Klasszikus

Vonzások és választások

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok az idei évben is bérleti sorozatot hirdet a Nemzeti Hangversenyteremben.

Hamar Zsolt zeneigazgató vezetésével a legutóbbi években gyökeresen megújult a Pannon Filharmonikusok zenekara, s ennek egyik jeleként tavaly nagy sikert aratott az együttes a budapesti bérletsorozatán: mind a négy koncert telt házat vonzott. A zenekar és a Művészetek Palotája A Víz című hangversenyről koncertfelvételt készített, majd ezt CD-n forgalomba hozta, s az album eladásából származó bevételt a távol-keleti cunami áldozatainak juttatta el adományként. Emellett tavaly látott napvilágot az együttes Mahler-albuma a Hungaroton gondozásában: a CD-n Gustav Mahler Titán című szimfonikus költeménye csendül fel, mégpedig az 1893-as, weimari verzió eredeti változatában, amelyből még nem készült stúdiófelvétel.

A Pannon Filharmonikusok 2006. január 28-án indítja újabb budapesti koncertsorozatát a Nemzeti Hangversenyteremben: a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is itt lesz a négy hangversenyből álló bérlet mindegyik estje; a hangversenyek minden alkalommal este fél nyolckor kezdődnek.

A bérletsorozat részletes programja:

Január 20. 19:30 – „Inspiráció”
Stravinsky: Tűzmadár – szvit (1919); Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei
Km.: Jandó Jenő (zongora)
Vez.: Hamar Zsolt

Február 11. 19:30 – „Vágyódás”
Brahms: D-dúr szerenád, op. 11 No. 1; Bartók: A kékszakállú herceg vára
Km.: Meláth Andrea, Kovács István (ének)
Vez.: Will Humburg

Április 7. 19:30 – „Honvágy”
Bartók: Magyar képek; Csajkovszkij: Melankolikus szerenád, op. 26; Valse-scherzo, op. 34; Dvorak: IX. e-moll „Az Újvilágból” szimfónia, op. 95
Km.: Baráti Kristóf (hegedű)
Vez.: Marko Letonja

Május 5. 19:30 – „Hazatérés”
Schubert: VIII. h-moll „Befejezetlen” szimfónia, D 759; Bartók–Serly: Brácsaverseny;
Beethoven: VI. F-dúr szimfónia, op. 68
Km.: Murin Jaroszláv (brácsa)
Vez.: Hamar Zsolt

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.