Klasszikus

Zempléni Fesztivál 2007

2007.08.14. 00:00
Ajánlom
2007. augusztus 10-én este kezdetét vette a 16. Zempléni Fesztivál. Kodály Zoltán Székely fonója – a bizonytalan időjárásra való tekintettel a sárospataki Rákóczi-vár udvara helyett – a sárospataki Művelődési házban csendült föl. A koncert előtt a Tokaj Oremus Pincészet borkóstolója teremtette meg a jó hangulatot.

A zsúfolásig megtelt koncertteremben Sárospatak polgármestere, Dr. Hörcsik Richárd nyitotta meg a fesztivált, ünnepi beszédében elmondta, hogy a város örömmel ad otthont az Árpád-házi Szent Erzsébet emlékére rendezett programokon – Szent Erzsébet nyolcszáz évvel ezelőtt született Sárospatakon.

A Székelyfonó c. daljátékban gyönyörű magyar népdalok és balladák feldolgozásai keltek életre kitűnő énekesekkel – többek között Cecilia Lloyd, Kovács Annamária, Megyesi Schwartz Lúcia, Cselóczki Tamás és Massányi Viktor közreműködésével –, valamint Novák Ferenc koreográfiáját megelevenítő táncosokkal.

Énekkurzus a hegyekben

Immár hagyomány, hogy az idén negyedik alkalommal lezajló Crescendo con Spirito Nyári Akadémia együttműködik a Zempléni Fesztivállal. A kéthetes kurzus során európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek elismert tanárai tartanak intenzív, korcsoportokra bontott képzést a világ több mint 17 országából érkező tehetséges, művészképzős fiataloknak. A Zempléni Fesztivál több alkalommal is vendégül látja a kurzus tanárait és diákjait: augusztus 11-én a sárospataki református templomban Händel Messiás című oratóriuma hangzott el, melyet az akadémia tanárai és növendékei adtak elő, Christoph Adt, a müncheni Hochschule für Musik professzorának vezényletével. Szintén a kurzus egyik meghívott előadója, Timothy Bench tenorista lép fel Tállyán a Vincellér-házban, amerikai dalokból és spirituálékból összeállított szólóestjével. A koncert augusztus 13-án hétfőn este, este hat órakor kezdődik.

Amadinda a Föld körül

Az Amadinda Ütőegyüttes koncertjére Tokajban a tavaly újonnan átadott, gyönyörű Kulturális és Konferencia Központban került sor augusztus 11-én este 8 órakor. Az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője Rácz Zoltán elmondta, hogy az egykor zsinagógaként működött épület atmoszférája igazán érdekessé teszi műsorukat, amely során négy földrész ütőhangszeres zenéjét hallhatta és láthatta a közönség. Baszkföldtől Afrika több régióján át egészen az indonéziai Bali szigetéig, rendkívül sokszínű zenei világ csendült fel a koncertterem falai között. Az ismeretlen zenei dialektusokba a művészeti vezető rövid magyarázatai kalauzolták a hallgatókat, így kínálva értőbb betekintést az este műsorába.

Zene lakomával

Erdőbényén, a tokaji borok vidékén az öt éve épült Magita Hotel forró hangulatú tangó-estnek adott helyet. A házigazda a 2004-ben alakult Tango Esperimento együttes volt, énekesnője az igazán egyedi, búgó hangú Vámos Veronika. A hotel elegáns kerthelyiségében felállított kis színpad előtt megterített asztaloknál ülő vacsoravendégek, tokaji borokat kóstolhattak és a fogások között, az argentin tangót bemutató táncospár Glotz Mária és Budai László lendületes produkcióját élvezhették. A meghitt hangulatú nyáreste, a tokaji borok zamatos íze és a tangó zenéje tánccal ötvözve, feledhetetlen élményt nyújtott az est közönségének.

A zenés lakomák sora még egy programmal várja a zempléni Fesztivál közönségét: 15-én, szerdán este nyolc órai kezdettel a Telkibányán az Ezüsfenyő Hotel vacsorával egybekötött flamenco-estre várja az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.