Klasszikus

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

2022.11.30. 14:40
Ajánlom
Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.

Aligha akad olyan Wagner-rajongó, aki nem kapná fel a fejét Peter Hofmann nevének hallatára.

A Patrice Chéreau legendás, centenáriumi Ringjében Siegmundot éneklő tenorista megrázó alakítását mindörökre őrzik az 1976-ban bemutatott, majd 1980-ban rögzített produkció felvételei.

A premier évében alig harminckét éves Hofmann sokak számára máig megtestesíti az ideális Wagner-hőst, ami érthető is, ha megnézzük például az alábbi jelenetet:

Talán meghökkentő lehet, ha valaki nem ismeri részletesebben az énekes karrierjét, hogy Hofmann rockzenészként indult, mielőtt klasszikus éneket tanult volna, ráadásul operai pályafutása mellett is adott könnyűzenei koncerteket és készített felvételeket.

1982-es, Rock Classics című albuma Németországban és Ausztriában is hosszan vezette az eladási listákat.

A lemez anyaga ma már teljes egészében is elérhető az interneten.

Ha mindez nem lenne elég, miután (elsősorban énektechnikai problémák miatt) Hofmann befejezte operai karrierjét, musicalénekesként is jelentős sikereket ért el. 1990-ben kapta meg Hamburgban

Az operaház fantomja című Webber-musical címszerepét, melyet háromszáz előadáson formált meg, az előadásból készült lemez pedig Németország legsikeresebb musicalfelvétele lett.

Az alábbi koncertfelvételen Peter Hofmann, az előadásokhoz hasonlóan németül énekli a darab legismertebb slágerét.

Szerencsések lehetünk, hogy fájdalmasan korán véget érő karrierje ellenére Peter Hofmann hangját és alakítását ma is megcsodálhatjuk, a bőségesen fennmaradt felvételeknek köszönhetően.

Bár az énekesnek rövid pálya jutott, ezalatt olyasmit ért el, ami csak kevés kiváltságosnak sikerül: minden műfaj kedvelőit megnyerte magának.

Fejléckép: Peter Hofmann (fotó/forrás: Frank Dunand / Metropolitan Opera Guild)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. 
Klasszikus magazin

Zene a lakatlan szigeten

Nemrég azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, milyen zenét vinnének magukkal egy lakatlan szigetre. Az izgalmas és változatos válaszokat olvasva persze mi is elgondolkodtunk, és összeállítottuk a magunk lakatlansziget-playlistjét.
Klasszikus ajánló

Világsztárok a Zeneakadémián – 6 érv, amiért ott a helyünk november 29-én

Ha klasszikus zene, akkor koncert; ha koncert, akkor a legjobb hangversenyterem és szólisták. Mutatjuk, miért érdemes november 29-én, szerdán este a Zeneakadémia Nagytermébe menni.