Klasszikus

Zajlik a zenei élet Debrecenben

2008.02.26. 00:00
Ajánlom
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara márciusban több országos jelentőségű zenei nagyrendezvénnyel színesíti az egyetem és a város kulturális életét. A tavasz beköszöntével koncerteknek, több évtizedes hagyománnyal rendelkező találkozóknak ad helyet az intézmény impozáns koncerthelyszíne, a Liszt Terem.

Március 1-jén este a debreceni felsőfokú zenei képzés hagyományos diákrendezvényét, a 34. Éjféli Koncertet rendezik meg a Zeneművészeti Karon, melynek kezdete egészen az 1970-es évekre nyúlik vissza. Az éjfélkor elhangzó koncert műsora jelentősen eltért a megszokott koncertműsoroktól, ugyanis olyan zeneművek hangoztak el – diákok és néhány tanáruk előadásában –, amelyek zenei humort tartalmaztak, így inkább a szórakoztató zene kategóriájába tartoztak. A körülbelül egyórás koncerthez prózai műsor is csatlakozott, amely az iskolai eseményeket – esetenként a tanárokat – parodizálta, így főként a hallgatóknak és tanáraiknak szólt. A márciusban megszokott, országos hírnevet szerző Éjféli Koncert mára egész estés zenei kikapcsolódást biztosít nem csak a komolyzenét kedvelő közönségnek. A sztárvendégeket is felvonultató rendezvénynek egyik kiemelt idei vendége Szendőfi Péter zenekara, a Loop Doctors, a 2008-as Fonogram-Díj jazz kategóriájának nyertese. Éjfélkor pedig elindul a Zeneművészeti Kar hallgatóinak vidám műsora, aminek frissességéről a szervező Hallgatói Önkormányzat gondoskodik.

2008. március 7-én, 8-án, immár negyedik alkalommal rendezi meg a Zeneművészeti Kar a Dohnányi Ernő Országos Kamarazene Versenyt, amely ebben az esztendőben veszi fel Dohnányi Ernő nevét. A verseny kiírása vonós, vonós-zongorás kamarazenét céloz meg, ugyanis ez a kör is jelentős létszámot mozgat meg a hazai zenei felsőoktatásban. A verseny igen népszerű, minden hazai intézmény elküldi hallgatóit, így Budapestről, Győrből, Pécsről, Miskolcról, Szegedről és természetesen Debrecenből érkeznek fiatalok.

A Kamarazenei Versenyre egy héttel, március 14-én indul és 16-ig tart a Bárdos Szimpózium, amelyet 23. alkalommal szervez meg a Zeneművészeti Kar. A tudományos konferenciáktól eltérő szimpóziumon egy-egy zenei, zenetudományi részterületről hangzik el előadás, de bemutató tanítások és kórushangversenyek is szerepelnek a programban. Az eredetileg Bárdos Lajostól kiinduló, hagyománymegőrző szándékkal indult program mára túlnőtte a kezdeti célokat és minden más, a szakterülethez köthető értéket felvonultat, így Bartókról, Kodályról és más kiválókról emlékezik meg rendszeresen, mind az előadásokban, mind a koncerteken. A résztvevők ezúttal is zeneiskolai szolfézstanárok, szakközépiskolai zeneelmélet és szolfézstanárok, általános iskolai énektanárok, kórusvezetők. A rendezvényhez kapcsolódóan – már nem első alkalommal – kórusvezetők számára meghirdetett akkreditált továbbképzés zajlik.

Március 16-18. az időpontja a Zeneművészeti Kar egyik legrégebbi, igen rangos szakmai eseményének, a XXXI. Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Versenynek, ami a kamarazenei versenyhez hasonlóan a zenei felsőoktatási társintézményekből és – idén újból – a határon túli zenei képzőhelyekről várja a trombita-, kürt-, harsona-, tuba- és ütőhangszer szakos versenyzőket. Ez a rendezvény fontos szerepet tölt be az eredményes és értékes debreceni rézfúvós és ütőhangszeres képzés tradícióinak megőrzésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.