Klasszikus

XIII. Veszprémi Országos Kamarazenekari Fesztivál

2003.10.10. 00:00
Ajánlom
A Veszprém megyei Közművelődési Intézet és a Magyar Művelődési Intézet rendezésében október 17-19. között kerül sor a XIII. Veszprémi Országos Kamarazenekari Fesztiválra a Veszprém Megyei Önkormányzat Szent István termében.

1965 és 1988 között tizenkét alkalommal került megrendezésre Veszprémben az Országos Kamarazenekari Fesztivál. A találkozókon azok a kamarazenekarok jutottak szereplési, megmérettetési lehetőséghez, amelyek nem tartoznak a „profi” – rendszeresen turnézó, bevételből élő – együttesekhez. A rendezők újra fel szeretnék éleszteni az egykor közkedvelt és fontosnak tartott fesztivál hagyományát. Az eseményen olyan együttesek részvételét várják, melyekben együtt zenélnek „amatőr” és „profi” muzsikusok, tanárok, tanítványok, zenebarátok – tehát nem iskolai vagy ifjúsági növendékzenekarok, nem koncertezésből élő hivatásos együttesek.

A tizenkét megrendezett fesztivál egyik erénye volt, hogy évről évre kortárs magyar zeneszerzők bemutatói hangzottak el a résztvevő együttesek előadásában. Ezeket a műveket a szerzők erre az alkalomra, sőt adott „zenekarokra” írták, ezzel is segítve a kortárs zene és az előadók közötti kapcsolatot. 1974 és 1988 között több mint ötven magyar mű ősbemutatója hangzott el.

A fesztivál alapvetően találkozó jellegű, de a zsűri döntése alapján díjak is kiosztásra kerülnek. A fesztivál zsűrijének tagjai: Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője, Ligeti András karmester, a MATÁV Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, valamint Madarász Iván zeneszerző, a Zeneakadémia professzora.

A fesztivál ünnepélyes megnyitójára október 17-én, 15 órakor kerül sor, s az első fesztiválhangversenyen a Kőszegi Vonósok, az Óbudai Kamarazenekar és a Soproni „Liszt Ferenc” Szimfonikus Zenekar, este pedig a Mendelssohn Kamarazenekar játszik. A második napon délelőtt a Pécsi Ifjúsági Ház Vonószenekara és az Erzsébetvárosi Kamarazenekar, délután az Évszakok” Kamarazenekar, a Lavotta Kamarazenekar és a Szekszárdi Kamarazenekar, az este folyamán pedig a JMK Kamarazenekar, a Békéscsabai Vonós Kamarazenekar, valamint az ELTE Egyetemi Koncertzenekar mutatkozik be. A fesztivál záró napján délután három órától hallható a gálahangverseny. A fesztivál kísérőprogramjai között könyvbemutató, valamint kiállítás szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.