Klasszikus

X. Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapok

2005.08.04. 00:00
Ajánlom
Tizedik alkalommal rendezik meg Neszmélyen a Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapokat augusztus 5–7-én. A fellépők között lesz Szakcsi Lakatos Béla triója, Pocsai Krisztina, Tony Lakatos, Ann Malcom, Horváth Plútó József, a Czirják Quartet, a Hungarian Jazz Quartet II. és Muck Ferenc együttese.

A Duna partján található, Komárom-Esztergom megyei faluban ezernél több jazzrajongóra számítanak augusztus első hétvégéjén. Pénteken este Szakcsi Lakatos Béla triója először Pocsai Krisztinát kíséri, majd a Frankfurti Rádió szaxofonos szólistájával, Tony Lakatossal zenélnek együtt. Szombaton lesz hallható Ann Malcom amerikai énekesnő produkciója Horváth Plútó Józseffel, a Magyar Rádió nemzetközi basszusgitár versenyének győztesével. Vasárnap a Czirják Quartet, a Hungarian Jazz Quartet II. és Muck Ferenc együttese koncertezik. A háromnapos fesztivál fővédnöke Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere; a rendezvényt Szentessy László grafikusművész kiállításával nyitja meg Hajdu István, a Hungária Jazz Alapítvány elnöke.

Az elmúlt kilenc évben hatvan formáció, összesen 168 muzsikus lépett fel a Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapokon. A kis falu kis civil szervezete, a Neszmély Barátainak Köre 1996-ban rendezte meg első dzsesszfesztiválját, akkor még kizárólag hazai fellépőkkel. A fesztivál sikerén felbuzdulva azután nemzetközivé vált a rendezvény. Hagyomány, hogy a fesztivál nyitónapján egy olyan alkotóművész munkáiból nyílik kiállítás, aki valamilyen módon kötődik ehhez a zenei műfajhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.