Klasszikus

Vonzások és választások

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok az idei évben is bérleti sorozatot hirdet a Nemzeti Hangversenyteremben.

Hamar Zsolt zeneigazgató vezetésével a legutóbbi években gyökeresen megújult a Pannon Filharmonikusok zenekara, s ennek egyik jeleként tavaly nagy sikert aratott az együttes a budapesti bérletsorozatán: mind a négy koncert telt házat vonzott. A zenekar és a Művészetek Palotája A Víz című hangversenyről koncertfelvételt készített, majd ezt CD-n forgalomba hozta, s az album eladásából származó bevételt a távol-keleti cunami áldozatainak juttatta el adományként. Emellett tavaly látott napvilágot az együttes Mahler-albuma a Hungaroton gondozásában: a CD-n Gustav Mahler Titán című szimfonikus költeménye csendül fel, mégpedig az 1893-as, weimari verzió eredeti változatában, amelyből még nem készült stúdiófelvétel.

A Pannon Filharmonikusok 2006. január 28-án indítja újabb budapesti koncertsorozatát a Nemzeti Hangversenyteremben: a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is itt lesz a négy hangversenyből álló bérlet mindegyik estje; a hangversenyek minden alkalommal este fél nyolckor kezdődnek.

A bérletsorozat részletes programja:

Január 20. 19:30 – „Inspiráció”
Stravinsky: Tűzmadár – szvit (1919); Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei
Km.: Jandó Jenő (zongora)
Vez.: Hamar Zsolt

Február 11. 19:30 – „Vágyódás”
Brahms: D-dúr szerenád, op. 11 No. 1; Bartók: A kékszakállú herceg vára
Km.: Meláth Andrea, Kovács István (ének)
Vez.: Will Humburg

Április 7. 19:30 – „Honvágy”
Bartók: Magyar képek; Csajkovszkij: Melankolikus szerenád, op. 26; Valse-scherzo, op. 34; Dvorak: IX. e-moll „Az Újvilágból” szimfónia, op. 95
Km.: Baráti Kristóf (hegedű)
Vez.: Marko Letonja

Május 5. 19:30 – „Hazatérés”
Schubert: VIII. h-moll „Befejezetlen” szimfónia, D 759; Bartók–Serly: Brácsaverseny;
Beethoven: VI. F-dúr szimfónia, op. 68
Km.: Murin Jaroszláv (brácsa)
Vez.: Hamar Zsolt

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.