Klasszikus

Winterreise

2008.04.15. 00:00
Ajánlom
Ma nyílik Szüts Miklós kiállítása a Bartók 32 Galériában ezzel a címmel. A megnyitón Csalog Gábor zongorázik, és külön erre az alkalomra érkezik Budapestre Dorli Lamar énekes.

György Péter: A tetthely című, a kiállítás katalógusában így ír az alkotásokról: "Sehonnan, sehová, otthontalan utak képei ezek. A Winterreise ciklusa Schubert halála előtt, az utolsó ritka, termékenynek nevezett hónapokban keletkezett. Nem mernék én itt zenéről írni, de annyit azért megkockáztatnék, hogy a Winterreise és a Doppelgänger egykori világának Szüts művei nem fordításai, nem illusztráció, nem is továbbgondolása, hanem egyszerűen: tudomásul vétele."

Dori Lamar svájci-holland származású mezzoszoprán énekes, színész Párizsban él. Színészetet tanult Párizsban az Ecole Internationale de Théatre Jacques Lecoq-ban, ahová később, 27 éves korában Jacques Lecoq meghívására tanítani kezdett, azóta is ott tanít mozgást és improvizációt. Éneklést Jean-Louis Dumoulin-től tanult az Ecole Nationale de Musique de Pantin-en. Opera mesterkurzust Párizsban Claudine Ducruet-nál, Londonban a Guildhall School of Londonban Laura Sarti-nál végzett.

Színészként és énekesként bejárta Európát: drámákban és zenés darabokban játszott Németországban, Angliában, turnézott Európában, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban. Olyan rendezők keze alatt dolgozott, mint Declan Donellan, Ivan Cutting, Alain Paris, Sarah Harper, Micheline Uzan, Olga Jirouskova, Natasha Cashman, Marie-Do Fréval, Eric Bouvron, Yoshi Oida, vagy a filmrendező Coline Serreau és Sofia Coppola.

Csalog Gábor 11 éves korában felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Különleges Tehetségek tagozatára. Tanárai Czövek Erna, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Kurtág György, Kadosa Pál és Schiff András voltak. Tanulmányai befejezése után két éven keresztül Sebők György asszisztense volt az Egyesült Államok-beli Indiana Egyetemen.

Gyakran játszik kortárs zenét, számos magyar zeneszerzővel, köztük Sáry Lászlóval és Csapó Gyulával állandó munkakapcsolatban van. 1980 óta tanul és dolgozik Kurtág Györggyel, műveinek avatott előadója, több premier is fűződik nevéhez. Az utóbbi években Kurtág kamarazenei kurzusainak állandó asszisztenseként dolgozik. Rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön, repertoárján a klasszikus és a kortárs zongorairodalom alkotásai egyaránt szerepelnek. A Könemann Music Budapest szerkesztőjeként Chopin összes zongoradarabjának új urtext-kiadásán dolgozik. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.