Klasszikus

Walesi-magyar bárdok

2012.06.28. 12:20
Ajánlom
Karl Jenkins brit zeneszerző A walesi bárdok című kantátája egy évvel az ősbemutató után június 29-én magyarul csendül fel a Müpában.

A walesi bárdok megzenésítésének ötlete a Concert Masters International Budapest igazgatójától, Irinyi Lászlótól ered, aki a felkéréssel járó többéves munkát is összehangolta. Karl Jenkins walesi születésű zeneszerző, az 1960-as és 1970-es évek Montreux-i dzsesszfesztiváljainak üstököse a legtöbbet játszott kortárs komponisták közé tartozik. Jenkins zeneműkiadója az egyik legpatinásabbnak számító Boosey&Hawkes, lemezeit az EMI jelenteti meg. A zeneszerző a felkéréssel kapcsolatban elárulta: azért vállalta el a ballada megzenésítését, mert véleménye szerint a walesi és a magyar történelemben sok a párhuzam, ráadásul két olyan népről van szó, amelynek nyelve nem hasonlít az őt körülvevő szomszédokéra. Arany János szövege első olvasásra megragadta, így született a kantáta alcíme: A civil kurázsi dicsérete - In memoriam Arany János. Az Arany-költeményt a Nagy-Britanniában élő magyar irodalmár, Peter Zollmann ültette át angolra, de a librettó háromnyelvű, magyar, angol és walesi, az utóbbi fordítás Twm Morys munkája.

A Jenkins művét június 29-én a Debreceni Kodály Kórus, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és a MÁV Szimfonikus Zenekar Takács-Nagy Gábor vezényletével fogja előadni. Az énekes szólisták Kiss B. Atilla, Kovács István, Sárkány Kázmér, Kertesi Ingrid és Haja Zsolt lesznek. A mintegy háromnegyed órás, kilenc tételből álló szimfonikus ballada előadására Magyarországra érkezik Jim Parc Nest, a Walesi Bárdok Rendjének vezetője is. A walesi bárdok kantáta nemzetközi karrierje ezt követően augusztus 4-én Walesben folytatódik, ahol az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljának, a fennállása 151. évfordulóját ünneplő The National Eisteddfodnak az ünnepélyes nyitóhangversenyeként, többezres közönség előtt játsszák el walesi nyelven.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.