Klasszikus

Zárul a Zeneszalon

2008.04.17. 00:00
Ajánlom
Április 18-án ér véget a Zeneszalon Chopin-ciklusának második évada Szilasi Alex zongoraművész és Szabóki Tünde szopránénekesnő közös estjével. A műsoron ezúttal Chopin dalait hallgathatják meg, az est második felében pedig az op. 28-as 24 prelűd hangzik el.

Az évadzáró különlegessége ezúttal két hangszerritkaság jelenléte: a már többször bemutatott lágy hangú Pleylel 280 koncertzongora ismét Budapesten lesz, a hangverseny egyik felében ezen játszik a művész. A második részben egy különleges korai Steinway koncertzongorát mutat be Szilasi Alex, egy 1860-as évekből származó 240-es koncertzongorát, mely a mai hangversenyzongorák kisérleti prototípusa volt. A most felújított hangszerritkaságot először mutatják be a nagyközönség előtt.

A szervezők tervei szerint ezen a hangszeren készül el Szilasi Alex Moschelés-féle etűd-albumának felvétele a Hungarotonnal közösen. A koncert előtt fél héttől beszélgetésre kerül sor Szilasi Alexszel.

Április 24. és 26. között Beethoven-maratonra kerül sor, ahol három egymást követő estén mutatják be a szerző összes hegedű-zongora szonátáját. Az előadók ezúttal Horváth János (hegedű) és Faragó Márk (zongora) lesznek.

A BKV sztrájk nem befolyásolja az április 18-i koncert megtartását.

(2008. április 18. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Chopin összes zongoraműve - Szilasi Alex (zongora) koncertje; Chopin-dalok; 24 prelűd, op. 28; km.: Szabóky Tünde)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.