Klasszikus

Zárolt pályázati pénzek

2010.08.05. 14:17
Ajánlom
A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a VI-os és a II-es kategóriába tartozó művészeti szervezetek számára az Előadóművészeti Tanács által javasolt támogatások 34 százalékát zárolta.

Július 26-án jelentette be a tárca, hogy a kiemelt művészeti célok megvalósítására meghirdetett pályázati támogatások 66%-a jut el az Előadóművészeti-törvény II. kategóriájába besorolt zene- és énekkarokhoz és a VI. kategóriába sorolt független színházi társulatokhoz. Ezt az összeget azonban igyekeznek a lehető leggyorsabb módon eljuttatni az együttesekhez a napokban kinevezett régi-új elnök, Jankovics Marcell vezette Nemzeti Kulturális Alapon keresztül. Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a támogatások ki nem fizetett része csupán zárolás és a jelen állás az ország gazdasági helyzete szerint még változhat.

Míg a csökkentett kifizetéssel a független társulatok esetében komoly problémák körvonalazódnak, addig komolyzenei berkekben változó a hangulat. Vashegyi György az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy ha valóban sikerül időben szerződést kötni és a pénzhez hamar hozzájutni, akkor az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus „túléli" ezt az évet, de Ács Péter arról számolt be, hogy az Óbudai Danubia Zenekar már eleve nyomott költségvetéssel pályázott, így a megítélt összeg nem biztosít elegendő segítséget.

Az augusztus 2-án kihirdetett eredmények értelmében a II. kategóriába eső ének- és zenekarok esetében 188.610.000 Ft helyett 124.482.600 Ft kerül kifizetésre. A legtöbb pénzt, 23.100.000 Ft-ot a Budapesti Filharmóniai Társaság, míg a legkisebb összeget 660-660.000 Ft-ot a Kisebbségi Közösségek Egyesülete és a DAN-TON Művészeti Kiemelkedően Közhasznú Egyesület nyerte. A pályázati eredmények a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának honlapján tekinthetők meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!