Klasszikus

Vonósnégyesek az Esterházy-kastélyban

2004.09.06. 00:00
Ajánlom
Intim hangulatú kamaraestre került sor a fertődi Esterházy-kastély gyengén megvilágított zenetermében, ahol a Jaap Schröder vezette Skálholt-vonósnégyes játszott egy Boccherini- és két korai Haydn-kvartettet. A korabeli hangszereken játszó együttes neve egy izlandi városkát takar, lévén, hogy a vonósnégyes háromnegyed része az északi országból való: a belső szólamokat két hölgy, Rut Ingolfsdóttir és Svava Bernhardsdóttir, a cselló szólamát egy fiatalember, Sigurdur Halldorsson játssza.

Jaap Schröder a historikus régizene-játék igazi nagy öregje. Sokoldalú muzsikus: szólistaként, koncertmesterként, kamarazenészként egyaránt kiváló. Pályája során számos vonósnégyest vezetett, ezek közül a mintegy harminc éve alakult Quartetto Esterházy talán a legfontosabb. Emellett több jelentős helyen tanított és tanít ma is. (A fertődi Haydn-fesztiválnak is visszatérő vendégprofesszora.) Ha nem tévedek, a Skálholt-vonósnégyesben is tanítványaival játszik együtt. Ez nagy előnyt jelenthet egy kvartett hangzásának kialakításakor, hiszen a tagok ugyanannak az iskolának a neveltjei. A keddi koncerten viszont inkább hátránynak hallottam – no nem azt, hogy az izlandiak tanárukkal együtt játszanak, de a mintegy negyven éves korkülönbséget mindenképp, amely a primáriust a többiektől elválasztja. Schröder ugyanis – akármennyire is nem látszik rajta – jövőre már a nyolcvanadik évébe lép. És jóllehet nem csak fiatalosságát látva, de játékát hallgatva is letagadhatna úgy húsz évet, azért az intonáció kisebb-nagyobb pontatlanságai, a nem mindig megszólaló hangok bizony elárulják, hogy már nincs technikai képességeinek a maximumán.

Számomra a hangverseny első száma tartogatta a legnagyobb meglepetést, ugyanis Boccherini op. 32/6-os A-dúr vonósnégyesét nem ismertem. Azt is bevallom, elvárásaimhoz képest pozitívan csalódtam: az itáliai mester művét igazán élvezetes, sokszínű, meglepetésekben gazdag kompozíciónak hallottam. Talán még érdekesebb lett volna a műsor, ha az 1780-ban írt darabot Haydn ugyanebben az időben papírra vetett op. 33-as kvartettjei követik. Ehelyett azonban két korábbi Haydn-vonósnégyes követezett, az op. 9/2-es Esz-dúr és az op. 17/5-ös G-dúr darab.

Mindkét műben kifejezetten szólisztikus szerephez jut a Haydn által eredetileg Luigi Tomasini számára írt prímhegedű szólam. Ez a hangzásarányok kiegyenlítetlensége miatt az Esz-dúr vonósnégyes első tételében érvényesült legkevésbé: a másik három hangszer meglehetősen erőltetett dinamikája miatt Schröder szólama nem tudott kiemelkedni a szövetből. A tétel előadását ráadásul kissé vontatottnak és nagyon „szájbarágósnak” éreztem: valahogy iskolásnak tűnt, hogy minden harmóniai fordulatot, frazeálást és tagolópontot nagyon „meg akartak mutatni”. Ezáltal a tétel elveszítette gördülékenységét és eleganciáját.

A Haydn-vonósnégyesek lassútételeit éreztem a hangverseny legsikerültebb részeinek. Az Esz-dúr kvartett lassújában Schröder szabadon deklamáló hegedűszólóját, a G-dúr darabban drámai erejű hangszeres recitativóit kellett megcsodálnom. A zárótételekkel kapcsolatban azt figyeltem meg, hogy ahhoz, hogy igazán jól hassanak ezek a remekül megírt gyors finálék, és hogy minden haydni poén igazán „üljön”, az előadóknak fölényes biztonsággal kell uralniuk a zenei anyagot. Ez a fölényes tudás hiányzott talán a Skálholt-vonósnégyes játékából, ezért az egyébként jól megválasztott, élénk tempók előadásukban kissé túlhajszoltnak, a zenei történések némileg kontrollálatlannak hatottak.

(2004. augusztsu 31. VII. „Haydn Eszterházán” Fesztivál; Fertőd, Esterházy-kastély – Boccherini: A-dúr vonósnégyes, op. 32/6; Haydn: Esz-dúr vonósnégyes, op. 9/2; G-dúr vonósnégyes, op. 17/5; km.: Skálholt-vonósnégyes: Jaap Schröder, Rut Ingolfsdóttir, Svava Bernhardsdóttir, Sigurdur Halldorsson)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.