Klasszikus

Zajlik a zenei élet Debrecenben

2008.02.26. 00:00
Ajánlom
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara márciusban több országos jelentőségű zenei nagyrendezvénnyel színesíti az egyetem és a város kulturális életét. A tavasz beköszöntével koncerteknek, több évtizedes hagyománnyal rendelkező találkozóknak ad helyet az intézmény impozáns koncerthelyszíne, a Liszt Terem.

Március 1-jén este a debreceni felsőfokú zenei képzés hagyományos diákrendezvényét, a 34. Éjféli Koncertet rendezik meg a Zeneművészeti Karon, melynek kezdete egészen az 1970-es évekre nyúlik vissza. Az éjfélkor elhangzó koncert műsora jelentősen eltért a megszokott koncertműsoroktól, ugyanis olyan zeneművek hangoztak el – diákok és néhány tanáruk előadásában –, amelyek zenei humort tartalmaztak, így inkább a szórakoztató zene kategóriájába tartoztak. A körülbelül egyórás koncerthez prózai műsor is csatlakozott, amely az iskolai eseményeket – esetenként a tanárokat – parodizálta, így főként a hallgatóknak és tanáraiknak szólt. A márciusban megszokott, országos hírnevet szerző Éjféli Koncert mára egész estés zenei kikapcsolódást biztosít nem csak a komolyzenét kedvelő közönségnek. A sztárvendégeket is felvonultató rendezvénynek egyik kiemelt idei vendége Szendőfi Péter zenekara, a Loop Doctors, a 2008-as Fonogram-Díj jazz kategóriájának nyertese. Éjfélkor pedig elindul a Zeneművészeti Kar hallgatóinak vidám műsora, aminek frissességéről a szervező Hallgatói Önkormányzat gondoskodik.

2008. március 7-én, 8-án, immár negyedik alkalommal rendezi meg a Zeneművészeti Kar a Dohnányi Ernő Országos Kamarazene Versenyt, amely ebben az esztendőben veszi fel Dohnányi Ernő nevét. A verseny kiírása vonós, vonós-zongorás kamarazenét céloz meg, ugyanis ez a kör is jelentős létszámot mozgat meg a hazai zenei felsőoktatásban. A verseny igen népszerű, minden hazai intézmény elküldi hallgatóit, így Budapestről, Győrből, Pécsről, Miskolcról, Szegedről és természetesen Debrecenből érkeznek fiatalok.

A Kamarazenei Versenyre egy héttel, március 14-én indul és 16-ig tart a Bárdos Szimpózium, amelyet 23. alkalommal szervez meg a Zeneművészeti Kar. A tudományos konferenciáktól eltérő szimpóziumon egy-egy zenei, zenetudományi részterületről hangzik el előadás, de bemutató tanítások és kórushangversenyek is szerepelnek a programban. Az eredetileg Bárdos Lajostól kiinduló, hagyománymegőrző szándékkal indult program mára túlnőtte a kezdeti célokat és minden más, a szakterülethez köthető értéket felvonultat, így Bartókról, Kodályról és más kiválókról emlékezik meg rendszeresen, mind az előadásokban, mind a koncerteken. A résztvevők ezúttal is zeneiskolai szolfézstanárok, szakközépiskolai zeneelmélet és szolfézstanárok, általános iskolai énektanárok, kórusvezetők. A rendezvényhez kapcsolódóan – már nem első alkalommal – kórusvezetők számára meghirdetett akkreditált továbbképzés zajlik.

Március 16-18. az időpontja a Zeneművészeti Kar egyik legrégebbi, igen rangos szakmai eseményének, a XXXI. Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Versenynek, ami a kamarazenei versenyhez hasonlóan a zenei felsőoktatási társintézményekből és – idén újból – a határon túli zenei képzőhelyekről várja a trombita-, kürt-, harsona-, tuba- és ütőhangszer szakos versenyzőket. Ez a rendezvény fontos szerepet tölt be az eredményes és értékes debreceni rézfúvós és ütőhangszeres képzés tradícióinak megőrzésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.