Klasszikus

Winterreise

2008.04.15. 00:00
Ajánlom
Ma nyílik Szüts Miklós kiállítása a Bartók 32 Galériában ezzel a címmel. A megnyitón Csalog Gábor zongorázik, és külön erre az alkalomra érkezik Budapestre Dorli Lamar énekes.

György Péter: A tetthely című, a kiállítás katalógusában így ír az alkotásokról: "Sehonnan, sehová, otthontalan utak képei ezek. A Winterreise ciklusa Schubert halála előtt, az utolsó ritka, termékenynek nevezett hónapokban keletkezett. Nem mernék én itt zenéről írni, de annyit azért megkockáztatnék, hogy a Winterreise és a Doppelgänger egykori világának Szüts művei nem fordításai, nem illusztráció, nem is továbbgondolása, hanem egyszerűen: tudomásul vétele."

Dori Lamar svájci-holland származású mezzoszoprán énekes, színész Párizsban él. Színészetet tanult Párizsban az Ecole Internationale de Théatre Jacques Lecoq-ban, ahová később, 27 éves korában Jacques Lecoq meghívására tanítani kezdett, azóta is ott tanít mozgást és improvizációt. Éneklést Jean-Louis Dumoulin-től tanult az Ecole Nationale de Musique de Pantin-en. Opera mesterkurzust Párizsban Claudine Ducruet-nál, Londonban a Guildhall School of Londonban Laura Sarti-nál végzett.

Színészként és énekesként bejárta Európát: drámákban és zenés darabokban játszott Németországban, Angliában, turnézott Európában, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban. Olyan rendezők keze alatt dolgozott, mint Declan Donellan, Ivan Cutting, Alain Paris, Sarah Harper, Micheline Uzan, Olga Jirouskova, Natasha Cashman, Marie-Do Fréval, Eric Bouvron, Yoshi Oida, vagy a filmrendező Coline Serreau és Sofia Coppola.

Csalog Gábor 11 éves korában felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Különleges Tehetségek tagozatára. Tanárai Czövek Erna, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Kurtág György, Kadosa Pál és Schiff András voltak. Tanulmányai befejezése után két éven keresztül Sebők György asszisztense volt az Egyesült Államok-beli Indiana Egyetemen.

Gyakran játszik kortárs zenét, számos magyar zeneszerzővel, köztük Sáry Lászlóval és Csapó Gyulával állandó munkakapcsolatban van. 1980 óta tanul és dolgozik Kurtág Györggyel, műveinek avatott előadója, több premier is fűződik nevéhez. Az utóbbi években Kurtág kamarazenei kurzusainak állandó asszisztenseként dolgozik. Rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön, repertoárján a klasszikus és a kortárs zongorairodalom alkotásai egyaránt szerepelnek. A Könemann Music Budapest szerkesztőjeként Chopin összes zongoradarabjának új urtext-kiadásán dolgozik. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.