Klasszikus

XXI. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny, Debrecen 3. nap

2004.07.30. 00:00
Ajánlom
„Kategóriájának legjobbja” Ha az ember elfáradt a sok gyakorlásban, tanulásban, körmölésben, a legjobban egy kis testmozgás frissíti fel. És amikor kimerült az úszástól, edzéstől, kutyagolástól, egy könyv társaságában a legüdítőbb a pihenés. Hasonló „szendvics-elvre” támaszkodott a XXI. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenye döntője július 29-én, csütörtökön a Bartók teremben. Verseny, ősbemutató, verseny, ősbemutató, verseny… Más kérdés, hogy ez a két dolog nem különbözik annyira egymástól, mint a fentiek, ezért aztán erősítik a másik hatását, de nem pihentetik az idegpályákat.

A nemzetközi zsűri (tagjait lásd: Elő(kelő) döntők, Fidelio, 2004. július 29.) összesen 6 első, 5 második és 6 harmadik díjat adott ki, nem minden kategóriában került azonban kiosztásra minden lehetséges díj.

Elsőként a leánykarok szerepeltek. Nem irigyeltem őket, hiszen hacsak ki nem hagyták előző este a kihagyhatatlan King’s Singers koncertet, igencsak későn keveredhettek ágyba ahhoz, hogy csütörtökön 9-kor már megreggelizve, beénekelve, frissen és üdén a színpadon legyenek. Talán ezzel magyarázható, hogy a zsűri ebben a kategóriában nem is adott ki első, illetve második díjat. A harmadikat az ukrán Zorynka Gyermek Kamarakórus hozta el. A magyar színeket a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Nőikara képviselte.

Az énekegyüttesek kategóriában a fülöp-szigeteki De La Salle Egyetem Énekkarának visszalépése miatt csupán két versenyző maradt: a ProForma Énekegyüttes Lengyelországból és a nyíregyházi Cantus Decorus. A lengyeleknek szólhatott valaki, hogy az előző napi zimbabwei termékenységi tánchoz hasonló csípőmozgásuk nem annyira passzol a liturgikus szövegű művekhez, ezért sokkal visszafogottabbak voltak, mint az elődöntőben. A hangzásuk azonban ugyanolyan igényes, felszabadult és jókedvű maradt, csak kevésbé tiszta, mint szerdán. A magyar együttes, akár a King’s Singers, hat fiúból áll és egy-két szám erejéig kiegészül két lánnyal. A fiúk előtt, úgy érzem, még fényes jövő állhat, ám most nem kaptak helyezést.

Nagyon színvonalas verseny volt a vegyeskaroké. Hazánkat a budapesti Amadeus és a nyíregyházi Cantemus Kórus képviselte, versenyben volt még a Szaratovi Konzervatórium Akadémiai Kórusa Oroszországból, az Aarhusi Akadémiai Kórus Dániából és a svéd Allmänna Sången. Ők lettek az elsők. Jó kórus, szó se róla, kiegyenlített, megbízható, muzikális. A hangzásuk azonban nem közelíti meg a második helyezett szaratoviakét, akiknél mind a férfi-, mind a nőikar olyan telt, átható ideált testesít meg (szinte a szó szoros értelmében, szinte kézzelfoghatóan), amelyet egyetlen más együttes sem tudott felülmúlni. A svédek Ligeti György: Pápainé című balladájával értek el hatalmas sikert. Holtversenyben lett második a Cantemus. Szabó Soma karnagy a Pesti Vármegyeházán július 26-án elhangzott darabok közül válogatta az elődöntő és a döntő műsorát (lásd Gyarmati Eszter Hol(d) fény, hol(d) árnyék című recenziója, Fidelio, 2004. július 29.). Harmadik helyezett lett a dán együttes, vezetőjük Casper Scheiber.

Debrecen város felkérésére 1970 óta készülnek új zeneművek, eddig mintegy hatvan (!). Nagy múltra tekintenek vissza a kórusversenyre eső ősbemutatók. Az idei évben a Debreceni Gyermekkar Horváth Barnabás: Süni Dani című gyermekkarát adta elő, vezényelt Tóth Ágnes. Kocsár Miklós: Super flumina Babilonis című nőikarát és Tallér Zsófia: Odi et amo című vegyeskarát a Debreceni Kodály Kórus szólaltatta meg Erdei Péter vezetésével. Mivel nem lehet egyszerre ebédelni, cikket írni és koncerten ülni, sajnos csak a Kocsár-bemutatón tudtam ott lenni, az viszont letisztult hangzásképével, megrázó pillanataival felejthetetlen élményt okozott.

A gyermekkarok kategóriának két nyertese is lett, a Veszna Gyermekkar Oroszországból és a dél-afrikai Tyrenberg Gyermekkar. Harmadik helyezést kapott a Zorynka, akik ugyanezt a helyezést a leánykari kategóriában is megkapták. Az afrikaiak orgánuma európai hangképzéshez szokott fülünknek rendhagyó és különleges volt annak ellenére, gyerekek 60-70%-a fehér bőrű volt. Ez inkább felszabadultság kérdése. A Veszna Gyermekkar az elődöntő lélegzetállító produkcióját nem tudta felülmúlni, de ez is éppen elég volt ahhoz, hogy kategóriagyőztesek legyenek.

A nőikarok megmérettetéséből a Debreceni Konzervatórium Bárdos Lajos Leánykara (Szesztay Zsolt) második helyezettként került ki, másik hazai versenyzőnk, a Prelude Nőikar (Kabdabó Sándor, Köncse Kriszta) pedig harmadik lett. A Lett Egyetem Minjona Nőikara a debreceniekkel végzett a dobogó azonos fokán. Az abszolút nyertes a tagok átlagéletkorát tekintve a legidősebb énekkar, az Észt Kóruskarnagyok Nőikara lett.

Szoros és nívós küzdelem alakult ki a kamarakórusok között is, a magyar Prelude Vegyeskar és a bolgár Sumeni Arsmusica Kamarakórus nem kapott helyezést. Ritka, hogy egy hagyományos kamarakórusban több legyen a férfi, mint a nő. A münsteri canticum novum (sic! kis betű!) mégsem szól aránytalanul. A második helyezett török Ankapella tagjai olyan gyönyörű ruhát viseltek, hogy az már önmagában is esztétikai élményt okozott, hát még, amikor megszólaltak. Az elődöntőhöz hasonlóan a döntőben is egy magyar szerzeménnyel, Vajda János: Ave maris stellájával zárták a műsorukat, osztatlan sikert aratva. Noha a japán kórusvezető, Ko Matsushita a kötelező darabban, Orbán György Pange Linguájában egyszer rossz helyen intette be a szoprán szólamot, a zsűri első helyezést szavazott a Vox Gaudiosa kórusnak. Szép pillanat volt, amikor a két első díjas, a japán Vox Gaudiosa és a brit Joyful Company of Singers egymás nyakába borult örömében! Az angolok a győzelmet aztán alaposan meg is ünnepelték, még a villamoson is énekeltek…

Pedig szükségük lesz az erejükre július 30-án este, amikor is a XXI. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny Nagydíjáért fognak versenyezni a kategóriagyőztesek, azaz a Tyrenberg Gyermekkar, a Veszna Gyermekkar, az Észt Kóruskarnagyok Nőikara, a Vox Gaudiosa Kamarakórus, a Joyful Company of Singers és az Almänna Sången .

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.