Klasszikus

Záborszky Kálmán: „Mindegyik program egyedi és különleges”

2020.04.28. 15:00
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia Pastorale családi sorozatának 250. előadásának apropójából a sorozat létrejöttéről, az egyes évadok felépítéséről és a 250. előadásról Záborszky Kálmánnal, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetőjével, az MMA rendes tagjával beszélgettünk.

A beszélgetés a veszélyhelyzet kihirdetése előtt készült, a Pesti Vigadó 2020. március 18-ától zárva tart.

_cmyk_IMG_1184_nagyfelbontSTEesZK_sm-145547.jpg

Solymosi Tari Emőke és Záborszky Kálmán (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Hogyan született meg a sorozat ötlete? Mi volt a koncepció?

A zene mellett a társművészeteket is megszerettetni kívánó sorozat ötlete 1995-ben fogalmazódott meg bennem, majd 1997-ben jött létre az első előadás a Zugló Szent István Király Zeneházban. Szerkesztő-műsorvezetőnek Solymosi Tari Emőke zenetörténészt kértem fel, aki az MMA rendes tagja. Emőkének a kezdetektől főszerep jut a Pastorale-sorozat arculatának kialakításában, a tematika kitalálásában, a programok összeállításában.

Az előadások elsődleges célja a jövő igényes közönségének felnevelése

színvonalas műsorokkal, neves magyar és külföldi vendégművészek közreműködésével. Mindig szem előtt tartjuk, hogy magas szintű művészeti élményt és ismereteket nyújtsunk valamennyi korosztály számára.

Már nevében is családi a sorozat. Milyen kortól ajánlható az érdeklődőknek, és hogyan vonják be a legfiatalabbakat?

A programokra 7 éves kortól várjuk a gyermekeket és szüleiket, nagyszüleiket. A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar művészei között nagyon sok a fiatal diplomás tag, az ő friss előadásmódjuk mindig vonzza a fiatalabb közönséget.

IMG_2198ZaborszkyKalmanfoto-145448.jpg

Záborszky Kálmán (Fotó/Forrás: Németh Szabolcs / Pesti Vigadó)

Hogyan épül fel egy-egy évad programja?

A programokat a komplexitás jellemzi: az élő zenén kívül tartalmazhatnak filmet, táncot, bábjátékot, színészi produkciót, hangszerbemutatót, beszélgetést, például a művészekkel, illetve szakemberekkel, hangszerkészítőkkel. Mindig az adott témakör dönti el, hogy milyen megjelenési formákat használunk. Az igényes zenetörténeti összekötő szöveg mellett nagy szerepet kap a vizuális szemléltetés is: a szerkesztő-műsorvezető összeállításában többek közt olyan képeket, forrásokat, érdekes háttérinformációkat ismerhetünk meg, amelyekkel sehol máshol nem találkozhatunk.

A sorozatban minden évben négy különböző típusú program kerül megrendezésre. A tematikus koncertre kiváló példa tavalyról Balog József zongoraművész koncertje, aki elkalauzolt minket az amerikai zene, főként Gershwin világába. A másik jellemző típus a hangszerbemutató előadás, például a Zuglói Filharmónia zenekarában játszó kiváló klarinét- és tárogatóművész Horváth Péter rendkívül színes programja sorolható ide. Idén már a második „Mester és tanítványa” koncertet rendezzük meg: tavaly Stuller Gyula és Zerkula György Svájcban élő hegedűművészeket láttuk vendégül, idén Kertesi Ingrid és Subedi Anna énekelnek szólóban és duettben, csembaló, zongora, illetve zenekari kísérettel, különböző zenei korszakokból. Minden évben van egy zenés színházi programunk – vagyis opera vagy opera-keresztmetszet, amelyet a kezdetekben Ionel Pantea, majd sokáig a 2018-ban elhunyt Horváth Zoltán rendezett, ezután asszisztense, Losonczi Anita vette át helyét. Az évad májusi záróelőadásán mindig a népzene és néptánc kapja a főszerepet – ezúttal Balogh Kálmán varázsol fergeteges cimbalom-show-t, játszik klasszikus zenét, népzenét és jazzt is, és most sem marad el a néptánc sem.  

Áprilisban a 250. előadás következik.* Mik voltak az eddig legemlékezetesebb programok? Mi lesz a jubileumi darab, és miért erre esett a választásuk?

Mindegyik program egyedi és különleges. Fantasztikus élmény volt 2018-ban a fiatal zongoraművész, Berecz Mihály Debussy-Ravel műsora, melyben több arcát is megmutatta: a szóló produkciók mellett többek közt egy ifjú francia énekesnőt is kísért, valamint zenekarral a virtuóz Balkezes zongoraversenyt is eljátszotta – nem is akárhogy! 2016-ban neves előadókkal felcsendült a Varázsfuvola keresztmetszete, 2017-ben pedig a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói adtak káprázatos műsort különböző korszakok táncaiból. Ők régóta állandó partnereink az előadásokban.

_cmyk_6H7A0451_small-145547.jpg

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak előadása (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Az idei jubileumra kiválasztott két mű A didergő király és A makrancos királylány lesz. A 2019-ben elhunyt, Nemzet Művésze címmel is díjazott Szőnyi Erzsébet rendkívül sikeres gyermekoperáinak különlegessége, hogy szinte csak gyermekszereplők adják elő őket, zenekari kísérettel. A Magyar Állami Operaház Gyermekkarát és az egyetlen felnőtt énekes szereplőt, Haja Zsoltot, valamint a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekart Horváth Gábor vezényli. A szombati előadásra éppen a zeneszerző 96. születési évfordulóján kerül sor, a vasárnap délutáni előadás pedig pontosan a Pastorale-sorozat 250. előadása lesz.

A Pastorale-sorozat 2016-ban költözött a Magyar Művészeti Akadémia székházába, a Pesti Vigadóba. Mi indokolta az új helyszínt, és mennyire vált be a sorozat számára?

Nagy örömünkre szolgált az új helyszín, mivel szervező partnerünkkel, a Magyar Művészeti Akadémiával kezdetektől közös a gondolkodásmódunk, így végre egymásra találhatott a két azonos filozófia: összehozni a társművészeteket egy közös produkcióban. Ki kell emelnem a Pesti Vigadó kollégáinak segítőkészségét, akik mindig profi módon, fantasztikus csapatmunkával segítik a műsorok lebonyolítását. Bízunk benne, hogy a jövőben még sok szép, tartalmas programmal tudjuk megörvendeztetni közönségünket.

*A Pesti Vigadóba tervezett koncertek a Kormánydöntés értelmében nem kerülnek megrendezésre, a Pesti Vigadó 2020. március 18-ától zárva tart. További információ ide kattintva>>>

Támogatott tartalom

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.