Klasszikus

William Christie kertjei

2014.12.30. 12:52
Ajánlom
A francia zene egyik vezető alakja egy amerikai, akinek két szenvedélye van: a zene és a kert. A régizene-mozgalom, és a – főként francia – zene más lenne William Christie nélkül.

Nem tudom, hányan vannak, akik szeretik Christie felvételeit és tudják: az, hogy Christie a francia barokk zene felé fordult, a vietnámi háborúnak köszönhető. A régi zenés karmesterek közt számosan vannak, akik billentyűs hangszeren kezdték: az amerikaiak jelentős része Kirkpatrick, az európaiak Gustav Leonhardt csembalista köpönyegéből bújtak elő (leegyszerűsítés, tudom, de annyiban maradhatunk talán, e két iskolateremtő billentyűs hatása ma már vitathatatlan). A Harvard kis zenekarát vezető Ralph Kirkpatrick-tanítvány, a jó családban felnőtt Christie, Buffaloból származik, és 1971-ben a katonai behívő elől meglépve kelt át az óceánon túlra.

Az óceántól nem is messzire, Thirében fedezett fel egy kis kastélyt, amihez később visszatért, és amikor már megtehette, átalakíttatott. Az átalakítás a nyolcvanas évek közepén, olyan jól sikerült, hogy a kastély kertjét (melyek neve: jardin du batiment) felvették a kulturális örökség listára is. William Christie lakóháza, a környező kert, maga a csoda: angol és francia kertész (David Martin and Alain Berthet) dolgozik rajta, folyton alakítva azt. A bejárat előtti nyolc sövényszobor, a sövényállatok, a kínai fák, a barokk kertalakzatok, olyan harmóniában szervesülnek, hogy az, aki egy árva hangot sem hallott William Christie-éktől is a kert kitalálóját és gondozóját nem gondolhatja másnak, csak jó embernek. Nem viccelek. Ebből a kertből olyan életélvezet sugárzik, hogy a puszta megtekintése is felér egy életvezetési tanácsadással.

A ház nem messze van, hatvan mérföldre, Nantes-tól, Bretagne alatt, Vendeé tartományban. Nem hosszú az őt oda Párizsból sem. Nyáron rendszeresek a koncertek, fellép többek közt William Christie együttese is, az 1979-ben alapított Les Arts Florissant. Melynek már a neve is utal William Christie két mániájára, a zenére és a kertre (hiszen a név egy Charpentier operából lett kölcsönözve). William Christie zenei kertjének remek virágai közül a legszínesebbek ma már világsztárok. Mint Veronique Gens, Danielle de Niesse vagy Paul Agnew - aki a betegeskedő Christie helyett az utóbbi időben többször át is vette a Les Arts Florissant vezetését.

Egy nem túl komoly, de elolvasásra érdemesült interjúban Christie azt tanácsolja az ifjú karmestereknek: ne törődj a karriereddel, csak azzal foglalkozzál, hogy a tőled telhető legjobb, legcsodálatosabb előadásokat hozd létre. Nincs nagy titok, mondja, csak a munka van, mint a kertekkel. Ki kell menni, minden nap, és művelni kell. Ilyen egyszerű, mondja. És teljes mértékben igazat kell adnunk neki. Christie két szenvedélyében azért is válhatott sikeressé, mert állhatatos volt.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.