Klasszikus

Zempléni Fesztivál

2007.08.06. 00:00
Ajánlom
Tizenhatodik alkalommal rendezik meg augusztus 10. és 19. között a Zempléni Fesztivált, ahol nemcsak a komolyzene kap kiemelkedő szerepet, hanem a jazz, a zenés színház, az irodalom, a tánc, sőt a gasztronómia is.

Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője lapunknak elmondta, hogy a "Zempléni Fesztivál legfontosabb sajátossága a komplexitás: a fesztivál programjának kialakítását nem csak művészi ambíciók irányítják, hanem a kulturális turizmus szempontjai is. A fesztivál programjaiban az igényes kikapcsolódás minden aspektusát igyekszünk figyelembe venni."

A múlt évben bemutatott Makrokozmosz című előadás után újabb premierrel készül a Zempléni Fesztivál. Augusztus 15-én mutatják be Zsuráfszky Zoltán legújabb koreográfiáját, a Metamorfózisok című tánckölteményt, amelyet a Budapest Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Zenekar ad elő. A kilenc nap alatt számos neves művész és együttes lép fel, így például a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Pannon Filharmonikusok, a Honvéd Táncszínház vagy Szőke Nikoletta és zenekara a Jazzclusive.

A történelmi hagyományokkal, értékekkel, gyönyörű emlékhelyekkel rendelkező régió (egyben a Tokaji borvidék része is) megfelelő háttérrel szolgál a fesztivál színvonalas, a magyar és külföldi közönségigényeket a legnemesebb értelemben kiszolgáló programjainak. A színességen és igényességen túl a másik sajátossága a programsorozatnak, hogy a régió átlag harminc helyszínét vonja be, bemutatkozási lehetőséget biztosítva e hihetetlen gazdag kulturális örökségnek. Hollerung Gábor szerint a három éve választott mottó – "Tradíció és megújulás" – a következő szlogennel egészülhetne ki: "Igényesség és sokoldalúság a tervezéstől a lebonyolításig".

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.