Klasszikus

Vonósok tanácsai egykori önmaguknak

2012.07.12. 10:23
Ajánlom
Keller András, David Garrett és Ralph Kirshbaum válaszolt a The Strad vonószenei szaklapban arra a kérdésre, hogy mit csinálna másképp, ha visszamehetne az időben?

David Garrett (hegedűművész): "Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman és Ida Haendel mind azt mondta nekem 'szükséged van arra, hogy megtaláld a saját hangodat'. Mint muzsikusnak saját fejjel kell gondolkodnod, nem csak másolni a létező felvételeket. Minden hangjegy benne van a kottában, de rajtad áll, hogy felszínre hozd a saját interpretációdat. Mindig kérdőjelezd meg a döntéseidet. Miért használom ezt az ujjrendet és ezt a vonást? És legyen értelme a választásodnak! Isaac Stern egyszer azt mondta nekem, hogy hallgassak énekeseket - nagy opera- és dalénekeseket. Azt tanácsolta, hogy mint hangszeres zenész próbáljam meg utánozni a legtermészetesebb hangszert, az énekhangot. Énekeseket hallgatni inspiráló és segíthet a saját előadásod megtalálásában."

Keller András (az I. Végh Sándor Vonósnégyes Verseny művészeti vezetője): "1990-ben, miután a Keller Quartet megnyerte az Evian és Borciani versenyeket, bőséges számú koncertfelkéréseket kaptunk. Kurtág György zeneszerző azonban akkor azt javasolta, hogy egy évre függesszük fel az előadásokat, hogy belemerülhessünk a munkába és megtalálhassuk önmagunkat. Mai fejjel biztosan hallgatnék rá és kevesebb hangversenyt vállalnék. Ez anyagilag talán nem lenne előnyös, de megérné. Továbbá több partitúrát olvasnék. Napjainkban nagyon sok fiatal híres muzsikusok CD-it hallgatja és utánozni próbálja őket. Ez természetes, de jobb, ha a játékosok maguk fedezik fel a műveket. Mélyen hiszem, hogy a kottafejeknek kell vezetniük minket, mintsem nekünk őket. Nagyon hasznos lett volna zeneszerzéssel foglalkozni és olyan hamar elkezdeni az ezzel kapcsolatos tanulmányokat, amilyen hamar csak lehet."

Ralph Kirshbaum (a Los Angeles-i Piatigorsky Nemzetközi Cselló Fesztivál művészeti vezetője): "Azt tanácsolnám egykori önmagamnak, hogy legyek jártasabb a művészet nagyobb területén, az építészetben és az irodalomban is. Én szinte kizárólag a zene felé forduló fiatal voltam. Megcsináltam a házi feladatot, gyakoroltam, minden jól ment, de nagyobb tudatosság inspirálóbb lett volna. Nyelvtanulásra is biztatnám magam. Tanultam alap szinten franciául az egyetemen, de amíg nem kerültem Párizsba, nem éreztem az előnyét. Ott először minden csak hangzavarnak tűnt. Egy évvel később már megértettem például az emberekről, a politikáról vagy a gyerekekről szóló párbeszédek részleteit, ami megnyitotta az utat a gazdagabb tapasztalatok felé. Felkutatnám nagy hangszeresek régi felvételeit is. Fiatalként nem sok lemezhez férhettem hozzá, de amikor igen - az egyetemi és az azt követő években -, akkor másképp kezdtem hallani. Amikor elkezdtem felfedezni a csellórepertoárt, jó lett volna, ha ezek a hanganyagok a rendelkezésemre álltak volna."

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.