Klasszikus

William Christie kertjei

2014.12.30. 12:52
Ajánlom
A francia zene egyik vezető alakja egy amerikai, akinek két szenvedélye van: a zene és a kert. A régizene-mozgalom, és a – főként francia – zene más lenne William Christie nélkül.

Nem tudom, hányan vannak, akik szeretik Christie felvételeit és tudják: az, hogy Christie a francia barokk zene felé fordult, a vietnámi háborúnak köszönhető. A régi zenés karmesterek közt számosan vannak, akik billentyűs hangszeren kezdték: az amerikaiak jelentős része Kirkpatrick, az európaiak Gustav Leonhardt csembalista köpönyegéből bújtak elő (leegyszerűsítés, tudom, de annyiban maradhatunk talán, e két iskolateremtő billentyűs hatása ma már vitathatatlan). A Harvard kis zenekarát vezető Ralph Kirkpatrick-tanítvány, a jó családban felnőtt Christie, Buffaloból származik, és 1971-ben a katonai behívő elől meglépve kelt át az óceánon túlra.

Az óceántól nem is messzire, Thirében fedezett fel egy kis kastélyt, amihez később visszatért, és amikor már megtehette, átalakíttatott. Az átalakítás a nyolcvanas évek közepén, olyan jól sikerült, hogy a kastély kertjét (melyek neve: jardin du batiment) felvették a kulturális örökség listára is. William Christie lakóháza, a környező kert, maga a csoda: angol és francia kertész (David Martin and Alain Berthet) dolgozik rajta, folyton alakítva azt. A bejárat előtti nyolc sövényszobor, a sövényállatok, a kínai fák, a barokk kertalakzatok, olyan harmóniában szervesülnek, hogy az, aki egy árva hangot sem hallott William Christie-éktől is a kert kitalálóját és gondozóját nem gondolhatja másnak, csak jó embernek. Nem viccelek. Ebből a kertből olyan életélvezet sugárzik, hogy a puszta megtekintése is felér egy életvezetési tanácsadással.

A ház nem messze van, hatvan mérföldre, Nantes-tól, Bretagne alatt, Vendeé tartományban. Nem hosszú az őt oda Párizsból sem. Nyáron rendszeresek a koncertek, fellép többek közt William Christie együttese is, az 1979-ben alapított Les Arts Florissant. Melynek már a neve is utal William Christie két mániájára, a zenére és a kertre (hiszen a név egy Charpentier operából lett kölcsönözve). William Christie zenei kertjének remek virágai közül a legszínesebbek ma már világsztárok. Mint Veronique Gens, Danielle de Niesse vagy Paul Agnew - aki a betegeskedő Christie helyett az utóbbi időben többször át is vette a Les Arts Florissant vezetését.

Egy nem túl komoly, de elolvasásra érdemesült interjúban Christie azt tanácsolja az ifjú karmestereknek: ne törődj a karriereddel, csak azzal foglalkozzál, hogy a tőled telhető legjobb, legcsodálatosabb előadásokat hozd létre. Nincs nagy titok, mondja, csak a munka van, mint a kertekkel. Ki kell menni, minden nap, és művelni kell. Ilyen egyszerű, mondja. És teljes mértékben igazat kell adnunk neki. Christie két szenvedélyében azért is válhatott sikeressé, mert állhatatos volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.