Klasszikus

Wettl Mátyásé az Istvánffy Benedek-díj

2011.04.18. 15:45
Ajánlom
Az elismeréssel 40 év alatti zeneszerzők előző évben bemutatott alkotásait díjazzák. Idén Wettl Mátyás veheti át a síjat Double Concerto című művéért.

A 18. századi zeneszerzőről elnevezett díjat 1999 óta ítélik oda. Az elismerés 100.000 forintos jutalommal jár, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének fiatal zeneszerzők számára meghirdetett pályázatának hat pályaműve közül választottak ki. Az elismerést április 21-én Hollós Máté adja át az egyesület székházában.

Wettl Mátyás 1987. október 10-én született Budapesten. Zongoratanulmnyait Darvas Évánál kezdte, később egy évig Meskó Ilonánál folytatta, majd 2004-ben felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakára Kocsár Miklóshoz és Csemiczky Miklóshoz, amit az Eötvös József Gimnázium mellett végzett. 2007-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakára, ahol Fekete Gyula növendéke volt 2010-ig, BA diplomája megszerzéséig. Tanulmányait jelenleg a Conservatorium van Amsterdamban folytatja, ahol tanárai Richard Ayres, és Willem Jeths. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.