Klasszikus

Walesi-magyar bárdok

2012.06.28. 12:20
Ajánlom
Karl Jenkins brit zeneszerző A walesi bárdok című kantátája egy évvel az ősbemutató után június 29-én magyarul csendül fel a Müpában.

A walesi bárdok megzenésítésének ötlete a Concert Masters International Budapest igazgatójától, Irinyi Lászlótól ered, aki a felkéréssel járó többéves munkát is összehangolta. Karl Jenkins walesi születésű zeneszerző, az 1960-as és 1970-es évek Montreux-i dzsesszfesztiváljainak üstököse a legtöbbet játszott kortárs komponisták közé tartozik. Jenkins zeneműkiadója az egyik legpatinásabbnak számító Boosey&Hawkes, lemezeit az EMI jelenteti meg. A zeneszerző a felkéréssel kapcsolatban elárulta: azért vállalta el a ballada megzenésítését, mert véleménye szerint a walesi és a magyar történelemben sok a párhuzam, ráadásul két olyan népről van szó, amelynek nyelve nem hasonlít az őt körülvevő szomszédokéra. Arany János szövege első olvasásra megragadta, így született a kantáta alcíme: A civil kurázsi dicsérete - In memoriam Arany János. Az Arany-költeményt a Nagy-Britanniában élő magyar irodalmár, Peter Zollmann ültette át angolra, de a librettó háromnyelvű, magyar, angol és walesi, az utóbbi fordítás Twm Morys munkája.

A Jenkins művét június 29-én a Debreceni Kodály Kórus, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és a MÁV Szimfonikus Zenekar Takács-Nagy Gábor vezényletével fogja előadni. Az énekes szólisták Kiss B. Atilla, Kovács István, Sárkány Kázmér, Kertesi Ingrid és Haja Zsolt lesznek. A mintegy háromnegyed órás, kilenc tételből álló szimfonikus ballada előadására Magyarországra érkezik Jim Parc Nest, a Walesi Bárdok Rendjének vezetője is. A walesi bárdok kantáta nemzetközi karrierje ezt követően augusztus 4-én Walesben folytatódik, ahol az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljának, a fennállása 151. évfordulóját ünneplő The National Eisteddfodnak az ünnepélyes nyitóhangversenyeként, többezres közönség előtt játsszák el walesi nyelven.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.