Klasszikus

World és jazz – Sziget, 4. nap

2007.08.12. 00:00
Ajánlom
Hm. Esik. Zuhog. Ömlik. Kár lenne elindulnom, pedig úgy terveztem, hogy kora délután kimegyek. Talán holnap. Mi lehet kint?! Olvastam valami hírportálon, hogy szivattyús kocsik szipkázzák a vizet az utakról. Remélem, sikerrel járnak.

Odakint meglepődöm: az éjszakai és a délutáni eső ellenére nincs akkora sár, mint gondoltam. Sőt, vannak kifejezetten száraz részek is! Ez persze nem azt jelenti, hogy a legjobb cipőmben kimennék… (Egyesek ezt a problémát cipőnélküliségre cserélik, végül is lábat bármikor lehet mosni.) Egyedül a Nagyszínpad mellett süllyednék bokáig, ha tovább mennék. Nem megyek. Inkább a Világzenei felé veszem az irányt, ahol a New York-i Paradox Trió kezd hamarosan. A színpad előtt az előző zenekar, a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjének nyomai, leginkább söröspoharak és csikkek. Néhány fekvő vagy még táncoló ember.

A Paradox Triónak tulajdonképpen négy tagja van, de megalakulásuk óta a trió nevet viselik - valamiért ezt találta ki a zenekar alapítója, a Klezmaticsból ismert szaxofonos, Matt Darrieu. A konferanszié szerint egyedülállóak, a világon csak ők játszanak New York-i klezmerbe oltott jazzes balkáni zenét. Amikor elindul a koncert, ezzel a mondattal inkább vitatkoznék, mint egyetértenék. Talán a hangszerelés különös ebben a műfajban: nincs hegedű (klezmeréknél többnyire van), és nincs rezes (balkánéknál szintén előfordul). Egy dob, gitár, cselló, szaxofon-klarinét felállású zenekar játszik jazzt, kelet- és dél-európai ritmusokra és akkordokra építve. Nem rossz, nem rossz, de nem is elég jó ahhoz, hogy végig maradjak. (Aki most feljajdult és a fejéhez kapott, attól elnézést kérek…)

 
 

A sziget elején a mi jó kis Fidelio Sátrunkban, az Octopuson a Fugato Zenekar készül a nagy megmérettetésre. Vajon a Fringe Fesztivál szakmai zsűrije után a Sziget közönsége is odáig lesz értük? A progresszív jazz-rockba oltott szimfonikus szerzemények elnyerik a közönség tetszését, a Jethro Tull-számoknak és a saját műveknek különösen nagy sikere van. Az elektronikus zene jól egészíti ki az élő hangszereket, a három hegedűt például vonós-szőnyeg dúsítja fel, de a basszusgitár is kap egy kis támogatást. Némelyik számnál kicsit hosszúnak és öncélúnak tűnik az elektronikus betét, szívesebben hallgatnám a kettőt együtt, de ez nem von le semmit a produkció értékéből és a zenekar azon "missziójából", hogy az elektronikus zene kedvelőihez közelebb hozzák a valódi hangszereket.

 
 

A Jazz Színpadon ma Vocal Day van, Tisza Beára érek oda, és Berki Tamásig maradok. (Közben elkezdett csöpörögni az eső, gyorsan behúzódtam egy közeli borsátorba, hogy az átállás alatt legurítsak egy száraz fehér hosszúlépést. Ennyit megérdemlek.) Mindkét koncert fantasztikus volt, a magyar jazzisták krémje állt egyszerre a színpadon. Tisza Bea hangja fölött nem tudok napirendre térni, Nagy János zongoraimprovizációi megfejthetetlenek. Berki Tamás pedig akkora energiát lökött le a színpadról, hogy ha a Fesztivál alatt rákötnénk egy generátorra, megoldaná az időnként előforduló áramszüneteket.

 
 

Hazafelé éreztem csak meg, hogy szombat van, fél egy tájban jelentős embertömeg indult a kijárat felé. A Sziget-buszt választottam a HÉV helyett, ami, ha köhögve is, de húsz perc alatt beszállított a városba. Holnap hosszú nap lesz, korán megyek, megpróbálom beváltani az összegyűjtött Túró Rudi-csomagolásokat valami pöttyösre...

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.