Klasszikus

Washingtonban is nagy sikerrel indult az Extremely Hungary

2009.02.09. 00:00
Ajánlom
Kurtág György történelmi jelentőségű koncertjével szombat este Washingtonban is kezdetét vette az Extremely Hungary című magyar kulturális évad Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelenlétében. Az amerikai fővárosban és New Yorkban zajló rendezvénysorozat 10 hónapja alatt – 2009 januárjától 2009 novemberéig – több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be.

Kurtág György a Kongresszusi Könyvtár felkérésére egy Hommage a Bartók darabot komponált. Ez a történeti jelentőségű tény azért is fontos, mert a Kongresszusi Könyvtárban őrzik Bartók Béla Amerikában írt kottáinak egy részét. A zeneművet – melyet a mester a Keller Quartettel együtt adott elő a Kongresszusi Könyvtárban – ezen az estén hallhatta először a közönség. Az együttműködés emlékére az eredeti Kurtág-kézirat hitelesített másolatát a Kongresszusi Könyvtár rendelkezésére bocsájtotta a zeneszerző.

A koncertet követő fogadáson Hiller István átadta Kurtág Györgynek A Magyar Kultúra Követe 2009 címet. Kurtág György zeneszerző, a Bartók utáni magyar zeneszerzés kiemelkedő alkotója, a kortárs zene világszerte ismert személyisége. Zenéje félreismerhetetlenül magyar, ám benne nem csak alkalmazza, jelentősen tovább is fejleszti az avantgárd irányzatok teljes nemzetközi eszköztárát. Műveit a 70-es évek derekától folyamatosan játsszák a világ hangversenytermeiben. Első Erkel-díját 1955-ben kapta, ezt magyar és külföldi kitüntetések sora követte, egyebek mellett a MIDEM komolyzenei különdíja 2006-ban. Több művészeti akadémia is tagjai sorába választotta. Az utóbbi években számos nyugat-európai kortárszenei centrum, vezető együttes kérte fel új kompozíciók alkotására. Éveket dolgozott Berlinben, Bécsben, Hollandiában, valamint Párizsban. Kurtág művészete az emberbe és az európaiságba vetett hit szuggesztív kifejezése.

Kurtág György előző héten a New York-i Carnegie Hallban adott koncertet, mellyel a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönségét is lenyűgözte. A zeneszerző nyolc napig tartózkodott New Yorkban, ahol a koncert mellett nyilvános mesterkurzust tartott négy kiválasztott vonósnégyes számára. Kurtág Carnegie Hall-beli fellépését több jelentős tengerentúli sajtóorgánum méltatta, egyebek mellett a The New York Times is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.