Klasszikus

Wagneréknél Liszt a sötét fejezet

2011.01.22. 08:23
Ajánlom
Nike Wagner szerint családja kevés figyelmet szentel Liszt Ferencnek, és a família sok tagjának az életében "sötét fejezet" a Richard Wagner apósához fűződő viszony.

"Sajnos ki kell jelentenünk, azok a leszármazottak, akik gondoskodnak a bayreuthi ünnepi játékokról, nem akarják törleszteni a Wagner család adósságát Liszt felé" - vélekedett a 65 éves Nike Wagner, Liszt Ferenc szépunokája, aki sajnálja, hogy a Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulójáról megemlékező nagyszabású ünnepi koncertet nem Bayreuthban tartják. Mint ismeretes, Liszt halálának 125. évfordulója is 2011-re esik.

A weimari művészeti fesztivál vezetőjeként ismert Wagner úgy fogalmazott, sok családtag életében "sötét fejezet" a Liszthez fűződő viszony. Szerinte a Wagner-család kevésre tartotta és tartja Liszt zenéjét, csak a família lázadóiként ismert Friedelind és Gottfried száll síkra a virtuóz felmenőért. Nike Wagner úgy véli, a családban hagyománya van Liszt elhanyagolásának, amelynek oka szerinte "Liszt lányának, Cosimának a bonyolult viselkedésében rejlik". Cosima feleségül ment apja barátjához és segítőjéhez, Richard Wagnerhez, és csak a férje körüli kultusz megteremtésével foglalkozott. "Wagner mellett senki sem létezhetett" - fejtegette az ükunoka.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.