Klasszikus

Wagner nagyító alatt

2013.02.25. 17:00
Ajánlom
Egyetlen alkotó portréja sem lehet annyira befejezett, hogy egy jubileumi év ne gazdagíthassa újabb vonásokkal. Wagneré sem, természetesen, bizonyság erre Alfred Pringsheim nemrég előkerült naplója.

A matematikus Alfred Pringsheim iparmágnások és bankárok leszármazottjaként az előző százdforduló Münchenének egyik leggazdagabb, lenyűgöző társadalmi-kulturális kapcsolatrendszerrel rendelkező polgára volt. Városi palotájának szalonjában a korszak szinte minden jelentős művészegyénisége megfordult, olyan pezsgő szellemi élettel töltve meg a házat, amely ellenállhatatlanul vonzotta Pringsheim vejét, a legalább annyira józan, mint tiszteletre méltó lübecki kereskedőcsaládból származó Thomas Mannt is. Noha az író, aki az ötgyermekes család egyetlen lányát, Katiát vette feleségül, távolról sem tudott felhőtlennek nevezhető kapcsolatot kialakítani apósával, annak zene, különösképpen pedig Wagner iránti rajongásában feltétel nélkül osztozott. Alfred Pringsheim ugyanis Wagner elkötelezett híve volt. Amellett, hogy anyagilag támogatta Wagner Festspielhausát és az ünnepi játékokat, természetesen részt vett az első előadássorozaton is. 1875-ben érkezett Bayreuth-ba, és ott tartózkodása alatt naplójában rendszeresen feljegyzéseket készített a próbafolyamatról.

A napló, amely a Ring színrevitelének problémái és Pringsheim személyes gondolatai mellett Wagner magánéletébe is bepillantást enged, mostanáig a zeneszerző unokájának, Franz Wilhelm Beidlernek a hagyatékában rejtőzött (Beidler Cosima és Wagner első közös gyermekének, Isolde von Bülow-nak volt a fia, s a náci Németországból Svájcba emigrálva ő is Thomas Mann baráti köréhez tartozott). Értékes és széles körű érdeklődésre méltán számot tartó információin fellelkesülve egy würzburgi kiadó még az idén tervezi a szöveg megjelentetését.

Wagner alkotói munkájának részletei ugyanakkor Nürnbergben is górcső alá kerülnek. A város Nemzeti Múzeuma ugyanis egy, a napokban nyílt kiállításon látogatói elé tárja gyűjtményének egyik legféltettebb kéziratát, A nürnbergi mesterdalnokok szerzői megjegyzésekkel, magyarázatokkal és a rendezésre vonatkozó utasításokkal ellátott, 462 oldalas autográf partitúráját. A tárlat, amely az opera cselekményének és keletkezésének kettős időrendjét tükrözve a középkori és a 19. századi Nürnberget egyaránt bemutatja, június 2-ig látogatható.

A kiállítás a budapesti közönség számára azért is különleges élményt jelenthet, mivel az idei Wagner-napokon a Művészetek Palotája szintén a zenedráma mesterének egyetlen vígoperáját állítja színpadra Fischer Ádám vezényletével. Stolzingi Waltert Klaus Florian Vogt, a friss Európa-díjas német tenor, Évát Anette Dasch énekli, Hans Sachs pedig James Rutherford lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.