Klasszikus

Webber és a didaktikus lóláb

2005.05.29. 00:00
Ajánlom
Kilóg a didaktikus lóláb, és virgoncan rugdalózik Webber Volt egyszer egy csapat című musicaljének előadásán a Madách Színházban. Amikor a főhős faképnél hagyja a nászéjszakán a feleségét, mert katolikus barátját éppen szorongatják a protestánsok, akkor szegény újdonsült asszonyka olyan pacifista szöveget vág le, hogy azt bármelyik sematikus szerző megirigyelhette volna az ötvenes években.

Elvileg Írországban játszódik Webber és a szövegíró, Ben Elton musicalje, amelynek magyar változatát Bródy János készítette. Így aztán lényegében a mi nyomorult, kettészakadt országunkról szól a tantörténet, melyben a két tábor tagjai dühödten hiszterizálva irtják egymást. Webbernél könnyedebben mesés témákhoz szoktak a nézők, Londonban csak egy évig húzta a darab, mondhatjuk azt is, hogy megbukott. Nálunk valószínűleg siker lesz.

Tihanyi Ákos koreográfiájában nagy erő van. A színpadra zúdított fiatalok hada behancúrozza a deszkákat. Felszabadultan örömködnek vagy éppen nekikeserednek. Erőtől duzzad a testük. Színházi tettre készek, boldogok a válogatások során elnyert lehetőségtől. Szirtes Tamás rendezőként nem egyforma termetű, szép szál leányokat és legényeket szemelt ki, van köztük zömök, kövérkés, kicsi és nyúlánk, egészen emberszabásúak, a sztárság még nem deformálta őket. Lendületesek, természetesek, jó rájuk nézni. Ütőképes együttes. Focicsapatot, illetve szurkolókat, rajongókat, szeretőket alakítanak, belevaló ifjakat, akiket szétkerget a gyűlölködés, megmérgez a politika, és még azok is, akik ugyanabból az akolból származnak, lemarják a másikról a húst. Mindehhez felpörgetett tempójú, igencsak hangos dalok társulnak, amelyek gyakran sziruposan érzelgős, a giccs és a közhelyesség határán lavírozó, elomlóan szívet facsaró módon zárulnak. Ezúttal nem lóg be a képbe a díszletmunkás, nem nyikorog a díszlet, suhan, emelkedik, süllyed mindaz, amit Kentaur megtervezett. Szakács Györgyi jelmezei egyszerű eszközökkel, jól láthatóan elkülönítik a két szomszéd várat.

A főhősnő, Nádasi Veronika drámai feszültséggel énekel, és hitelesen játszik egy családjáért remegő embert. Nagy Sándor lázas hevülettel adja a bűnpártolásba, majd gyilkosságba keveredő és áldozattá váló párját. A gonosz megtestesítője, Serbán Attila elvakult tekintettel, elsötétült ábrázattal, ideológia által táplált állandósult haraggal a legjobb színészi teljesítményt nyújtja. Ömböli Pál a nagydarab, mackós, elesetten szerethető, áldozatnak kiválóan alkalmas srác szerepében szintén remek. De jó az egész gárda, Nyári Szilvia, Arany Tamás, Szemenyei János, Vágó Zsuzsanna és a tánckar, a kórus egyaránt. Dunai Tamásnak a focicsapatot összetartó, békíteni próbáló pap szerepében megvan az a képessége, hogy sematikus mondatokból ironikus humort facsarjon. A közönség jelentős része lelkes, páran feldúltan háborognak, a produkció feltehetően hosszú sikerszéria elé néz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.