volt, viharos szél fújt. „A fenyőfa is balettozni tanul” – jegyzi meg, de azért bizakodik, hiszen a környezetvédelmi alapítványnak még nem volt olyan éve, amikor a koncertet rossz idő miatt kellett volna elhalasztania. Bízik abban hogy a természet idén is együttműködik velük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.