Klasszikus

Waltraud Meier ad dalestet az Operaházban

2022.11.14. 09:30
Ajánlom
Az Sztárestek zongorával című sorozat november 20-i koncertjén a Wagner-szerepekben világhírűvé vált német mezzoszoprán első operaházi fellépése alkalmával a feltörekvő ifjú bariton, Samuel Hasselhorn és Joseph Breinl zongoraművész társaságában válogat a 19. századi német dalköltészetből Schuberttől Mahlerig.

Az eleganciájáról és részletekig kidolgozott előadásmódjáról méltán híres Waltraud Meier, aki több mint négy évtizede

Wagner emblematikus nőalakjainak megformálójaként vált ismertté Buenos Airestől Bayreauthon át Bécsig, operai elfoglaltságai mellett csaknem húsz éve kiemelt figyelmet fordít a daléneklésre is.

A német drámai szoprán és mezzoszoprán romantikus dalestjének első felében Schubert, Brahms, Richard Strauss, a második részben Mahler A fiú csodakürtje című romantikus német népköltészeti és népdalgyűjtemény nyomán született dalaiból állította össze műsorát. Partnere az esten az ígéretes operai és dalénekesei pálya előtt álló német bariton, Samuel Hasselhorn, aki a már említett szerzők művein kívül Schumann-darabokkal is készül az estre. A 2018-as brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny győztese, aki az elmúlt években alakította többek közt Almaviva grófot (Figaro házassága) a Berlini és Don Giovannit a Bécsi Állami Operaházban, valamint volt Harlekin (Ariadné Naxoszban) a milánói Scalában, de

nem lehet ismeretlen a budapesti közönség előtt sem, miután tavaly decemberben Bach Karácsonyi oratóriumában közreműködött,

amit a francia Insula orchestra és Accentus kamarakórus a Müpában mutatott be.

samuel_hasselehorn_foto_nikolaj_lund-092843.jpg

Samuel Hasselhorn (Fotó/Forrás: Nikolaj Lund / Magyar Állami Operaház)

Az est zenei közreműködője Joseph Breinl, aki nemzedékének Európa-szerte keresett zongoraművésze és kamarazenésze. Olyan neves koncerttermekben lépett fel, mint a Carnegie Hall, a milanói Scala, a bécsi Musikverein vagy a drezdai Semperoper, de adott koncertet számos rangos esemény mellett az Edinburgh-i Fesztiválon is. A muzsikuscsaládban nevelkedett bajor zongoraművész a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát, de az Amszterdami Konzervatóriumban is végzett mesterkurzusokat.

Alma matere már a diplomaszerzés előtt is óraadó tanárként foglalkoztatta, 2010 óta pedig a Grazi Művészeti Egyetemen oktat dalinterpretációt.

A számos rangos nemzetközi díjjal is rendelkező zongoraművész több neves operaénekes mellett Waltraud Meierrel is rendszeresen dolgozik együtt.

A Sztárestek zongorával sorozat 2023. január 29-én Ramón Vargas mexikói tenor ária- és dalestjével folytatódik. Partnere az Ildar Abrazakov dalestjén is közreműködő georgiai (grúz) zongoraművész, Mzia Bachtouridze lesz.

Fejléckép: Waltraud Meier (fotó/forrás: Nomi Baumgartl / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.