Klasszikus

Wagner nagyító alatt

2013.02.25. 17:00
Ajánlom
Egyetlen alkotó portréja sem lehet annyira befejezett, hogy egy jubileumi év ne gazdagíthassa újabb vonásokkal. Wagneré sem, természetesen, bizonyság erre Alfred Pringsheim nemrég előkerült naplója.

A matematikus Alfred Pringsheim iparmágnások és bankárok leszármazottjaként az előző százdforduló Münchenének egyik leggazdagabb, lenyűgöző társadalmi-kulturális kapcsolatrendszerrel rendelkező polgára volt. Városi palotájának szalonjában a korszak szinte minden jelentős művészegyénisége megfordult, olyan pezsgő szellemi élettel töltve meg a házat, amely ellenállhatatlanul vonzotta Pringsheim vejét, a legalább annyira józan, mint tiszteletre méltó lübecki kereskedőcsaládból származó Thomas Mannt is. Noha az író, aki az ötgyermekes család egyetlen lányát, Katiát vette feleségül, távolról sem tudott felhőtlennek nevezhető kapcsolatot kialakítani apósával, annak zene, különösképpen pedig Wagner iránti rajongásában feltétel nélkül osztozott. Alfred Pringsheim ugyanis Wagner elkötelezett híve volt. Amellett, hogy anyagilag támogatta Wagner Festspielhausát és az ünnepi játékokat, természetesen részt vett az első előadássorozaton is. 1875-ben érkezett Bayreuth-ba, és ott tartózkodása alatt naplójában rendszeresen feljegyzéseket készített a próbafolyamatról.

A napló, amely a Ring színrevitelének problémái és Pringsheim személyes gondolatai mellett Wagner magánéletébe is bepillantást enged, mostanáig a zeneszerző unokájának, Franz Wilhelm Beidlernek a hagyatékában rejtőzött (Beidler Cosima és Wagner első közös gyermekének, Isolde von Bülow-nak volt a fia, s a náci Németországból Svájcba emigrálva ő is Thomas Mann baráti köréhez tartozott). Értékes és széles körű érdeklődésre méltán számot tartó információin fellelkesülve egy würzburgi kiadó még az idén tervezi a szöveg megjelentetését.

Wagner alkotói munkájának részletei ugyanakkor Nürnbergben is górcső alá kerülnek. A város Nemzeti Múzeuma ugyanis egy, a napokban nyílt kiállításon látogatói elé tárja gyűjtményének egyik legféltettebb kéziratát, A nürnbergi mesterdalnokok szerzői megjegyzésekkel, magyarázatokkal és a rendezésre vonatkozó utasításokkal ellátott, 462 oldalas autográf partitúráját. A tárlat, amely az opera cselekményének és keletkezésének kettős időrendjét tükrözve a középkori és a 19. századi Nürnberget egyaránt bemutatja, június 2-ig látogatható.

A kiállítás a budapesti közönség számára azért is különleges élményt jelenthet, mivel az idei Wagner-napokon a Művészetek Palotája szintén a zenedráma mesterének egyetlen vígoperáját állítja színpadra Fischer Ádám vezényletével. Stolzingi Waltert Klaus Florian Vogt, a friss Európa-díjas német tenor, Évát Anette Dasch énekli, Hans Sachs pedig James Rutherford lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.