Klasszikus

Walesi-magyar bárdok

2012.06.28. 12:20
Ajánlom
Karl Jenkins brit zeneszerző A walesi bárdok című kantátája egy évvel az ősbemutató után június 29-én magyarul csendül fel a Müpában.

A walesi bárdok megzenésítésének ötlete a Concert Masters International Budapest igazgatójától, Irinyi Lászlótól ered, aki a felkéréssel járó többéves munkát is összehangolta. Karl Jenkins walesi születésű zeneszerző, az 1960-as és 1970-es évek Montreux-i dzsesszfesztiváljainak üstököse a legtöbbet játszott kortárs komponisták közé tartozik. Jenkins zeneműkiadója az egyik legpatinásabbnak számító Boosey&Hawkes, lemezeit az EMI jelenteti meg. A zeneszerző a felkéréssel kapcsolatban elárulta: azért vállalta el a ballada megzenésítését, mert véleménye szerint a walesi és a magyar történelemben sok a párhuzam, ráadásul két olyan népről van szó, amelynek nyelve nem hasonlít az őt körülvevő szomszédokéra. Arany János szövege első olvasásra megragadta, így született a kantáta alcíme: A civil kurázsi dicsérete - In memoriam Arany János. Az Arany-költeményt a Nagy-Britanniában élő magyar irodalmár, Peter Zollmann ültette át angolra, de a librettó háromnyelvű, magyar, angol és walesi, az utóbbi fordítás Twm Morys munkája.

A Jenkins művét június 29-én a Debreceni Kodály Kórus, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és a MÁV Szimfonikus Zenekar Takács-Nagy Gábor vezényletével fogja előadni. Az énekes szólisták Kiss B. Atilla, Kovács István, Sárkány Kázmér, Kertesi Ingrid és Haja Zsolt lesznek. A mintegy háromnegyed órás, kilenc tételből álló szimfonikus ballada előadására Magyarországra érkezik Jim Parc Nest, a Walesi Bárdok Rendjének vezetője is. A walesi bárdok kantáta nemzetközi karrierje ezt követően augusztus 4-én Walesben folytatódik, ahol az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljának, a fennállása 151. évfordulóját ünneplő The National Eisteddfodnak az ünnepélyes nyitóhangversenyeként, többezres közönség előtt játsszák el walesi nyelven.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.