Klasszikus

Yesim Alkaya Yener három koncerten

2014.04.29. 23:15
Ajánlom
A török zongorista a bolgár hegedűművésszel, Krassimira Jeliazkova-Jones-zal lép fel a Régi Zeneakadémián, Kecskeméten és Szegeden.

Yeşim Alkaya Yener az ankarai Állami Konzervatóriumban a különleges tehetségek osztályában tanult, majd 18 évesen az Egyesült Államokbeli Eastman School of Music-ban Rebecca Penneys növendékeként folytatta tanulmányait. Húszévesen Oroszországban T. Davidovics Gutman és Svetlana Bogino, majd Olaszországban Konstantin Bogino osztályában tanult tovább. 1991-1995 között a Cleveland Institute of Music-ban Vivian Weilerstein növendéke volt. A Murray Dranoff nemzetközi kétzongorás verseny díjazottja, az Omta Grave zongoraverseny első díjasa. Gyakran lép fel zenekarral, a legjelentősebb karmesterekkel, mint Daniel Barenboim, Louise Lane, Wayne Jeffrey és Carl Topilow. Hangversenyezett az Egyesült Államokban, Európában és Jordániában. Gyakran vesz részt zongoraversenyek zsűrijében Chicagóban és Isztambulban. 2004-ben tért vissza Törökországba, ahol az ankarai Hacettepe Egyetem professzora és a zongora tanszék vezetője. 2010-ben nemzetközi Chopin-, 2011-ben Liszt-fesztivált rendezett a zeneszerzők 200 éves jubileuma alkalmából.

Partnere, Krassimira Jeliazkova-Jones Szófiában született, zenei tanulmányait is itt végezte Dora Ivanova osztályában. Ezt követően Franco Gulli, Igor Bezrodni, Karen Arutunyan mesterkurzusain tökéletesítette tudását. Európa országain kívül koncertezett Egyiptomban mint szólista, kamarazenész és zenekari muzsikus. 1998-2000 között a moszkvai Állami Akadémiai Szimfonikus Zenekar második koncertmestere volt, majd Belgiumban működött több kamaraegyüttes vezetőjeként. 2003-2008 között Ankarában élt, ahol a tanítás mellett a Bilkent Szimfonikus Zenekarral, illetve szólistaként koncertezett. Itt megkapta a „legjobb hangszeres művész" díját. 2008 és 2012 között Varsóban élt, ahol vonósnégyest alapított. Jelenleg Berlinben dolgozik, szólistaként és kamaramuzsikusként lép fel.

Május 3-án délelőtt 11-kor a Régi Zeneakadémián, 4-én Kecskeméten, a Kodály Intézetben lépnek fel (itt Rajk Judit is közreműködik), 6-án este 6-kor pedig a Szegedi Tudományegyetem dísztermében adnak hangversenyt Schubert, Liszt, Brahms, Saygun, Vladigarov, Vecsey, Bloch, Andrzejowski, valamint Kodály műveiből.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.