Klasszikus

Zalai Antal szólóestje a Müpában

2016.09.19. 15:21
Ajánlom
Napjaink egyik legkiemelkedőbb hegedűművésze november 2-án 19.30-tól ad koncertet a Müpában.

A legendás orosz hegedűművész, Igor Ojsztrah szerint Zalai Antal

rendkívüli hegedűs, akit tökéletes technika, gyönyörű és terjedelmes hegedűhang, tiszta és érett zeneiség és nemes személyiség jellemez”.

Zalai Antal napjaink egyik legkiemelkedőbb fiatal művésze, akit a közönség Yehudi Menuhin 80. születésnapjakor, az ő tiszteletére rendezett koncerten ismerhetett meg itthon, akkor még 15 éves, különleges tehetségként. Azóta rangos helyszíneken, világhírű művészekkel dolgozott együtt, és egyik legjelentősebb művészi munkájaként lemezre vette Bartók Béla hegedűre írt valamennyi szerzeményét, illetve videóra Paganini: 24 Caprices for solo violin című művét. Hosszabb időn át külföldön élt, így itthon kevésbé volt alkalmunk arra, hogy hallhassuk a játékát, most azonban szólóesten hallhatjuk őt a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, ahol a hegedűirodalom két kiemelkedő virtuóza, Niccolo Paganini és Pablo de Sarasate darabjait szólaltatja meg egy 1733-ban készült, “Ex-Garay” Stradivarin, gyermekkori barátja, pályatársa, megannyi nemzetközi zongoraverseny díjazottja, Balog József zongoraművész közreműködésével.

Zalai Antal

Zalai Antal (Fotó/Forrás: Prancz Adam - Vip Budapest Hostess And Model Agency / Óbudai Danubia Zenekar)

Zalai Antal 1981-ben született Budapesten, hegedű tanulmányait ötéves korában kezdte. Kiemelkedő tehetségét hamar felismerték, ennek köszönhetően gyakori résztvevője volt fiatal muzsikusok által adott koncerteknek, valamint a Magyar Televízió műsorainak.

Tizenegy esztendős korában Mozart A-dúr hegedűversenyét adta elő a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, tizenkét évesen már Mendelssohn hegedűversenyét játszotta. Ugyanebben az esztendőben az olasz televízió is bemutatta, ahol Monica Bellucci színésznő partnereként lépett szinpadra egy, az UNESCO által szervezett gálakoncerten.

Tizenöt évesen országos ismertségre tett szert Magyarországon, amikor Bartók Fiatalkori Hegedűversenyét adta elő a Zeneakadémia Nagytermében, a Lord Yehudi Menuhin tiszteletére rendezett nagyszabású gálakoncerten, amelyet a Magyar Televízió is közvetített. Budapesten Dénes László és Komlós Péter növendéke volt, hegedűművészi diplomáját a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban szerezte Sebestyén Katalin tanítványaként.

Játékáról elismerően nyilatkozott például Lord Yehudi Menuhin, Isaac Stern, Pinchas Zukerman, Shlomo Mintz, Fabio Luisi, Erick Friedman, Varga Tibor, Pauk György és Zsigmondy Dénes, valamint a klasszikus zene internetes közönsége: egy nemrégiben közzétett felmérésen a világ 10 legkiválóbb élő hegedűművésze közé választották.

Zalai Antal állandó vendégszólistája a világ vezető zenekarainak, kiemelkedő karmesterekkel dolgozott együtt. Fellépett már például a következő együttesek vendégszólistájaként: Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Irish Chamber Orchestra, Indianapolis Symphony Orchestra, Hong Kong Sinfonietta, Orchestre National de Belgique, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Orchestre National d'Ile-de-France, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekar, a Moszkvai Rádió Csajkovszkij Szimfonikus Zenekara, Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekar, Prágai Filharmónia és a Mexikói Állami Szimfonikus Zenekar.

A berlini Filharmóniában Glazunov hegedűversenyével debütált a francia karmester, Ludovic Morlot vezényletével. 2010 áprilisában egyedüli szólistája volt a Wiener Symphoniker hagyományos „Frühling in Wien” gálakoncertjének, amelyen a világhírű karmester, Fabio Luisi partnereként lépett pódiumra a bécsi Musikverein nagytermében. A koncertet az ORF2 és 3SAT televíziós csatorna kiemelt eseményként közvetítette.

Zalai Antal fellépett olyan jelentős helyszíneken is, mint a New York-i Carnegie Hall kamaraterme, a washingtoni Kennedy Center, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium nagyterme, a szentpétervári Filharmónia kamaraterme, a genfi Victoria terem, a londoni Kensington Palota (ahol Károly walesi herceg jelenlétében játszott), a brüsszeli Szépművészeti Palota, a brüsszeli Konzervatórium nagyterme és a tajvani Chi-Mei Múzeum, ahol a múzeum tulajdonában lévő, 1722-ben készült „ex-Mischa Elman” Stradivarius hegedűn adott szólóestet.

Rangos fesztiválok vendégeként adott koncertet, ilyen volt például az Isztanbuli Nemzetközi Zenei Fesztivál, a romániai George Enescu Fesztivál, az észtországi David Ojsztrah Fesztivál, a libanoni Al Bustan Fesztivál, a Szarajevói Téli Fesztivál, a svájci Sion Zenei Fesztivál, az olaszországi Lago Maggiore Fesztivál, a mexikói Festival Cultural de Mayo, a moszkvai Oroszországi Tavasz, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A „Naumburg Orchestral Concerts” sorozat keretében a New York-i Central Parkban játszotta Dvorak hegedűversenyét.

Zalai Antal több mint 15 nemzetközi hegedűverseny díjnyertese, ezek közül kiemelkednek a következő versenyeken elért elismerései: Queen Elisabeth (Belgium), Indianapolis (USA), George Enescu (Románia), Paganini (Moszkva, Oroszország), Sion-Valais (Svájc), Henryk Szeryng (Mexikó) és Rodolfo Lipizer (Olaszország).

Első három szóló albuma a magyar BMC Records és a Hungaroton Classic kiadásában jelent meg. Ezek a lemezfelvételek kiemelkedően pozitív értékelést kaptak a brit Gramophone Magazine, Classics Today és más nemzetközi zenei szaklapokban is. Negyedik albuma 2010 októberében látott napvilágot a hollandiai Brilliant Classics kiadásában, amelyen George Enescu három hegedűszonátáját adja elő állandó zongorista partnerével, Balog Józseffel. Ezt az albumot további három követte a Brilliant Classics gondozásában, amelyeken Bartók Béla hegedűműveit adja elő Balog Józseffel és Valery Ojsztrah hegedűművésszel.

Műsor

Paganini / Schumann: 8 Caprice

Paganini: Cantabile

Paganini: Mózes Fantázia

Paganini: Moto Perpetuo

szünet

Sarasate: Andalúziai románc

Sarasate: Bevezetés és Tarantella

Sarasate: Baszk caprice

Sarasate: Malaguena

Sarasate: Zapateado

Sarasate: Cigánydalok

Közreműködik: Balog József zongoraművész

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.