Klasszikus

Welser-Möst a zürichi operaházat erősíti

2005.07.08. 00:00
Ajánlom
Bécs és Salzburg hiába harcolt érte - Zürichnek sikerült: Franz Welser-Möst szeptembertől a svájci nagyváros operaházának zenei főigazgatója.

A posztot az igazgató, a szintén osztrák Alexander Pereira kifejezetten neki létesítette, ám ez a kinevezés valójában afféle hazatérés: az osztrák származású muzsikus 1995 és 2002 között a ház vezető karmestere volt, mielőtt ugyanezt a pozíciót Clevelandben elvállalta.

Welser-Möst zürichi kinevezése Ausztria számára keserű pirula: emlékezetbe idézi, milyen komolyan reménykedtek néhány éve abban, hogy a Salzburgi Nyári Játékok intendánsa lesz. Igaz, később kiderült, hogy a reménykedésnek nem volt túl sok alapja: amikor a hír szárnyra kelt, őt hivatalosan még meg se keresték, s bár később elgondolkodott a felkérésen, végül kosarat adott. Ioan Holender is szemet vetett a kitűnő zenei képességei mellett emberi kvalitásai tekintetében is jó hírű osztrák karmesterre, ám Welser-Möst nem vállalta a bécsi zenei igazgatói állást. A választás aztán a japán Seiji Ozawára esett, aki immár három szezonban bizonyította alkalmasságát.

Welser-Möst a zürichi ajánlatot megfelelő időben érkezett megfelelő felkérésnek nevezi, s kicsit mentegetőzik, amiért annak idején nem jött Bécsbe. Akkortájt kezdődött a clevelandi megbízatás, nem igen tudta, mivel jár, mennyi időt és energiát vesz igénybe. Mindig eltart pár évig, amíg egy zenekart sikerül a kívánt szintre hozni - mondja. Ma már ez bekövetkezett, s ezért mer újabb feladatot vállalni. Zürichben semmiféle újításra nincs szükség, ráadásul az ottani prioritások egybeesnek azokkal, amelyek neki fontosak. Vagyis előbb előállítják, aztán csomagolják a "terméket", s csak utána kezdik "eladni" - nem úgy, mint sok helyen másutt, ahol az első lépés a még ki se alakított produkció reklámozása. Egyébként előzőleg Milánóba is hívták, Ricardo Muti utódaként. Zürichet választotta.

Az osztrák érdeklődés Welser-Möst személye iránt nem "érdekmentes". Hamarosan Bécs is elkezdi keresni Ioan Holender utódát, jóllehet az ő szerződése csak 2010-ben jár le. Az ezekben a napokban 70. születésnapját ünneplő Holender ezzel minden eddigi elődjénél hosszabb ideig áll a Ház élén, de már csak kora miatt sem tervezi a hosszabbítást. Welser-Möst nem tagadja, hogy egyszer majd érdekli az igazgatói poszt is, Bécs meg egyébként is a szíve csücske, de egyelőre nem tervez ennyire előre. Szerződése Clevelandban 2012-ben, Zürichben 2011-ben jár le. Mindkét zenei igazgatóság egyébként szabadságot is biztosít számára, amire szüksége is van, hiszen nem kíván "eltűnni" a világ hangversenytermeiből, operaházaiból. Zürichben most mutatták be vezényletével (és Colline szerepében Polgár Lászlóval) Puccini Bohéméletét: a kritikák a karmesternek tudják be, hogy az előadás figyelemre méltó. Welser-Möst hajlamos a partitúrák újraolvasására, s mindig kiderül, hogy pontosabban értelmez, mint mások - írta a Die Presse nagy tekintélyű kritikusa.

Ha a bécsi operaigazgatóságról feltett kérdést el is hessegeti, kapcsolata az osztrák fővárossal folyamatos. 2007 és 2009 között egy új betanulású Ringet vezényel Bécsben - örül a tervnek, amelyet a Wagner-rajongók nagyon várnak.

A bécsi Opera egyébként már megkezdte a nyári szünetet, s ahogyan ez minden évben lenni szokott, rövidesen átadja az épületet a bécsi dzsesszfesztivál programjainak. Aki pedig nyáron is operára vágyik, annak esténként, sötétedés után a Városháza előtt a helye: már megkezdődött és szeptemberig tart itt az operafilm-fesztivál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.