Klasszikus

Záborszky Kálmán: „Mindegyik program egyedi és különleges”

2020.04.28. 15:00
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia Pastorale családi sorozatának 250. előadásának apropójából a sorozat létrejöttéről, az egyes évadok felépítéséről és a 250. előadásról Záborszky Kálmánnal, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetőjével, az MMA rendes tagjával beszélgettünk.

A beszélgetés a veszélyhelyzet kihirdetése előtt készült, a Pesti Vigadó 2020. március 18-ától zárva tart.

_cmyk_IMG_1184_nagyfelbontSTEesZK_sm-145547.jpg

Solymosi Tari Emőke és Záborszky Kálmán (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Hogyan született meg a sorozat ötlete? Mi volt a koncepció?

A zene mellett a társművészeteket is megszerettetni kívánó sorozat ötlete 1995-ben fogalmazódott meg bennem, majd 1997-ben jött létre az első előadás a Zugló Szent István Király Zeneházban. Szerkesztő-műsorvezetőnek Solymosi Tari Emőke zenetörténészt kértem fel, aki az MMA rendes tagja. Emőkének a kezdetektől főszerep jut a Pastorale-sorozat arculatának kialakításában, a tematika kitalálásában, a programok összeállításában.

Az előadások elsődleges célja a jövő igényes közönségének felnevelése

színvonalas műsorokkal, neves magyar és külföldi vendégművészek közreműködésével. Mindig szem előtt tartjuk, hogy magas szintű művészeti élményt és ismereteket nyújtsunk valamennyi korosztály számára.

Már nevében is családi a sorozat. Milyen kortól ajánlható az érdeklődőknek, és hogyan vonják be a legfiatalabbakat?

A programokra 7 éves kortól várjuk a gyermekeket és szüleiket, nagyszüleiket. A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar művészei között nagyon sok a fiatal diplomás tag, az ő friss előadásmódjuk mindig vonzza a fiatalabb közönséget.

IMG_2198ZaborszkyKalmanfoto-145448.jpg

Záborszky Kálmán (Fotó/Forrás: Németh Szabolcs / Pesti Vigadó)

Hogyan épül fel egy-egy évad programja?

A programokat a komplexitás jellemzi: az élő zenén kívül tartalmazhatnak filmet, táncot, bábjátékot, színészi produkciót, hangszerbemutatót, beszélgetést, például a művészekkel, illetve szakemberekkel, hangszerkészítőkkel. Mindig az adott témakör dönti el, hogy milyen megjelenési formákat használunk. Az igényes zenetörténeti összekötő szöveg mellett nagy szerepet kap a vizuális szemléltetés is: a szerkesztő-műsorvezető összeállításában többek közt olyan képeket, forrásokat, érdekes háttérinformációkat ismerhetünk meg, amelyekkel sehol máshol nem találkozhatunk.

A sorozatban minden évben négy különböző típusú program kerül megrendezésre. A tematikus koncertre kiváló példa tavalyról Balog József zongoraművész koncertje, aki elkalauzolt minket az amerikai zene, főként Gershwin világába. A másik jellemző típus a hangszerbemutató előadás, például a Zuglói Filharmónia zenekarában játszó kiváló klarinét- és tárogatóművész Horváth Péter rendkívül színes programja sorolható ide. Idén már a második „Mester és tanítványa” koncertet rendezzük meg: tavaly Stuller Gyula és Zerkula György Svájcban élő hegedűművészeket láttuk vendégül, idén Kertesi Ingrid és Subedi Anna énekelnek szólóban és duettben, csembaló, zongora, illetve zenekari kísérettel, különböző zenei korszakokból. Minden évben van egy zenés színházi programunk – vagyis opera vagy opera-keresztmetszet, amelyet a kezdetekben Ionel Pantea, majd sokáig a 2018-ban elhunyt Horváth Zoltán rendezett, ezután asszisztense, Losonczi Anita vette át helyét. Az évad májusi záróelőadásán mindig a népzene és néptánc kapja a főszerepet – ezúttal Balogh Kálmán varázsol fergeteges cimbalom-show-t, játszik klasszikus zenét, népzenét és jazzt is, és most sem marad el a néptánc sem.  

Áprilisban a 250. előadás következik.* Mik voltak az eddig legemlékezetesebb programok? Mi lesz a jubileumi darab, és miért erre esett a választásuk?

Mindegyik program egyedi és különleges. Fantasztikus élmény volt 2018-ban a fiatal zongoraművész, Berecz Mihály Debussy-Ravel műsora, melyben több arcát is megmutatta: a szóló produkciók mellett többek közt egy ifjú francia énekesnőt is kísért, valamint zenekarral a virtuóz Balkezes zongoraversenyt is eljátszotta – nem is akárhogy! 2016-ban neves előadókkal felcsendült a Varázsfuvola keresztmetszete, 2017-ben pedig a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói adtak káprázatos műsort különböző korszakok táncaiból. Ők régóta állandó partnereink az előadásokban.

_cmyk_6H7A0451_small-145547.jpg

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak előadása (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Az idei jubileumra kiválasztott két mű A didergő király és A makrancos királylány lesz. A 2019-ben elhunyt, Nemzet Művésze címmel is díjazott Szőnyi Erzsébet rendkívül sikeres gyermekoperáinak különlegessége, hogy szinte csak gyermekszereplők adják elő őket, zenekari kísérettel. A Magyar Állami Operaház Gyermekkarát és az egyetlen felnőtt énekes szereplőt, Haja Zsoltot, valamint a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekart Horváth Gábor vezényli. A szombati előadásra éppen a zeneszerző 96. születési évfordulóján kerül sor, a vasárnap délutáni előadás pedig pontosan a Pastorale-sorozat 250. előadása lesz.

A Pastorale-sorozat 2016-ban költözött a Magyar Művészeti Akadémia székházába, a Pesti Vigadóba. Mi indokolta az új helyszínt, és mennyire vált be a sorozat számára?

Nagy örömünkre szolgált az új helyszín, mivel szervező partnerünkkel, a Magyar Művészeti Akadémiával kezdetektől közös a gondolkodásmódunk, így végre egymásra találhatott a két azonos filozófia: összehozni a társművészeteket egy közös produkcióban. Ki kell emelnem a Pesti Vigadó kollégáinak segítőkészségét, akik mindig profi módon, fantasztikus csapatmunkával segítik a műsorok lebonyolítását. Bízunk benne, hogy a jövőben még sok szép, tartalmas programmal tudjuk megörvendeztetni közönségünket.

*A Pesti Vigadóba tervezett koncertek a Kormánydöntés értelmében nem kerülnek megrendezésre, a Pesti Vigadó 2020. március 18-ától zárva tart. További információ ide kattintva>>>

Támogatott tartalom

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.