Klasszikus

Webber-világpremier Budapesten?

2004.02.04. 00:00
Ajánlom
Szirtes Tamás: a Madách Színház a jövő évadban 120-140-nel több előadást fog tartani, mint idén Február elsejétől Szirtes Tamás rendező lett a Madách Színház igazgatója. Az új direktor rendkívüli társulati ülésen ismertette elképzeléseit kollégáival és az újságírókkal.

- Új időszámítás kezdődik itt, a Madách Színházban?

- Igenis, meg nem is, válaszolja Szirtes Tamás. Tulajdonképpen az új időszámítás kezdete a Madách Színházban a Fantom bemutatója volt, és annak a földcsuszamlásszerű sikere, és az, hogy egyszerűen a Madách Színházban jó értelemben vett túltermelési válság van. Sokkal több sikeres darabunk van, mint amennyi helyünk, hogy eljátsszuk. Budapesti színigazgató barátaimmal a Thália Színház, a Bábszínház és a Vidám színpadi kollegákkal és barátokkal együttműködve a Madách Színház a jövő évadban 120-140-nel több előadást fog tartani, mint idén. A Tháliában, a Bábszínházban, a Vidám Színpadon kialakult egy nagyon szép struktúra, ami úgy néz ki, hogy a színházban annak a bűvös szónak, hogy egyeztetés, annak is megfelel, tehát, amikor a Madách Színházban a Fantom megy, azzal párhuzamosan fogunk játszani mi a Vidám Színpadon és a Bábszínházban. Jelenleg 14-15 darabunk van, és egy épületnek egy ilyen mennyiségű előadás szétfeszíti a kereteit. Előre menekülünk, offenzív, dinamikus műsorpolitikát folytatunk, és hogy a nézők láthassák azokat a darabokat, amire ők sokkal többet kíváncsiak, mint amennyiszer mi most játsszuk.

- Pont erre akartam rákérdezni, azért van ebben egy jó nagy adag önbizalom, szóval, el lehet majd adni azt a sok jegyet Madách előadásra, a Bábszínházba, meg a Vidám Színpadra?

- A Madách Színházat a nézői elkényeztették. Én rendkívül büszke vagyok a mi nézőinkre, és úgy érzem, hogy a Madách Színház egész biztosan számíthat a saját nézőire.

- Mit jelentett még be ezen a rendkívüli társulati ülésen?

- Új programokat jelentettem be. A Madách Színház három játszási helyén, a Szalonban életre hívunk egy igazi szalont, egy kulturális szalont, ahova meg fogjuk hívni a jövő évadban a magyar kulturális élet valamennyi jelentős képviselőit, írókat, színészeket, festőket, építészeket. Nagyon remélem, hogy a Magyar Televízió is érdeklődést mutat ezután, és egy ilyen egyórás életmű interjú keretében nagyon sokat megtudhatunk azokról az emberekről, akiknek a műveit szeretjük, ismerjük. A Madách Színház Stúdiójában elindítunk egy Magyar Musical Műhely munkacímre keresztelt projektet, ahol 35 magyar zeneszerzőnek azt az ajánlatot tettük, hogy díszlet és jelmez nélkül darabjaiknak egy 40-50 perces koncertszerű keresztmetszetét bemutatjuk itt, a Stúdió színpadon. Ez egy olyan lökés lehet a magyar zenés szakmának, hogy azt remélem, sok zenés darab születik majd, vagy teszi meg innen a kezdő lépést a nagy színpadok felé. Hofi Géza emlékének Gálvölgyi Jánossal, Hernádi Judittal és Bajor Imrével Hatkezes címen éjszakai színházat indítunk. Lloyd Webber - és talán ez a legfontosabb - bizalma a Madách Színház iránt töretlen, és engem arra kért, hogy egy olyan magyar alkotó team-et állítsak össze, ami szövegíróból, versíróból, és egy rendezőből áll, akit ő teljes jogú alkotótársként maga mellé vehet. Tehát, jó esély van egy Webber-világpremierre a Madách Színházban a következő egy-két évben.

- Lesznek-e új munkatársai, kik fognak rendezni?

- Nagyon számítok a Madách Színház kipróbált, és igazán sikeres kollegáira: Huszti Péterre, Kerényi Imrére, Szűcs Gáborra, Koltay Janóra, és meghívtam a Madách Színház rendező karába Ács Jánost, és Hegyi Árpád Jutocsát. Készülünk együttműködni a Krétakör Színházzal, és Schilling Árpáddal. A Madách Színház nyitott, befogadó, és nyílt szívű intézmény, ahova nyugodtan lehet jönni. Úgy érzem, hogy a színház nagy családja minden új embertől csak gazdagodni fog.

- Azért a mobilszámát ne adja meg mindenkinek!

- Én még soha nem tapasztaltam azt, hogy tehetséges emberek egymástól igazán elvesznek. A tehetséges emberek egymást inspirálni tudják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.