Klasszikus

Zempléni Fesztivál 2007

2007.08.14. 00:00
Ajánlom
2007. augusztus 10-én este kezdetét vette a 16. Zempléni Fesztivál. Kodály Zoltán Székely fonója – a bizonytalan időjárásra való tekintettel a sárospataki Rákóczi-vár udvara helyett – a sárospataki Művelődési házban csendült föl. A koncert előtt a Tokaj Oremus Pincészet borkóstolója teremtette meg a jó hangulatot.

A zsúfolásig megtelt koncertteremben Sárospatak polgármestere, Dr. Hörcsik Richárd nyitotta meg a fesztivált, ünnepi beszédében elmondta, hogy a város örömmel ad otthont az Árpád-házi Szent Erzsébet emlékére rendezett programokon – Szent Erzsébet nyolcszáz évvel ezelőtt született Sárospatakon.

A Székelyfonó c. daljátékban gyönyörű magyar népdalok és balladák feldolgozásai keltek életre kitűnő énekesekkel – többek között Cecilia Lloyd, Kovács Annamária, Megyesi Schwartz Lúcia, Cselóczki Tamás és Massányi Viktor közreműködésével –, valamint Novák Ferenc koreográfiáját megelevenítő táncosokkal.

Énekkurzus a hegyekben

Immár hagyomány, hogy az idén negyedik alkalommal lezajló Crescendo con Spirito Nyári Akadémia együttműködik a Zempléni Fesztivállal. A kéthetes kurzus során európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek elismert tanárai tartanak intenzív, korcsoportokra bontott képzést a világ több mint 17 országából érkező tehetséges, művészképzős fiataloknak. A Zempléni Fesztivál több alkalommal is vendégül látja a kurzus tanárait és diákjait: augusztus 11-én a sárospataki református templomban Händel Messiás című oratóriuma hangzott el, melyet az akadémia tanárai és növendékei adtak elő, Christoph Adt, a müncheni Hochschule für Musik professzorának vezényletével. Szintén a kurzus egyik meghívott előadója, Timothy Bench tenorista lép fel Tállyán a Vincellér-házban, amerikai dalokból és spirituálékból összeállított szólóestjével. A koncert augusztus 13-án hétfőn este, este hat órakor kezdődik.

Amadinda a Föld körül

Az Amadinda Ütőegyüttes koncertjére Tokajban a tavaly újonnan átadott, gyönyörű Kulturális és Konferencia Központban került sor augusztus 11-én este 8 órakor. Az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője Rácz Zoltán elmondta, hogy az egykor zsinagógaként működött épület atmoszférája igazán érdekessé teszi műsorukat, amely során négy földrész ütőhangszeres zenéjét hallhatta és láthatta a közönség. Baszkföldtől Afrika több régióján át egészen az indonéziai Bali szigetéig, rendkívül sokszínű zenei világ csendült fel a koncertterem falai között. Az ismeretlen zenei dialektusokba a művészeti vezető rövid magyarázatai kalauzolták a hallgatókat, így kínálva értőbb betekintést az este műsorába.

Zene lakomával

Erdőbényén, a tokaji borok vidékén az öt éve épült Magita Hotel forró hangulatú tangó-estnek adott helyet. A házigazda a 2004-ben alakult Tango Esperimento együttes volt, énekesnője az igazán egyedi, búgó hangú Vámos Veronika. A hotel elegáns kerthelyiségében felállított kis színpad előtt megterített asztaloknál ülő vacsoravendégek, tokaji borokat kóstolhattak és a fogások között, az argentin tangót bemutató táncospár Glotz Mária és Budai László lendületes produkcióját élvezhették. A meghitt hangulatú nyáreste, a tokaji borok zamatos íze és a tangó zenéje tánccal ötvözve, feledhetetlen élményt nyújtott az est közönségének.

A zenés lakomák sora még egy programmal várja a zempléni Fesztivál közönségét: 15-én, szerdán este nyolc órai kezdettel a Telkibányán az Ezüsfenyő Hotel vacsorával egybekötött flamenco-estre várja az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.