Klasszikus

Vox Fortissima - játék

2010.04.12. 19:46
Ajánlom
Április 24-én a Dudafoki Dohnányi Zenekar ad koncertet a Müpában. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

Az április 24-i, este fél nyolckor kezdődő, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezett koncerten a kórusirodalom két igazán nagyszabású zeneművét hallhatják. Bruckner Te Deum feldolgozása legértékesebb zeneműveinek egyike. A szerző maga is élete büszkeségnek nevezte a művet. „Ha az Úristen magához hív és megkérdezi, hogy mit kezdtem a tehetséggel, amit nekem adott, csak megmutatnám neki a Te Deum partitúráját, és biztosan kegyelemmel ítélkezne felettem." Hogy a szerző számára mennyire kedves volt ez a mű, az is mutatja, hogy VII. szimfóniájának adagiojában is a Non confundar csodálatos témáját idézi. Mivel IX. szimfóniáját már nem tudta befejezni, halála előtt úgy rendelkezett, hogy utolsó tételként a Te Deumot kell játszani, bár az utókorban ez nem vált bevett gyakorlattá. A mű korabeli sikerét jelzi, hogy Ferenc József császár a Ferenc József-rendet adományozta a szerzőnek munkája elismeréséül. 

A hangverseny második részében egy ritkán hallható, de annál hatásosabb oratórium csendül fel. 1938-ban a háborús előkészületek alatt vált aktuálissá Alexander Nyevszkij 1242-ben a teuton lovagrend felett aratott győzelmének megfilmesítése. A film hatalmas sikert aratott a Szovjetunióban - ám az alkotás 1939-41 között a németekkel való megegyezést követően dobozba került. A zenét a 20. század egyetemes klasszikus zenéjének zsenije, Prokofjev szerezte, hol a forgatókönyv és Eizenstein utasításai alapján előre, hol a megvágott jelenetek alapján utólag, a háttérzenét önálló szimfonikus költeménnyé fejlesztve.

Kérdésünk: Melyik az a film, aminek zenéje alapján Prokofjev megkomponálta az Alexander Nyevszkij című kantátát?

Ha a helyes választ április 19-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két-két jegyet nyer a koncertre.

A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt a bejelentkezést követően.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A jóra hivatott zeneszerző – 200 éve született César Franck

1822. december 10-én, Liège-ben született az a komponista, akit elsősorban nem nagy számú művéről, hanem néhány közkedvelt, mégis az emberi lélek mélyére hatoló alkotásáról ismerünk. Élete során volt zongoravirtuóz, orgonista, tanár, saját kora meg nem teljesen értett alkotója – César Franckra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Pályakezdő szerzőként gondolok magamra” – Beszélgetés Csalog Gáborral

Csalog Gábort sokáig zongoristaként ismerte a közönség, az elmúlt bő egy évtizedben azonban saját kompozícióit is gyakran lehetett hallani. December 10-én, a BMC-ben, az UMZE Kamaraegyüttes koncertjén előadóként is közreműködik, miközben két új művének ősbemutatójára is ekkor kerül sor.
Klasszikus hír

Adventi ajándékkoncerteket ad Keller András és a Concerto Budapest

Idősotthonokban és kórházakban, összesen nyolc helyszínen tartanak ingyenes adventi koncertet a Concerto Budapest művészei december 9. és 16. között. A friss Prima Primissima díjas Keller András és a zenekar muzsikusai önkéntes felajánlásukkal az ünnepváró időszakot teszik örömtelibbé a Mozart Planet szellemében.
Klasszikus gyász

Elhunyt Weszely Ernő harmonikaművész

Életének 69. évében, december 3-án váratlanul elhunyt Weszely Ernő eMeRTon díjas zongora- és harmonikaművész – adta hírül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.
Klasszikus interjú

„A csellóhoz tizenhét éves házasság fűz” – Beszélgetés Hartmann Domonkossal

A budapesti és a bécsi Zeneakadémián is tanul, közben sorra nyeri a kamarazenei versenyeket a Duo Domo nevű formáció tagjaként. Hartmann Domonkos idén az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjban részesült, ebből az alkalomból nemzetközi tapasztalatairól, a sokszínű repertoár fontosságáról és a versenyek pszichológiájáról is beszélgettünk.