Klasszikus

Vonósok tanácsai egykori önmaguknak

2012.07.12. 10:23
Ajánlom
Keller András, David Garrett és Ralph Kirshbaum válaszolt a The Strad vonószenei szaklapban arra a kérdésre, hogy mit csinálna másképp, ha visszamehetne az időben?

David Garrett (hegedűművész): "Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman és Ida Haendel mind azt mondta nekem 'szükséged van arra, hogy megtaláld a saját hangodat'. Mint muzsikusnak saját fejjel kell gondolkodnod, nem csak másolni a létező felvételeket. Minden hangjegy benne van a kottában, de rajtad áll, hogy felszínre hozd a saját interpretációdat. Mindig kérdőjelezd meg a döntéseidet. Miért használom ezt az ujjrendet és ezt a vonást? És legyen értelme a választásodnak! Isaac Stern egyszer azt mondta nekem, hogy hallgassak énekeseket - nagy opera- és dalénekeseket. Azt tanácsolta, hogy mint hangszeres zenész próbáljam meg utánozni a legtermészetesebb hangszert, az énekhangot. Énekeseket hallgatni inspiráló és segíthet a saját előadásod megtalálásában."

Keller András (az I. Végh Sándor Vonósnégyes Verseny művészeti vezetője): "1990-ben, miután a Keller Quartet megnyerte az Evian és Borciani versenyeket, bőséges számú koncertfelkéréseket kaptunk. Kurtág György zeneszerző azonban akkor azt javasolta, hogy egy évre függesszük fel az előadásokat, hogy belemerülhessünk a munkába és megtalálhassuk önmagunkat. Mai fejjel biztosan hallgatnék rá és kevesebb hangversenyt vállalnék. Ez anyagilag talán nem lenne előnyös, de megérné. Továbbá több partitúrát olvasnék. Napjainkban nagyon sok fiatal híres muzsikusok CD-it hallgatja és utánozni próbálja őket. Ez természetes, de jobb, ha a játékosok maguk fedezik fel a műveket. Mélyen hiszem, hogy a kottafejeknek kell vezetniük minket, mintsem nekünk őket. Nagyon hasznos lett volna zeneszerzéssel foglalkozni és olyan hamar elkezdeni az ezzel kapcsolatos tanulmányokat, amilyen hamar csak lehet."

Ralph Kirshbaum (a Los Angeles-i Piatigorsky Nemzetközi Cselló Fesztivál művészeti vezetője): "Azt tanácsolnám egykori önmagamnak, hogy legyek jártasabb a művészet nagyobb területén, az építészetben és az irodalomban is. Én szinte kizárólag a zene felé forduló fiatal voltam. Megcsináltam a házi feladatot, gyakoroltam, minden jól ment, de nagyobb tudatosság inspirálóbb lett volna. Nyelvtanulásra is biztatnám magam. Tanultam alap szinten franciául az egyetemen, de amíg nem kerültem Párizsba, nem éreztem az előnyét. Ott először minden csak hangzavarnak tűnt. Egy évvel később már megértettem például az emberekről, a politikáról vagy a gyerekekről szóló párbeszédek részleteit, ami megnyitotta az utat a gazdagabb tapasztalatok felé. Felkutatnám nagy hangszeresek régi felvételeit is. Fiatalként nem sok lemezhez férhettem hozzá, de amikor igen - az egyetemi és az azt követő években -, akkor másképp kezdtem hallani. Amikor elkezdtem felfedezni a csellórepertoárt, jó lett volna, ha ezek a hanganyagok a rendelkezésemre álltak volna."

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.