Klasszikus

Webber-napok Budapesten

2005.05.30. 00:00
Ajánlom
Andrew Lloyd Webber világhírű zeneszerző családjával szombattól három napot töltött Budapesten. Vasárnap részt vett a Volt egyszer egy csapat című musicaljének budapesti bemutatóján a Madách Színházban. Tegnap pedig a Parlamentben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkersztjét vehette át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.

Vasárnap este már a harmadik premierjét tartották a Volt egyszer egy csapat című Webber-musicalnek a Madách Színházban. (A darab hármas szereposztásban megy.) A bemutatón jelen volt Andrew Lloyd Webber. A meghajlásra Szirtes Tamás rendező invitálta színpadra a szerzőt, aki elérzékenyülve elmondta, a 2000-ben Londonban bemutatott Beautiful Game című darabjának magyar változatát világszínvonalú előadásnak tartja. Külön méltatta a fiatal szereposztás erényeit, illetve a koreográfus Tihanyi Ákos teljesítményét, valamint a zenei vezető Kocsák Tibor által vezényelt zenekar produkcióját. A premier közönség nagy ovációval fogadta Webber szavait.

Az előadást követő fogadáson Webber csakúgy, mint a premieren családjával - feleségével és három gyermekével - jelent meg. Ezúttal hosszabb időt töltött a társaságban, mint tavasszal Az operaház fantomjának filmbemutatóján, amikor néhány perc után távozott. A mostani premierbanketten volt torta és a közreműködők dedikált futball labdával lepték meg a szerzőt és a rendezőt.

Bródy János, a dalszövegek magyar változatának szerzője lapunk kérdésére elmondta, hogy Webberrel, illetve a stábjával folytatott együttműködés során kölcsönös kompromisszumok születtek. A zeneszerző például hozzájárult az eredeti mű dramaturgiai módosításához. "Híres, sikeres zeneszerzővel nem könnyű együttműködni, de Webber ezúttal is nagyon rugalmasn állt hozzá részünkről felvetődő kérésekhez" - mondta a szövegíró. Bródy szerint a magyar teamnak az volt a célja, hogy megszülessen a darab közép-kelet európai verziója.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át ünnepélyes külsőségek között tegnap Andrew Lloyd Webber Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől a Parlamentben. A kitüntetést Mádl Ferenc köztársasági elnök adományozta Webbernek, a zeneszerzőt egyébként 1992-ben II. Erzsébet lovagi címmel tüntette ki. A mostani elismerés indoklásában szerepel, hogy Webber sokat tett a magyar kultúráért, különösen azzal, hogy hozzájárult néhány műve magyar változatának elkészítéséhez. Webber számára azért is jelent számára sokat ez a kitüntetés, mivel ahhoz a nemzedékhez tartozik, amely gyermekként élte meg az 1956-os eseményeket és így Magyarország fogalma eggyé vált a forradalommal. Magyarország iránt érzett szeretete abban mutatkozott meg, hogy magyar bélyegeket gyűjtött, s mint elmondta, ismeri és szereti Bartók és Kodály zenéjét. Információink szerint a magyar alkotók és Webber stábja tárgyal arról, miként lehetne a Volt egyszer egy csapat most elkészült verzióját más közép-kelet európai országban is bemutatni. Webber tegnap hangsúlyozta, hogy a szóba jöhető országokban gondot jelenthet olyan államilag támogatott színházat találni, ahol a magyar változat játszható.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.