Klasszikus

Waltraud Meier ad dalestet az Operaházban

2022.11.14. 09:30
Ajánlom
Az Sztárestek zongorával című sorozat november 20-i koncertjén a Wagner-szerepekben világhírűvé vált német mezzoszoprán első operaházi fellépése alkalmával a feltörekvő ifjú bariton, Samuel Hasselhorn és Joseph Breinl zongoraművész társaságában válogat a 19. századi német dalköltészetből Schuberttől Mahlerig.

Az eleganciájáról és részletekig kidolgozott előadásmódjáról méltán híres Waltraud Meier, aki több mint négy évtizede

Wagner emblematikus nőalakjainak megformálójaként vált ismertté Buenos Airestől Bayreauthon át Bécsig, operai elfoglaltságai mellett csaknem húsz éve kiemelt figyelmet fordít a daléneklésre is.

A német drámai szoprán és mezzoszoprán romantikus dalestjének első felében Schubert, Brahms, Richard Strauss, a második részben Mahler A fiú csodakürtje című romantikus német népköltészeti és népdalgyűjtemény nyomán született dalaiból állította össze műsorát. Partnere az esten az ígéretes operai és dalénekesei pálya előtt álló német bariton, Samuel Hasselhorn, aki a már említett szerzők művein kívül Schumann-darabokkal is készül az estre. A 2018-as brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny győztese, aki az elmúlt években alakította többek közt Almaviva grófot (Figaro házassága) a Berlini és Don Giovannit a Bécsi Állami Operaházban, valamint volt Harlekin (Ariadné Naxoszban) a milánói Scalában, de

nem lehet ismeretlen a budapesti közönség előtt sem, miután tavaly decemberben Bach Karácsonyi oratóriumában közreműködött,

amit a francia Insula orchestra és Accentus kamarakórus a Müpában mutatott be.

samuel_hasselehorn_foto_nikolaj_lund-092843.jpg

Samuel Hasselhorn (Fotó/Forrás: Nikolaj Lund / Magyar Állami Operaház)

Az est zenei közreműködője Joseph Breinl, aki nemzedékének Európa-szerte keresett zongoraművésze és kamarazenésze. Olyan neves koncerttermekben lépett fel, mint a Carnegie Hall, a milanói Scala, a bécsi Musikverein vagy a drezdai Semperoper, de adott koncertet számos rangos esemény mellett az Edinburgh-i Fesztiválon is. A muzsikuscsaládban nevelkedett bajor zongoraművész a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát, de az Amszterdami Konzervatóriumban is végzett mesterkurzusokat.

Alma matere már a diplomaszerzés előtt is óraadó tanárként foglalkoztatta, 2010 óta pedig a Grazi Művészeti Egyetemen oktat dalinterpretációt.

A számos rangos nemzetközi díjjal is rendelkező zongoraművész több neves operaénekes mellett Waltraud Meierrel is rendszeresen dolgozik együtt.

A Sztárestek zongorával sorozat 2023. január 29-én Ramón Vargas mexikói tenor ária- és dalestjével folytatódik. Partnere az Ildar Abrazakov dalestjén is közreműködő georgiai (grúz) zongoraművész, Mzia Bachtouridze lesz.

Fejléckép: Waltraud Meier (fotó/forrás: Nomi Baumgartl / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.
Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt.