Klasszikus

XVI. Benedek a zenéről és a hitről beszélt a Liszt-koncerten

2011.05.30. 11:16
Ajánlom
Magyarul köszöntötte a vatikáni Liszt-koncert résztvevőit XVI. Benedek pápa a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar péntek esti fellépése után, míg a magyar delegáció nevében Schmitt Pál államfő olaszul mondott köszöntőt. A zeneszerető egyházfő "valóban európai művésznek" nevezte Liszt Ferencet.

Az eseményen képviseltette magát Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, a kormánytagok közül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külugyminiszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Szabó Istvan református püspök, Kalota József ortodox érseki vikárius, Borberitz Pál katolikus pap, Farkas István piarista szerzetes, valamint Dúl Géza katolikus lelkipásztor, cigánypasztorációs referens.

A Liszt-év és a magyar EU-elnökség alkalmából a XVI. Benedek pápa tiszteletére este hat órakor kezdődő koncert előtt a köztársasági elnök beszédében hangsúlyozta: "nekünk, magyaroknak nagyszerű érzés, hogy miközben az európai figyelem soros uniós elnökségünkből adódóan hatványozottan irányul ránk, az UNESCO Liszt-éve jóvoltából a politikai nyelvezet mellé egy másik is társul: a zenéé".
Schmitt Pál beszélt arról a sajátos megközelítésről, amellyel Liszt Ferenc viszonyult a valláshoz és a művészethez mint egyfajta vallásos érzelem megnyilatkozásához.

A hangversenyt követően XVI. Benedek pápa Schmitt Pál korábbi beszédére is válaszolva megköszönte a magyar előadók nyújtotta zenei élményt, és magyarul köszöntötte a delegáció tagjait és az előadókat.

"Megköszönöm hozzám intézett szavait és azt, hogy rendkívüli szívélyességgel felajánlotta számunkra ezt a csodálatos hangversenyt, az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége és a valóban európai művész, Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója alkalmából".
A koncert előtt XVI. Benedek az audienciaterem melletti szobában fogadta Schmitt Pált és feleségét. A negyedórás találkozó angol nyelven zajlott. Az egyházfő és az államfő együtt lépett be a koncertnek is helyet adó terembe. A színpadon sorakozó zenekart és énekkart svájci gárdisták övezték.

A zeneszerető pápa kiemelt figyelemmel kísérte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar szereplését a VI. Pálról elnevezett audienciateremben. A hétezer fős terembe már kora délután óta igyekezett a közönség, végül majdnem teljesen megtelt. A terem nézőterének közepén helyet foglaló XVI. Benedek és Schmitt Pál körül számos római magyar és a Lisztet és a magyar zenét szerető olasz ült, például a római La Sapienza tudományegyetem magyar tanszékének hallgatói, a római zeneakadémiák növendékei és a Rómában tanuló vagy szolgáló magyar és külföldi egyházi személyiségek. A közönség felállva, hatalmas tapssal jutalmazta a koncert előadóit.
XVI. Benedek beszédében minden idők egyik legnagyobb zongoraművészének nevezte Lisztet. Az egyházfő a magyar zeneszerző elhangzott műveiből kihangzó vallásos erőről szólt. Kitért arra, hogy a 13. zsoltár születése idején, Liszt Tivoliban és Rómában élt mély hitben. Liszt zenéjében "a világban lévő gonoszt érző ember és az emberiség kiáltása hallható ... de Isten nem hagy el minket ... ezt tudja Liszt is. A zsoltárt Liszt először elimádkozta, és csak utána írta át zenére" - fogalmazott a pápa, aki utolsó mondatát is magyarul mondta el.
"Ismételten kifejezem hálámat a köztársasági elnök úrnak, a karmester úrnak, a tenor szólistának, a Filharmonikus Zenekarnak és Énekkarnak, minden szervezőnek, hogy megajándékoztak bennünket ezzel a szép estével, melyben szívünk arra kapott meghívást, hogy Istenhez emelkedjék".

A beszéd után XVI. Benedek mindenekelőtt Kocsis Zoltán karmestert, Antal Mátyás karnagyot, Horváth István tenort köszöntötte, majd a magyar delegáció magas rangú tagjait, Erdő Péter bíboros, prímást és Orbán Viktor miniszterelnököt. A teremből távozva XVI. Benedek megállt a zenekar és énekkar tagjai mellett, és megtapsolta őket. A nézők között hallott vélemények szerint a magyar előadók tökéletesen áthidalták a hatalmas VI. Pál-terem akusztikai nehézségeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.
Klasszikus videó

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.