Klasszikus

Zárul a Stravinsky-sorozat

2016.03.27. 07:51
Ajánlom
A Concerto Budapest Hommage à Stravinsky bérletsorozatának zárókoncertje lesz március 30-án a budapesti Zeneakadémián.

A hangversenyen elhangzik Schönberg Öt zenekari darab, Stravinsky Zongoraverseny és Szimfónia három tételben című művei, valamint részletek Alban Berg Wozzeck című operájából a Concerto Budapest, Bátori Éva (ének) és Fejérvári Zoltán (zongora) előadásában. Vezényel Rácz Zoltán. A koncertprogram átfogó összegzése annak a század eleji miliőnek, amelynek atmoszférájában létrejött a modern paradigmaváltás, és amelynek markáns úttörője Stravinsky volt.

Igor Stravinsky

Igor Stravinsky

Stravinsky a világégés elől 1939-ben az Egyesült Államokba menekült és Hollywoodban telepedett le, ahol filmzenék megírására kérték fel. A tervekből semmi sem lett, de meghiúsult filmzenéiből létrejött a Szimfónia három tételben. Stravinsky neoklasszicista korszakának egyik legmarkánsabb darabja, a Zongoraverseny ellentétes véleményeket váltott ki pályatársaiból. Schönberg például vitriolos kritikát fogalmazott meg róla, Bartókra viszont ennek ihletésére kezdte el komponálni I. zongoraversenyét.

Az Öt zenekari darab Schönberg atonális törekvéseinek egyik első megvalósítása, amely a szerző impresszionista korszakában született. Alban Berg Schönberg magántanítványa volt, első igazán nagy műve a Wozzeck. Georg Büchner Woyzeck című drámája ugyanis akkora hatással volt rá, hogy elhatározta, operát ír belőle.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.