Klasszikus

Zajlik a zenei élet Debrecenben

2008.02.26. 00:00
Ajánlom
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara márciusban több országos jelentőségű zenei nagyrendezvénnyel színesíti az egyetem és a város kulturális életét. A tavasz beköszöntével koncerteknek, több évtizedes hagyománnyal rendelkező találkozóknak ad helyet az intézmény impozáns koncerthelyszíne, a Liszt Terem.

Március 1-jén este a debreceni felsőfokú zenei képzés hagyományos diákrendezvényét, a 34. Éjféli Koncertet rendezik meg a Zeneművészeti Karon, melynek kezdete egészen az 1970-es évekre nyúlik vissza. Az éjfélkor elhangzó koncert műsora jelentősen eltért a megszokott koncertműsoroktól, ugyanis olyan zeneművek hangoztak el – diákok és néhány tanáruk előadásában –, amelyek zenei humort tartalmaztak, így inkább a szórakoztató zene kategóriájába tartoztak. A körülbelül egyórás koncerthez prózai műsor is csatlakozott, amely az iskolai eseményeket – esetenként a tanárokat – parodizálta, így főként a hallgatóknak és tanáraiknak szólt. A márciusban megszokott, országos hírnevet szerző Éjféli Koncert mára egész estés zenei kikapcsolódást biztosít nem csak a komolyzenét kedvelő közönségnek. A sztárvendégeket is felvonultató rendezvénynek egyik kiemelt idei vendége Szendőfi Péter zenekara, a Loop Doctors, a 2008-as Fonogram-Díj jazz kategóriájának nyertese. Éjfélkor pedig elindul a Zeneművészeti Kar hallgatóinak vidám műsora, aminek frissességéről a szervező Hallgatói Önkormányzat gondoskodik.

2008. március 7-én, 8-án, immár negyedik alkalommal rendezi meg a Zeneművészeti Kar a Dohnányi Ernő Országos Kamarazene Versenyt, amely ebben az esztendőben veszi fel Dohnányi Ernő nevét. A verseny kiírása vonós, vonós-zongorás kamarazenét céloz meg, ugyanis ez a kör is jelentős létszámot mozgat meg a hazai zenei felsőoktatásban. A verseny igen népszerű, minden hazai intézmény elküldi hallgatóit, így Budapestről, Győrből, Pécsről, Miskolcról, Szegedről és természetesen Debrecenből érkeznek fiatalok.

A Kamarazenei Versenyre egy héttel, március 14-én indul és 16-ig tart a Bárdos Szimpózium, amelyet 23. alkalommal szervez meg a Zeneművészeti Kar. A tudományos konferenciáktól eltérő szimpóziumon egy-egy zenei, zenetudományi részterületről hangzik el előadás, de bemutató tanítások és kórushangversenyek is szerepelnek a programban. Az eredetileg Bárdos Lajostól kiinduló, hagyománymegőrző szándékkal indult program mára túlnőtte a kezdeti célokat és minden más, a szakterülethez köthető értéket felvonultat, így Bartókról, Kodályról és más kiválókról emlékezik meg rendszeresen, mind az előadásokban, mind a koncerteken. A résztvevők ezúttal is zeneiskolai szolfézstanárok, szakközépiskolai zeneelmélet és szolfézstanárok, általános iskolai énektanárok, kórusvezetők. A rendezvényhez kapcsolódóan – már nem első alkalommal – kórusvezetők számára meghirdetett akkreditált továbbképzés zajlik.

Március 16-18. az időpontja a Zeneművészeti Kar egyik legrégebbi, igen rangos szakmai eseményének, a XXXI. Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Versenynek, ami a kamarazenei versenyhez hasonlóan a zenei felsőoktatási társintézményekből és – idén újból – a határon túli zenei képzőhelyekről várja a trombita-, kürt-, harsona-, tuba- és ütőhangszer szakos versenyzőket. Ez a rendezvény fontos szerepet tölt be az eredményes és értékes debreceni rézfúvós és ütőhangszeres képzés tradícióinak megőrzésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.