Klasszikus

Yesim Alkaya Yener három koncerten

2014.04.29. 23:15
Ajánlom
A török zongorista a bolgár hegedűművésszel, Krassimira Jeliazkova-Jones-zal lép fel a Régi Zeneakadémián, Kecskeméten és Szegeden.

Yeşim Alkaya Yener az ankarai Állami Konzervatóriumban a különleges tehetségek osztályában tanult, majd 18 évesen az Egyesült Államokbeli Eastman School of Music-ban Rebecca Penneys növendékeként folytatta tanulmányait. Húszévesen Oroszországban T. Davidovics Gutman és Svetlana Bogino, majd Olaszországban Konstantin Bogino osztályában tanult tovább. 1991-1995 között a Cleveland Institute of Music-ban Vivian Weilerstein növendéke volt. A Murray Dranoff nemzetközi kétzongorás verseny díjazottja, az Omta Grave zongoraverseny első díjasa. Gyakran lép fel zenekarral, a legjelentősebb karmesterekkel, mint Daniel Barenboim, Louise Lane, Wayne Jeffrey és Carl Topilow. Hangversenyezett az Egyesült Államokban, Európában és Jordániában. Gyakran vesz részt zongoraversenyek zsűrijében Chicagóban és Isztambulban. 2004-ben tért vissza Törökországba, ahol az ankarai Hacettepe Egyetem professzora és a zongora tanszék vezetője. 2010-ben nemzetközi Chopin-, 2011-ben Liszt-fesztivált rendezett a zeneszerzők 200 éves jubileuma alkalmából.

Partnere, Krassimira Jeliazkova-Jones Szófiában született, zenei tanulmányait is itt végezte Dora Ivanova osztályában. Ezt követően Franco Gulli, Igor Bezrodni, Karen Arutunyan mesterkurzusain tökéletesítette tudását. Európa országain kívül koncertezett Egyiptomban mint szólista, kamarazenész és zenekari muzsikus. 1998-2000 között a moszkvai Állami Akadémiai Szimfonikus Zenekar második koncertmestere volt, majd Belgiumban működött több kamaraegyüttes vezetőjeként. 2003-2008 között Ankarában élt, ahol a tanítás mellett a Bilkent Szimfonikus Zenekarral, illetve szólistaként koncertezett. Itt megkapta a „legjobb hangszeres művész" díját. 2008 és 2012 között Varsóban élt, ahol vonósnégyest alapított. Jelenleg Berlinben dolgozik, szólistaként és kamaramuzsikusként lép fel.

Május 3-án délelőtt 11-kor a Régi Zeneakadémián, 4-én Kecskeméten, a Kodály Intézetben lépnek fel (itt Rajk Judit is közreműködik), 6-án este 6-kor pedig a Szegedi Tudományegyetem dísztermében adnak hangversenyt Schubert, Liszt, Brahms, Saygun, Vladigarov, Vecsey, Bloch, Andrzejowski, valamint Kodály műveiből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.