Klasszikus

Winterreise

2008.04.15. 00:00
Ajánlom
Ma nyílik Szüts Miklós kiállítása a Bartók 32 Galériában ezzel a címmel. A megnyitón Csalog Gábor zongorázik, és külön erre az alkalomra érkezik Budapestre Dorli Lamar énekes.

György Péter: A tetthely című, a kiállítás katalógusában így ír az alkotásokról: "Sehonnan, sehová, otthontalan utak képei ezek. A Winterreise ciklusa Schubert halála előtt, az utolsó ritka, termékenynek nevezett hónapokban keletkezett. Nem mernék én itt zenéről írni, de annyit azért megkockáztatnék, hogy a Winterreise és a Doppelgänger egykori világának Szüts művei nem fordításai, nem illusztráció, nem is továbbgondolása, hanem egyszerűen: tudomásul vétele."

Dori Lamar svájci-holland származású mezzoszoprán énekes, színész Párizsban él. Színészetet tanult Párizsban az Ecole Internationale de Théatre Jacques Lecoq-ban, ahová később, 27 éves korában Jacques Lecoq meghívására tanítani kezdett, azóta is ott tanít mozgást és improvizációt. Éneklést Jean-Louis Dumoulin-től tanult az Ecole Nationale de Musique de Pantin-en. Opera mesterkurzust Párizsban Claudine Ducruet-nál, Londonban a Guildhall School of Londonban Laura Sarti-nál végzett.

Színészként és énekesként bejárta Európát: drámákban és zenés darabokban játszott Németországban, Angliában, turnézott Európában, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban. Olyan rendezők keze alatt dolgozott, mint Declan Donellan, Ivan Cutting, Alain Paris, Sarah Harper, Micheline Uzan, Olga Jirouskova, Natasha Cashman, Marie-Do Fréval, Eric Bouvron, Yoshi Oida, vagy a filmrendező Coline Serreau és Sofia Coppola.

Csalog Gábor 11 éves korában felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Különleges Tehetségek tagozatára. Tanárai Czövek Erna, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Kurtág György, Kadosa Pál és Schiff András voltak. Tanulmányai befejezése után két éven keresztül Sebők György asszisztense volt az Egyesült Államok-beli Indiana Egyetemen.

Gyakran játszik kortárs zenét, számos magyar zeneszerzővel, köztük Sáry Lászlóval és Csapó Gyulával állandó munkakapcsolatban van. 1980 óta tanul és dolgozik Kurtág Györggyel, műveinek avatott előadója, több premier is fűződik nevéhez. Az utóbbi években Kurtág kamarazenei kurzusainak állandó asszisztenseként dolgozik. Rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön, repertoárján a klasszikus és a kortárs zongorairodalom alkotásai egyaránt szerepelnek. A Könemann Music Budapest szerkesztőjeként Chopin összes zongoradarabjának új urtext-kiadásán dolgozik. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.