Klasszikus

X. Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapok

2005.08.04. 00:00
Ajánlom
Tizedik alkalommal rendezik meg Neszmélyen a Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapokat augusztus 5–7-én. A fellépők között lesz Szakcsi Lakatos Béla triója, Pocsai Krisztina, Tony Lakatos, Ann Malcom, Horváth Plútó József, a Czirják Quartet, a Hungarian Jazz Quartet II. és Muck Ferenc együttese.

A Duna partján található, Komárom-Esztergom megyei faluban ezernél több jazzrajongóra számítanak augusztus első hétvégéjén. Pénteken este Szakcsi Lakatos Béla triója először Pocsai Krisztinát kíséri, majd a Frankfurti Rádió szaxofonos szólistájával, Tony Lakatossal zenélnek együtt. Szombaton lesz hallható Ann Malcom amerikai énekesnő produkciója Horváth Plútó Józseffel, a Magyar Rádió nemzetközi basszusgitár versenyének győztesével. Vasárnap a Czirják Quartet, a Hungarian Jazz Quartet II. és Muck Ferenc együttese koncertezik. A háromnapos fesztivál fővédnöke Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere; a rendezvényt Szentessy László grafikusművész kiállításával nyitja meg Hajdu István, a Hungária Jazz Alapítvány elnöke.

Az elmúlt kilenc évben hatvan formáció, összesen 168 muzsikus lépett fel a Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapokon. A kis falu kis civil szervezete, a Neszmély Barátainak Köre 1996-ban rendezte meg első dzsesszfesztiválját, akkor még kizárólag hazai fellépőkkel. A fesztivál sikerén felbuzdulva azután nemzetközivé vált a rendezvény. Hagyomány, hogy a fesztivál nyitónapján egy olyan alkotóművész munkáiból nyílik kiállítás, aki valamilyen módon kötődik ehhez a zenei műfajhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.