Klasszikus

YouTube Szimfonikusok

2009.05.25. 06:00
Ajánlom
A videómegosztó portálon toborzott zenekar néhány héttel ezelőtt kilépett a vituális valóságból, és New Yorkban sikeres koncertet adott.

Az együttes két magyar tagja, Bátki Viktor és Bencze László mellett a Youtube Symphony Orchestra Costa Rica-i első klarinétosát, Ana Catalina Ramirez Castrillót és az együttes legfiatalabbját, a Hong Kong-ban tanuló Rainice Lai-t kérdeztük élményeikről.

Bencze László (49, nagybőgő): Épp készültem feltölteni a YouTube-ra a saját bőgős videóimat, amikor megakadt a szemem a versenykiíráson, szóval azok közé tartozom, akik nap mint nap használják az internetet, és a YouTube-os felvételekből is rengeteg szerepel a kedvenceim között. Bár jó ideig nem lehetett tudni, mi is fog majd történni New Yorkban, végül egy nagyszerű produkcióba csöppentünk, kiváló zenészekkel, zseniális szólistákkal és karmesterrel, profi szervezéssel, úgyhogy azt hiszem, mindnyájunknak megérte a dolog. Nagyon szoros volt a program a három nap alatt, ismerkedésre alig jutott idő, de minden pillanatban lelkes és vidám arcok vettek körül. Nem tudom, lesz-e folytatás, hogy hirdet-e újra hasonló versenyt a YouTube. Ha igen, biztos, hogy sokkal több jelentkező lesz, úgyhogy jóval nehezebb dolga lesz a zsűrinek. 

 

Bátki Viktor (29, brácsa): Tulajdonképpen nem az az érdekesség a dologban, hogy interneten lehetett jelentkezni, hanem az, hogy ezáltal a világon mindenhol jelentkezni lehetett, különösebb előfeltétel nélkül. A kiválasztott zenészek 33 országból érkeztek. Büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy mint a brácsaszólam vezetője képviselhettem a magyar színeket ebben a nemzetközi zenekarban. A koncertélmény felejthetetlen volt, hisz minden zenész álma a Carnegie Hall-ban játszani. Jelentkezésemet ez motiválta legfőképp. A hangverseny maga egy amerikai megaprodukció volt, ahol a közönséget a zene sokszínűségével szórakoztatták, vizuális hatásokkal kibővítve.

Ana Catalina Ramirez (28, klarinét): A YouTube Szimfonikus Zenekar előzmények nélküli kezdeményezés, úgyhogy történelmet írtunk! De nem csak ezért tartom fontosnak, hogy részt vehettem a programban, hanem azért is, mert olyan kiváló mesterekkel dolgozhattam együtt, mint Michael Tilson Thomas. Legalább ennyire lényeges, hogy zenészként és emberileg is értékes multikulturális kapcsolatokat és élményeket adott a program. A szervezés maga egyébként nem nemzetközi volt, hiszen amerikai intézmények és cégek szántak rá időt és pénzt, hogy az álom megvalósulhasson. Egy álom, amely a 21. századi technológia, a művészet és az oktatás összekapcsolásának lehetőségeit kereste.

Rainice Lai (17, ütőhangszerek): Az első neten toborzott szimfonikus zenekar nem csak arra bátorított világszerte mindenkit, hogy osszuk meg egymással a zenéinket, hanem arra is lehetőséget nyújtott, hogy együtt zenéljünk. A legizgalmasabb éppen az volt, hogy nagyon távoli országokból nagyon különböző életkorú emberek kerültek egymás mellé. Kiváló lehetőség, és csodálatos felfedezés volt mindannyiunk számára, hogy megmutathattuk egymásnak, ki hogyan viszonyul a zenéhez. Fantasztikus élmény volt, amikor a zenekarban egymás mellett ülve megszólaltattuk a darabokat, és rádöbbentünk, mennyivel jobban tudjuk kifejezni érzéseinket és gondolatainkat a zene segítségével, mint bármely nyelven.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.