Klasszikus

Vox Fortissima - játék

2010.04.12. 19:46
Ajánlom
Április 24-én a Dudafoki Dohnányi Zenekar ad koncertet a Müpában. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

Az április 24-i, este fél nyolckor kezdődő, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezett koncerten a kórusirodalom két igazán nagyszabású zeneművét hallhatják. Bruckner Te Deum feldolgozása legértékesebb zeneműveinek egyike. A szerző maga is élete büszkeségnek nevezte a művet. „Ha az Úristen magához hív és megkérdezi, hogy mit kezdtem a tehetséggel, amit nekem adott, csak megmutatnám neki a Te Deum partitúráját, és biztosan kegyelemmel ítélkezne felettem." Hogy a szerző számára mennyire kedves volt ez a mű, az is mutatja, hogy VII. szimfóniájának adagiojában is a Non confundar csodálatos témáját idézi. Mivel IX. szimfóniáját már nem tudta befejezni, halála előtt úgy rendelkezett, hogy utolsó tételként a Te Deumot kell játszani, bár az utókorban ez nem vált bevett gyakorlattá. A mű korabeli sikerét jelzi, hogy Ferenc József császár a Ferenc József-rendet adományozta a szerzőnek munkája elismeréséül. 

A hangverseny második részében egy ritkán hallható, de annál hatásosabb oratórium csendül fel. 1938-ban a háborús előkészületek alatt vált aktuálissá Alexander Nyevszkij 1242-ben a teuton lovagrend felett aratott győzelmének megfilmesítése. A film hatalmas sikert aratott a Szovjetunióban - ám az alkotás 1939-41 között a németekkel való megegyezést követően dobozba került. A zenét a 20. század egyetemes klasszikus zenéjének zsenije, Prokofjev szerezte, hol a forgatókönyv és Eizenstein utasításai alapján előre, hol a megvágott jelenetek alapján utólag, a háttérzenét önálló szimfonikus költeménnyé fejlesztve.

Kérdésünk: Melyik az a film, aminek zenéje alapján Prokofjev megkomponálta az Alexander Nyevszkij című kantátát?

Ha a helyes választ április 19-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két-két jegyet nyer a koncertre.

A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt a bejelentkezést követően.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.