Klasszikus

Vonósnégyesek Eszterházán (2.)

2005.09.05. 00:00
Ajánlom
Egy nappal a Quatuor Mosaiques koncertje után, szeptember 1-jén egy talán még híresebb historikus vonósnégyes-társaság, a Kuijken kvartett látogatott a fertődi Esterházy-kastélyba. Stílszerűen ott kezdték a hangversenyt, ahol a Mosaiques kvartett befejezte: Haydn op. 20-as D-dúr vonósnégyesével.

A közel húsz éve alakult együttesben ketten viselik a Kuijken nevet: a prímhegedűs Sigiswald és a csellista Wieland Kuijken. E testvérpárt látva önkéntelenül is arra gondol az ember, hogy ők határozzák meg a vonósnégyes arculatát, a másik két tag csak töltelékként van mellettük. Csúnya előítélet – de koncertjük során részben igazolódott. Bizonyára Marleen Thiers és Francois Fernandez is remek zenészek – másként nem is játszhatnának az együttesben –, de Kuijkenékhez képest súlytalan figurák: hiányzik részükről a kellő aktivitás, a kezdeményezőkészség.

Ettől eltekintve a Kuijken vonósnégyes persze a legjobbak egyike. Játékuk lebilincselően érdekes, színgazdag. Bámulatos, mennyire anyanyelvi szinten beszélik Haydn nyelvét: variált ismétléseik, változatos, improvizatívnak ható díszítéseik mind erről tanúskodnak. A D-dúr kvartettben a nyitótétel finomsága és menüett rusztikus hangja különösen tetszett. Arra pedig talán nincs is szavam, amit a menüett csellószólós triójában Wieland Kuijken művelt a hangszerén. Kár, hogy a variációs lassútétel tizenhatod triolákban mozgó utolsó előtti változatába Sigiswald Kuijken bicskája mindannyiszor beletörött – úgy látszik, ezt a passzázst még neki is ki kellett volna gyakorolnia...
A szünet előtt Haydn op. 74-es, Apponyi Antal grófnak dedikált sorozatából a híres „Reiter” kvartett hangzott el. Ebből a lassútétel feszültségteljes előadását és a finálé sodró lendületét kell kiemelni.

A második félidőben Mozart Requiemjének Peter Lichtental (1780–1853) által készített vonósnégyes-átiratát játszotta a Kuijken kvartett. Ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Tudjuk, a 18. században, de még a 19. század elején is szokás volt átírni a nagy apparátust kívánó műveket kevesebb hangszerre – sokszor ma már elképzelhetetlennek tűnő felállásban. E transzkripciók fontossága abban állt, hogy általuk sokkal több emberhez jutottak el például a zenekari vagy színpadi művek. Persze nem úgy, hogy nagy tömegek hallgatták ezeket az átiratokat: sokkal inkább úgy, hogy például négy műkedvelő összejött, és eljátszotta e darabokat. Így tehát kétszeresen is furcsa, ha ma ilyesféle átiratot adnak elő: először azért, mert ma már bármikor meghallgathatom a Requiemet eredeti hangszerelésében, kórussal, zenekarral, szólistákkal; másodszor pedig azért, mert ezeket a transzkripciókat eredetileg sem koncert-előadásra, hanem amatőr muzsikálásra szánták.

Ha leszámítjuk a valóban nagy alkotók átiratait (kétségkívül ide tartoznak például Liszt Beethoven-szimfóniákból készített transzkripiciói), a maradéknak – véleményem szerint – legfeljebb csak kuriózumként van létjogosultsága a koncertéletben. Lichtental bizonyára derék ember volt, Mozart lelkes híve és zenéjének terjesztője – de semmiképpen sem „nagy alkotó”. Requiem-átirata korrekt munka, épp csak egy valami hiányzik belőle nagyon: az énekhang... Másrészt viszont, ha félreteszem az elméleti meggondolásokat, be kell vallanom: jólesett meghallgatni a Kuijken vonósnégyes tolmácsolásában Mozart utolsó művét.

(2005. szeptember 1. 19:00, Fertőd, Esterházy-kastély – Haydn Eszterházán 2005; A Kuijken vonósnégyes koncertje; tagjai: Sigiswald Kuijken, Francois Fernandez, Marleen Thiers, Wieland Kuijken); Haydn: D-dúr vonósnégyes, op. 20/4; g-moll vonósnégyes, op. 74/3; Mozart–Lichtental: Requiem, K 626)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.