Klasszikus

XVI. Nemzetközi Gitárfesztivál Esztergomban

2004.07.05. 00:00
Ajánlom
A Fesztivált 1973-ban Szendrey-Karper László gitárművész alapította a város felkérésére abból az alkalomból, hogy Esztergom abban az évben ünnepelte 1000 éves fennállását. Alapításakor – az azóta kétévenként megrendezésre kerülő gitáros találkozó – a maga nemében egyetlen volt a világon.

Az itt szerzett tapasztalatok alapján jött létre először a havannai (Kuba), a volosi (Görögország) és a tychy-i (Lengyelország) nemzetközi fesztivál. Az egyes fesztiválokon 20-25 ország 100-120 fiatal gitárosa, valamint 25-30 élvonalbeli gitárművész vesz részt. A rendezvény programját mesterkurzusok, zenekari próbák, gitárverseny Szendrey-Karper László emlékére, valamint a meghívott művészek koncertjei adják. Esztergomon kívül minden alkalommal Budapesten vagy más vidéki nagyvárosban is rendeznek gitárkoncertet. Befejezésként a fesztivál hallgatóiból alakult Bakfark Bálint Nemzetközi Gitárzenekar ad záró koncertet az esztergomi Főszékesegyházban. Minden alkalommal ekkor kerül bemutatásra az erre az alkalomra írt új magyar zenemű is.

A nemzetközi fesztivál megrendezésével a szervezők azt kívánják elősegíteni, hogy a világ minden tájáról Esztergomba érkező vendégek megismerkedhessenek az élvonalbeli gitárművészekkel, hallhassák koncertjeiket, tanulhassanak a jeles vendég professzorok mesterkurzusain. A jövőben a kétévenként megrendezésre kerülő „nagy” fesztiválok köztes éveiben, augusztus elején rendezik meg a versenyt egy „kis” fesztivál keretében. Esténként ezen a rendezvényen is neves szólisták fognak fellépni, a záró koncert pedig a verseny döntője lesz.

A gitárverseny a fiatal tehetséges gitárosok pályájának kezdéséhez szinte elengedhetetlenül fontos mozzanat. A koncertezni készülő új nemzedék legtehetségesebbjei vesznek részt itt, és a díjak is őket próbálják segíteni. A pénzdíjakon kívül az első helyezett meghívást kap több külföldi koncertjátékra, mesterhangszert nyer, azaz elindulhat a szólista pályán. A zsűriben európai koncertszervezők, fesztiválok művészeti vezetői és újságírók vesznek részt. A verseny két kategóriában kerül megrendezésre: az első kategóriában 20, a másodikban 30 éves korig lehet nevezni. A versenyműsorban egy kötelező Bach és egy kortárs magyar művön kívül a műsor szabadon választható. A verseny minden korcsoportban három fordulós lesz, minden nap délelőtt és délután kerül lebonyolításra.

Az idén július 28. és augusztus 1. között megrendezendő XVI. Nemzetközi Gitárfesztiválon délelőtt és délután két korcsoportban a nemzetközi verseny lebonyolítása, esténként neves művészek fellépése kerül sorra. Július 28-án, este hét órától fiatal magyar gitárosok adnak koncertet, fellép Csáki András, Horváth Lajos, a Mozart Duó (Péteri Tibor – Szabó Csaba) és Pusztai Antal. Másnap Kazuhito Yamashita (Japán), majd 30-án Antigoni Goni (Görögország), 31-én pedig Manuel Barrueco (USA) koncertje lesz hallható. Augusztus 1-jén lesz a XVI. Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyének döntője.

A verseny színhelye Esztergom Szabadidőközpontja, az esti koncerteké pedig az esztergomi Megyeháza Díszterme (Deák Ferenc u. 4.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.