Klasszikus

William Christie kertjei

2014.12.30. 12:52
Ajánlom
A francia zene egyik vezető alakja egy amerikai, akinek két szenvedélye van: a zene és a kert. A régizene-mozgalom, és a – főként francia – zene más lenne William Christie nélkül.

Nem tudom, hányan vannak, akik szeretik Christie felvételeit és tudják: az, hogy Christie a francia barokk zene felé fordult, a vietnámi háborúnak köszönhető. A régi zenés karmesterek közt számosan vannak, akik billentyűs hangszeren kezdték: az amerikaiak jelentős része Kirkpatrick, az európaiak Gustav Leonhardt csembalista köpönyegéből bújtak elő (leegyszerűsítés, tudom, de annyiban maradhatunk talán, e két iskolateremtő billentyűs hatása ma már vitathatatlan). A Harvard kis zenekarát vezető Ralph Kirkpatrick-tanítvány, a jó családban felnőtt Christie, Buffaloból származik, és 1971-ben a katonai behívő elől meglépve kelt át az óceánon túlra.

Az óceántól nem is messzire, Thirében fedezett fel egy kis kastélyt, amihez később visszatért, és amikor már megtehette, átalakíttatott. Az átalakítás a nyolcvanas évek közepén, olyan jól sikerült, hogy a kastély kertjét (melyek neve: jardin du batiment) felvették a kulturális örökség listára is. William Christie lakóháza, a környező kert, maga a csoda: angol és francia kertész (David Martin and Alain Berthet) dolgozik rajta, folyton alakítva azt. A bejárat előtti nyolc sövényszobor, a sövényállatok, a kínai fák, a barokk kertalakzatok, olyan harmóniában szervesülnek, hogy az, aki egy árva hangot sem hallott William Christie-éktől is a kert kitalálóját és gondozóját nem gondolhatja másnak, csak jó embernek. Nem viccelek. Ebből a kertből olyan életélvezet sugárzik, hogy a puszta megtekintése is felér egy életvezetési tanácsadással.

A ház nem messze van, hatvan mérföldre, Nantes-tól, Bretagne alatt, Vendeé tartományban. Nem hosszú az őt oda Párizsból sem. Nyáron rendszeresek a koncertek, fellép többek közt William Christie együttese is, az 1979-ben alapított Les Arts Florissant. Melynek már a neve is utal William Christie két mániájára, a zenére és a kertre (hiszen a név egy Charpentier operából lett kölcsönözve). William Christie zenei kertjének remek virágai közül a legszínesebbek ma már világsztárok. Mint Veronique Gens, Danielle de Niesse vagy Paul Agnew - aki a betegeskedő Christie helyett az utóbbi időben többször át is vette a Les Arts Florissant vezetését.

Egy nem túl komoly, de elolvasásra érdemesült interjúban Christie azt tanácsolja az ifjú karmestereknek: ne törődj a karriereddel, csak azzal foglalkozzál, hogy a tőled telhető legjobb, legcsodálatosabb előadásokat hozd létre. Nincs nagy titok, mondja, csak a munka van, mint a kertekkel. Ki kell menni, minden nap, és művelni kell. Ilyen egyszerű, mondja. És teljes mértékben igazat kell adnunk neki. Christie két szenvedélyében azért is válhatott sikeressé, mert állhatatos volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Klasszikus

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Plusz

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.
Klasszikus interjú

„Ha az ember elébe megy a lehetőségeknek, a szerencse is könnyebben érkezik” – beszélgetés Balog Alexandrával

Fiatal kora ellenére már igen jelentős zenei sikerekkel, ráadásul fesztiválalapítói és -szervezői tapasztalatokkal rendelkezik az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal idén kitüntetett zongoraművész, Balog Alexandra.
Klasszikus interjú

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban.