Klasszikus

Vonósnégyesek az Esterházy-kastélyban

2004.09.06. 00:00
Ajánlom
Intim hangulatú kamaraestre került sor a fertődi Esterházy-kastély gyengén megvilágított zenetermében, ahol a Jaap Schröder vezette Skálholt-vonósnégyes játszott egy Boccherini- és két korai Haydn-kvartettet. A korabeli hangszereken játszó együttes neve egy izlandi városkát takar, lévén, hogy a vonósnégyes háromnegyed része az északi országból való: a belső szólamokat két hölgy, Rut Ingolfsdóttir és Svava Bernhardsdóttir, a cselló szólamát egy fiatalember, Sigurdur Halldorsson játssza.

Jaap Schröder a historikus régizene-játék igazi nagy öregje. Sokoldalú muzsikus: szólistaként, koncertmesterként, kamarazenészként egyaránt kiváló. Pályája során számos vonósnégyest vezetett, ezek közül a mintegy harminc éve alakult Quartetto Esterházy talán a legfontosabb. Emellett több jelentős helyen tanított és tanít ma is. (A fertődi Haydn-fesztiválnak is visszatérő vendégprofesszora.) Ha nem tévedek, a Skálholt-vonósnégyesben is tanítványaival játszik együtt. Ez nagy előnyt jelenthet egy kvartett hangzásának kialakításakor, hiszen a tagok ugyanannak az iskolának a neveltjei. A keddi koncerten viszont inkább hátránynak hallottam – no nem azt, hogy az izlandiak tanárukkal együtt játszanak, de a mintegy negyven éves korkülönbséget mindenképp, amely a primáriust a többiektől elválasztja. Schröder ugyanis – akármennyire is nem látszik rajta – jövőre már a nyolcvanadik évébe lép. És jóllehet nem csak fiatalosságát látva, de játékát hallgatva is letagadhatna úgy húsz évet, azért az intonáció kisebb-nagyobb pontatlanságai, a nem mindig megszólaló hangok bizony elárulják, hogy már nincs technikai képességeinek a maximumán.

Számomra a hangverseny első száma tartogatta a legnagyobb meglepetést, ugyanis Boccherini op. 32/6-os A-dúr vonósnégyesét nem ismertem. Azt is bevallom, elvárásaimhoz képest pozitívan csalódtam: az itáliai mester művét igazán élvezetes, sokszínű, meglepetésekben gazdag kompozíciónak hallottam. Talán még érdekesebb lett volna a műsor, ha az 1780-ban írt darabot Haydn ugyanebben az időben papírra vetett op. 33-as kvartettjei követik. Ehelyett azonban két korábbi Haydn-vonósnégyes követezett, az op. 9/2-es Esz-dúr és az op. 17/5-ös G-dúr darab.

Mindkét műben kifejezetten szólisztikus szerephez jut a Haydn által eredetileg Luigi Tomasini számára írt prímhegedű szólam. Ez a hangzásarányok kiegyenlítetlensége miatt az Esz-dúr vonósnégyes első tételében érvényesült legkevésbé: a másik három hangszer meglehetősen erőltetett dinamikája miatt Schröder szólama nem tudott kiemelkedni a szövetből. A tétel előadását ráadásul kissé vontatottnak és nagyon „szájbarágósnak” éreztem: valahogy iskolásnak tűnt, hogy minden harmóniai fordulatot, frazeálást és tagolópontot nagyon „meg akartak mutatni”. Ezáltal a tétel elveszítette gördülékenységét és eleganciáját.

A Haydn-vonósnégyesek lassútételeit éreztem a hangverseny legsikerültebb részeinek. Az Esz-dúr kvartett lassújában Schröder szabadon deklamáló hegedűszólóját, a G-dúr darabban drámai erejű hangszeres recitativóit kellett megcsodálnom. A zárótételekkel kapcsolatban azt figyeltem meg, hogy ahhoz, hogy igazán jól hassanak ezek a remekül megírt gyors finálék, és hogy minden haydni poén igazán „üljön”, az előadóknak fölényes biztonsággal kell uralniuk a zenei anyagot. Ez a fölényes tudás hiányzott talán a Skálholt-vonósnégyes játékából, ezért az egyébként jól megválasztott, élénk tempók előadásukban kissé túlhajszoltnak, a zenei történések némileg kontrollálatlannak hatottak.

(2004. augusztsu 31. VII. „Haydn Eszterházán” Fesztivál; Fertőd, Esterházy-kastély – Boccherini: A-dúr vonósnégyes, op. 32/6; Haydn: Esz-dúr vonósnégyes, op. 9/2; G-dúr vonósnégyes, op. 17/5; km.: Skálholt-vonósnégyes: Jaap Schröder, Rut Ingolfsdóttir, Svava Bernhardsdóttir, Sigurdur Halldorsson)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.