Klasszikus

Webber ismét a Madách Színházban

2005.05.27. 00:00
Ajánlom
Péntek este mutatja be Andrew Lloyd Webbernek immár az ötödik zenés játékát - musicaljét - a Madách Színház. A Volt egyszer egy csapat 10 éve került színre Londonban.

Ez az első külföldi bemutatója más, egészen különleges, hiszen nem egyszerű fordítás Bródy Jánosé, hanem magyar változat, amiben kulcsszerepe van a rendező Szirtes Tamásnak.

- Webber mindig is otthon volt a Madách Színházban, Szirtes Tamás gondoskodott róla.

- Ez már ha jól emlékszem, az ötödik Webber darab, amit bemutatunk. 1983-ban a Macskákkal kezdődött a sorozat, aztán követte a József, A szerelem arcai, legutóbb a Fontom, a mi nagyon szerelmetes, csodálatos Fantomunk, és a Madách színház legújabb és nem kevésbé szeretett újdonsága, a Volt egyszer egy csapat – mondta Szirtes Tamás.

- Állítólag ez egy kicsit magyar, illetve magyarított.

- Annyiban magyarított, hogy soha nem fordult még elő, hogy Andrew Lloyd Webbert teljes önállóságot adott a magyar kreatív team-nek. Meg kell mondjam, hogy ez az ő kedvenc zenéje, erre kapta az angol kritikusok díját 2000-ben. Nagyon megbecsülték ezt a zenéjét és az ő számára rendkívül fontos, hogy ez a darab egyszer csak egy új életet kezdjen Budapesten, Európában, abban a városban, amit ő szeret és becsült. Mi átdolgoztuk a szövegkönyvet, új versek kerültek bele. Azt mondta, gondoljak rá úgy, mint zeneszerzőre, új dalokat írt, a régi dalokat átdolgozta. Gyakorlatilag folyamatosan érkezik Angliából a posta, újabb és újabb zenékkel, aláfestő zenékkel, megváltoztatott részekkel, tehát egy nagyon intenzív közös munka volt. Egy napot inkognitóban két héttel ezelőtt Pesten töltött, hogy még ránézzen a próbára. Délben érkezett, este már ment el, csak azért, hogy nézzen nálunk egy próbát. Nagyon szorosan együtt van velünk most.

- Mit jelent az, hogy új dalok érkeztek?

- A „megérkeznek új dalok" azért tulajdonképpen a múlt hét végével lezárult, mert egy színházi alkotó folyamat egyszer be kell, hogy fejeződjön. Illetve hát sosem fejeződik be, mert minden előadás kicsit még alakul, változik, de tulajdonképpen az utolsó percig ebben ő tevékenyen részt vett.

- Melyik a legújabb, vagy legfrissebb dal, ami egész más, ami nem volt az eredetiben?

- Van egy dal, tulajdonképpen a darabnak a fő dala, amit az első részben Cristin énekel, a második rész is, az a darabnak a fináléja, ami itt nálunk egy tökéletesen új változatban kerül színre, áthangszerelve, más harmónia menetekkel. Azt mondta Andrew legutóbb, hogy ez a dal most itt, Budapesten találta meg az igazi formáját. Azt kell, mondjam, minden dalhoz hozzányúltunk, egyetlen egy olyan dal nincs, mint Angliában. Természetesen nagyon sok dal azon alapul, megváltoztattuk a hosszat, ritmikát, megváltoztattuk a szöveget, hogy mondjam, átdolgozás.

- Ez a királyi többes szám kiket takar azon kívül, hogy a szöveget Bródy János írta?

- Ez elsősorban Bródy Jánost, aki nagyon jelentős közreműködője volt ennek az egésznek szellemileg is és konkrétan is. Takarja Kocsár Tibor zenei vezetőmet, Tihanyi Ákos koreográfust és természetesen az angol team-et, Webbert és Ben Altont. Tulajdonképpen egy új darab született, ezt valamennyi angol, aki látta az eredetit és azóta itt volt nálunk - és sűrűn fordulnak meg a Madáchban most angolok - döbbenten látják és nagyon elismerve, hogy ez egy vadonatúj darab.

- És mit szólnak hozzá, mit szólt Webber mondjuk a próba után?

- Legtömörebb a hangszerelője volt, David Callen, aki végig itt, a zenekarral dolgozott, azt mondta nekem egy nagyon válságos pillanatban - nagyon jólesett -, hogy ez sokkal jobb, mint a londoni.

- Mi az, hogy válságos pillanat?

- Egy nagyon nehéz próba volt, amikor éppen sok gondunk volt a díszlettel, a zenével, a jelmezzel. A színházi darabok nagyon nehezen állnak össze, főleg ezek a nagyon bonyolult, nagyon sok részből álló darabok.

- Azt hiszem, aktuális ez a darab.

- Sajnos, lehet azt gondolni. Ez egy ír történet, ami a '60-as évek végén, a '70-es évek elején játszódik Írországban. Nagyon furcsa, zavaros, forrongó és nagyon hektikus politikai légkörben. De engem ebből a darabból elsősorban a szerelem, az emberi sorsok, a fiatalok története és az a felelősség érdekel, amivel egy ország a saját generációja iránt és főleg a fiatal generációja iránt tartozik. Mint minden színházban azért a legfontosabb a mese, legyen az egy klasszikus, modern, vagy romantikus mese. Tehát azért emberi életek történetei, harcok, küzdelmek, tragédiák és egy jobb sorsra méltó generációnak a tulajdonképpen kárba veszett fáradozásáról szól ez az előadás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.