Klasszikus

ZA ONDEKOZA - japán dob-koncert Budapesten

2005.01.18. 00:00
Ajánlom
A Japán Alapítvány Budapesti Iroda és a Millenáris Kht. közös szervezésében japán dob-koncertre kerül sor január 27-én, este fél nyolctól a Millenáris Teátrumban (1024 Budapest, Fény u. 20-22.).

A Fuji hegy lábánál fekvő Shizuoka a Za Ondekoza szülővárosa, ezért is szerepelnek „Fuji no Yama Ondekoza” dob-együttesként. A taiko – azaz csoportos – dobolás alig fél évszázados múltra tekint vissza, ám e rövid idő alatt is csak Japánban mintegy 5000 taiko csoport alakult. A műfaj változatos koreográfiai elemei miatt rendkívül látványos. Hangzásvilága nyitott, de egységessé teszi a japán zenei hagyomány.

A mozgás és a dobolás szinte tökéletes módon ötvöződik az 1969-ben alakult Za Ondekoza előadásában, amely 1975-ben lett világhírű: a Bostoni Maraton közönségét sokkolták azzal, hogy a táv lefutása után a színpadra pattantak, s egy fergeteges előadást adtak a Bostoni Szimfonikus Zenekarral közösen. A „futás” és „zenélés” jelszavaival jelképezett túrán az együttes a New York-i Carnegie Hallban adta nyitó koncertjét 1990-ben, majd három év múlva az 1071 napon keresztül tartó 355 előadás, valamint a 14.910 km megtétele után ismét visszatértek New York-ba.

Az alapító és rendező Tagayasu Den 2001-ben történt halála után a legendás taiko dob együttes alig szerepelt, ám 2003-ban az „ördögi dobosok” új felállásban és új albummal ismét színre léptek. A megalakulás óta eltelt 25 év alatt a zenészek (nők és férfiak) a meditációt és a futást különböző hagyományos japán dobokon és egyéb hangszereken való zenéléssel ötvözik. Az együttes tagjai többfajta taiko dobon, bambuszfuvolán, csengőn és japán cimbalmon játszanak. Budapesti fellépésükre a belépőjegy ára elővételben 1300, a helyszínen 1500 forint.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.