Klasszikus

Webber is gratulált Mahó Andreának

2004.04.02. 00:00
Ajánlom
Eddigi igen magas színvonalú énekes szerepeiért péntek este eMeRton-díjat vehetett át Mahó Andrea. A 25 esztendős vonzó színésznő ifjú kora ellenére már jelentős, nagy musical-szerepekkel büszkélkedhet, mint például a West Side Story Mariája, a Nyomorultak Cosette-je, Az Operaház fantomja Christine-je, valamint a Rómeó és Júlia címszerepe. Most azonban a Budapesti Operettszínházban az egyik legvarázslatosabb operettben, A mosoly országában kapott szubrett szerepet.

- Nagyon szeretem az operettet – beszélt az eddigiektől elütő feladatáról. – Engem elvarázsol a meséje. Én erre is készültem. Amikor kiderült, hogy milyen hangom van és elkezdtem komolyan foglalkozni az énekléssel, már izgatott az operett. Az énektanárnőm szerint a hangszínem is fekszik hozzá.

- Nyilván meglepő, de Mahó Andrea csak tizennyolc évesen kezdett el énektanárnál énekelni, addig erre a pályára nem is gondolt. Ráadásul első szerepe a győri színházban prózai volt, Molnár Ferenc Liliomjában Lujzát alakította.

- Fogalmam sem volt, mi legyek, ha nagy leszek, ezért külkereskedelmi szakközépiskolába mentem, ahol még énekóra sem volt – emlékezett a nem is olyan régi kezdetekre. - Aztán az érettségi után elmentem egy szinkronstúdióba, mert szerettem volna kipróbálni, mit tudok. Ott mondta Gerhardt Pál szinkronrendező, aki sajnos már nem él, hogy érdemes lenne beszédtanárhoz és énektanárhoz járnom. Akkor kezdtem el az énektanulást. Soha nem vágytam csupán csak énekesnek, esetleg a gyorsabb sikert igérő popénekesnek. Egyrészt nem olyan stílusú a hangszínem, inkább a klasszikus irányzat az, ami nekem jól áll.

- A nagy kiugrást Az Operaház fantomja főszerepe hozta Andreának. Ahogy elmondta, embert próbáló feladat, a musical-irodalom egyik legnehezebb szerepe, hiszen majdnem operai hangképzés szükségeltetik hozzá. Nagy hangterjedelme van a daloknak, és ehhez a klasszikus hangképzés kell. Nem kis elismerésként a többes szereposztásból ő énekelhetett a Fantom lemezén.

- Nem is tudom elmondani, mennyire örültem, hogy én énekelhettem a CD-n és játszhattam a világhírű szerzőnek, Webbernek. Ugyanis itt volt azon a premieren, amikor én énekeltem. Gratulált, nagyon jó érzés volt.

- Most azonban a várva várt operett-bemutatkozás következik április 5-én. A mosoly országának felújításában szubrett szerepet kapott.

- Nagyon szeretem, gyönyörű zenéje van. Volt olyan próba, amikor nem voltam benne, de csak ültem és hallgattam a csodálatos Lehár-muzsikát. A következő szerepem is operett lesz: már próbáljuk Győrben a Leányvásárt. Ott életemben először primadonna lehetek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.