Klasszikus

Webber ismét a Madách Színházban

2005.05.27. 00:00
Ajánlom
Péntek este mutatja be Andrew Lloyd Webbernek immár az ötödik zenés játékát - musicaljét - a Madách Színház. A Volt egyszer egy csapat 10 éve került színre Londonban.

Ez az első külföldi bemutatója más, egészen különleges, hiszen nem egyszerű fordítás Bródy Jánosé, hanem magyar változat, amiben kulcsszerepe van a rendező Szirtes Tamásnak.

- Webber mindig is otthon volt a Madách Színházban, Szirtes Tamás gondoskodott róla.

- Ez már ha jól emlékszem, az ötödik Webber darab, amit bemutatunk. 1983-ban a Macskákkal kezdődött a sorozat, aztán követte a József, A szerelem arcai, legutóbb a Fontom, a mi nagyon szerelmetes, csodálatos Fantomunk, és a Madách színház legújabb és nem kevésbé szeretett újdonsága, a Volt egyszer egy csapat – mondta Szirtes Tamás.

- Állítólag ez egy kicsit magyar, illetve magyarított.

- Annyiban magyarított, hogy soha nem fordult még elő, hogy Andrew Lloyd Webbert teljes önállóságot adott a magyar kreatív team-nek. Meg kell mondjam, hogy ez az ő kedvenc zenéje, erre kapta az angol kritikusok díját 2000-ben. Nagyon megbecsülték ezt a zenéjét és az ő számára rendkívül fontos, hogy ez a darab egyszer csak egy új életet kezdjen Budapesten, Európában, abban a városban, amit ő szeret és becsült. Mi átdolgoztuk a szövegkönyvet, új versek kerültek bele. Azt mondta, gondoljak rá úgy, mint zeneszerzőre, új dalokat írt, a régi dalokat átdolgozta. Gyakorlatilag folyamatosan érkezik Angliából a posta, újabb és újabb zenékkel, aláfestő zenékkel, megváltoztatott részekkel, tehát egy nagyon intenzív közös munka volt. Egy napot inkognitóban két héttel ezelőtt Pesten töltött, hogy még ránézzen a próbára. Délben érkezett, este már ment el, csak azért, hogy nézzen nálunk egy próbát. Nagyon szorosan együtt van velünk most.

- Mit jelent az, hogy új dalok érkeztek?

- A „megérkeznek új dalok" azért tulajdonképpen a múlt hét végével lezárult, mert egy színházi alkotó folyamat egyszer be kell, hogy fejeződjön. Illetve hát sosem fejeződik be, mert minden előadás kicsit még alakul, változik, de tulajdonképpen az utolsó percig ebben ő tevékenyen részt vett.

- Melyik a legújabb, vagy legfrissebb dal, ami egész más, ami nem volt az eredetiben?

- Van egy dal, tulajdonképpen a darabnak a fő dala, amit az első részben Cristin énekel, a második rész is, az a darabnak a fináléja, ami itt nálunk egy tökéletesen új változatban kerül színre, áthangszerelve, más harmónia menetekkel. Azt mondta Andrew legutóbb, hogy ez a dal most itt, Budapesten találta meg az igazi formáját. Azt kell, mondjam, minden dalhoz hozzányúltunk, egyetlen egy olyan dal nincs, mint Angliában. Természetesen nagyon sok dal azon alapul, megváltoztattuk a hosszat, ritmikát, megváltoztattuk a szöveget, hogy mondjam, átdolgozás.

- Ez a királyi többes szám kiket takar azon kívül, hogy a szöveget Bródy János írta?

- Ez elsősorban Bródy Jánost, aki nagyon jelentős közreműködője volt ennek az egésznek szellemileg is és konkrétan is. Takarja Kocsár Tibor zenei vezetőmet, Tihanyi Ákos koreográfust és természetesen az angol team-et, Webbert és Ben Altont. Tulajdonképpen egy új darab született, ezt valamennyi angol, aki látta az eredetit és azóta itt volt nálunk - és sűrűn fordulnak meg a Madáchban most angolok - döbbenten látják és nagyon elismerve, hogy ez egy vadonatúj darab.

- És mit szólnak hozzá, mit szólt Webber mondjuk a próba után?

- Legtömörebb a hangszerelője volt, David Callen, aki végig itt, a zenekarral dolgozott, azt mondta nekem egy nagyon válságos pillanatban - nagyon jólesett -, hogy ez sokkal jobb, mint a londoni.

- Mi az, hogy válságos pillanat?

- Egy nagyon nehéz próba volt, amikor éppen sok gondunk volt a díszlettel, a zenével, a jelmezzel. A színházi darabok nagyon nehezen állnak össze, főleg ezek a nagyon bonyolult, nagyon sok részből álló darabok.

- Azt hiszem, aktuális ez a darab.

- Sajnos, lehet azt gondolni. Ez egy ír történet, ami a '60-as évek végén, a '70-es évek elején játszódik Írországban. Nagyon furcsa, zavaros, forrongó és nagyon hektikus politikai légkörben. De engem ebből a darabból elsősorban a szerelem, az emberi sorsok, a fiatalok története és az a felelősség érdekel, amivel egy ország a saját generációja iránt és főleg a fiatal generációja iránt tartozik. Mint minden színházban azért a legfontosabb a mese, legyen az egy klasszikus, modern, vagy romantikus mese. Tehát azért emberi életek történetei, harcok, küzdelmek, tragédiák és egy jobb sorsra méltó generációnak a tulajdonképpen kárba veszett fáradozásáról szól ez az előadás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.