Klasszikus

Webber-napok Budapesten

2005.05.30. 00:00
Ajánlom
Andrew Lloyd Webber világhírű zeneszerző családjával szombattól három napot töltött Budapesten. Vasárnap részt vett a Volt egyszer egy csapat című musicaljének budapesti bemutatóján a Madách Színházban. Tegnap pedig a Parlamentben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkersztjét vehette át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.

Vasárnap este már a harmadik premierjét tartották a Volt egyszer egy csapat című Webber-musicalnek a Madách Színházban. (A darab hármas szereposztásban megy.) A bemutatón jelen volt Andrew Lloyd Webber. A meghajlásra Szirtes Tamás rendező invitálta színpadra a szerzőt, aki elérzékenyülve elmondta, a 2000-ben Londonban bemutatott Beautiful Game című darabjának magyar változatát világszínvonalú előadásnak tartja. Külön méltatta a fiatal szereposztás erényeit, illetve a koreográfus Tihanyi Ákos teljesítményét, valamint a zenei vezető Kocsák Tibor által vezényelt zenekar produkcióját. A premier közönség nagy ovációval fogadta Webber szavait.

Az előadást követő fogadáson Webber csakúgy, mint a premieren családjával - feleségével és három gyermekével - jelent meg. Ezúttal hosszabb időt töltött a társaságban, mint tavasszal Az operaház fantomjának filmbemutatóján, amikor néhány perc után távozott. A mostani premierbanketten volt torta és a közreműködők dedikált futball labdával lepték meg a szerzőt és a rendezőt.

Bródy János, a dalszövegek magyar változatának szerzője lapunk kérdésére elmondta, hogy Webberrel, illetve a stábjával folytatott együttműködés során kölcsönös kompromisszumok születtek. A zeneszerző például hozzájárult az eredeti mű dramaturgiai módosításához. "Híres, sikeres zeneszerzővel nem könnyű együttműködni, de Webber ezúttal is nagyon rugalmasn állt hozzá részünkről felvetődő kérésekhez" - mondta a szövegíró. Bródy szerint a magyar teamnak az volt a célja, hogy megszülessen a darab közép-kelet európai verziója.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át ünnepélyes külsőségek között tegnap Andrew Lloyd Webber Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől a Parlamentben. A kitüntetést Mádl Ferenc köztársasági elnök adományozta Webbernek, a zeneszerzőt egyébként 1992-ben II. Erzsébet lovagi címmel tüntette ki. A mostani elismerés indoklásában szerepel, hogy Webber sokat tett a magyar kultúráért, különösen azzal, hogy hozzájárult néhány műve magyar változatának elkészítéséhez. Webber számára azért is jelent számára sokat ez a kitüntetés, mivel ahhoz a nemzedékhez tartozik, amely gyermekként élte meg az 1956-os eseményeket és így Magyarország fogalma eggyé vált a forradalommal. Magyarország iránt érzett szeretete abban mutatkozott meg, hogy magyar bélyegeket gyűjtött, s mint elmondta, ismeri és szereti Bartók és Kodály zenéjét. Információink szerint a magyar alkotók és Webber stábja tárgyal arról, miként lehetne a Volt egyszer egy csapat most elkészült verzióját más közép-kelet európai országban is bemutatni. Webber tegnap hangsúlyozta, hogy a szóba jöhető országokban gondot jelenthet olyan államilag támogatott színházat találni, ahol a magyar változat játszható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.