Klasszikus

Womufe 2005

2005.06.10. 00:00
Ajánlom
A WOMUFE Világzenei Fesztivál keretében az idei évben július 5-én a Habana Son Club és a Sonora Universal de Cuba varázsol forró hangulatot a Budai Parksznípadra.

Immár harmadik alkalommal lehetünk tanúi a Festival Cubano rendezvénynek Budapesten. Július 5-én este nyolc órától világszerte ismert havannai zenekar, a Habana Son Club lép színpadra, amely a legismertebb és legnépszerűbb kubai muzsikusokból alakult. Az együttes zenei gyökerei és speciális ritmusvilága nemc sak a legnépszerűbb kubai zenei forma, a „son”, hanem a szintén népszerű cha-cha-cha, danzon, bolero és a salsa ritmusokig és zenei formákig nyúlnak vissza. A mára már Európa szerte ismert zenekar tagjai a Habana Son CIub megalakulása előtt olyan világhírű együttesekkel muzsikáltak együtt, mint a legendás Sierra Maestra, az Orchestra Reve, a Rumba Habana vagy a Banda Meteore. A WOMUFE révén már Magyarországon is ismert együttes tagjai idén legújabb albumuk zeneanyagát adják elő, de saját zenéjük mellett Compay Segundo (Buena Vista Social Club), Adalberto Alvarez, Juan Almeida, Solina Carrillo és Miguel Matamuro szerzeményeiből is hallhatunk megszokott fergeteges előadásukban.

Az együttes koncertje előtt, hét órától a Sonora Universal lesz hallható: egy vokális együttes és egy hagyományos „son” zenekar, a Proposisón keveréke, hiszen előadásukban a kubai zene fáradhatatlan lüktetését egy ötszólamú vokál teszi még izgalmasabbá. Az együttes első alkalommal látogat Magyarországra, de a Sonora Universal tagjai Kubában és máshol a világon hatalmas sikereket könyvelhettek már el. Két muzsikus közülük a világhírű kubai kórus, az „Orfeon de Santiago de Cuba” tagjai is egyben. A zenekar darabjait Jose Miguel Aza írja, aki napjaink egyik legelismertebb son-szerzője. A zenekar tagjai: Jose Miguel Aza (bass, backing vocals, director), Pedro Gala (guitar, backing vocals), Armando Martínez (trés cuban guitar, guitar), Rafael Revilla (percussion, backing vocals), Antonio Gonzalez (lead vocals, maracas), Eduardo Rosario (flute).

(Jegyek kaphatók a Budai Parkszínpad pénztárában és többnyire minden ismert jegyárusító helyen. A koncertet minden időjárási körülmények között megtartják, esőnap nincs. A jegyárak egységesen 4.000 forintba kerülnek.)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.