Klasszikus

XIII. Veszprémi Országos Kamarazenekari Fesztivál

2003.10.10. 00:00
Ajánlom
A Veszprém megyei Közművelődési Intézet és a Magyar Művelődési Intézet rendezésében október 17-19. között kerül sor a XIII. Veszprémi Országos Kamarazenekari Fesztiválra a Veszprém Megyei Önkormányzat Szent István termében.

1965 és 1988 között tizenkét alkalommal került megrendezésre Veszprémben az Országos Kamarazenekari Fesztivál. A találkozókon azok a kamarazenekarok jutottak szereplési, megmérettetési lehetőséghez, amelyek nem tartoznak a „profi” – rendszeresen turnézó, bevételből élő – együttesekhez. A rendezők újra fel szeretnék éleszteni az egykor közkedvelt és fontosnak tartott fesztivál hagyományát. Az eseményen olyan együttesek részvételét várják, melyekben együtt zenélnek „amatőr” és „profi” muzsikusok, tanárok, tanítványok, zenebarátok – tehát nem iskolai vagy ifjúsági növendékzenekarok, nem koncertezésből élő hivatásos együttesek.

A tizenkét megrendezett fesztivál egyik erénye volt, hogy évről évre kortárs magyar zeneszerzők bemutatói hangzottak el a résztvevő együttesek előadásában. Ezeket a műveket a szerzők erre az alkalomra, sőt adott „zenekarokra” írták, ezzel is segítve a kortárs zene és az előadók közötti kapcsolatot. 1974 és 1988 között több mint ötven magyar mű ősbemutatója hangzott el.

A fesztivál alapvetően találkozó jellegű, de a zsűri döntése alapján díjak is kiosztásra kerülnek. A fesztivál zsűrijének tagjai: Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője, Ligeti András karmester, a MATÁV Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, valamint Madarász Iván zeneszerző, a Zeneakadémia professzora.

A fesztivál ünnepélyes megnyitójára október 17-én, 15 órakor kerül sor, s az első fesztiválhangversenyen a Kőszegi Vonósok, az Óbudai Kamarazenekar és a Soproni „Liszt Ferenc” Szimfonikus Zenekar, este pedig a Mendelssohn Kamarazenekar játszik. A második napon délelőtt a Pécsi Ifjúsági Ház Vonószenekara és az Erzsébetvárosi Kamarazenekar, délután az Évszakok” Kamarazenekar, a Lavotta Kamarazenekar és a Szekszárdi Kamarazenekar, az este folyamán pedig a JMK Kamarazenekar, a Békéscsabai Vonós Kamarazenekar, valamint az ELTE Egyetemi Koncertzenekar mutatkozik be. A fesztivál záró napján délután három órától hallható a gálahangverseny. A fesztivál kísérőprogramjai között könyvbemutató, valamint kiállítás szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.