Klasszikus

Zempléni Fesztivál 2012-ben is

2012.07.03. 14:29
Ajánlom
Augusztus 11. és 19. között ismét sor kerül a mennyiségileg ugyan kevesebbet nyújtó, de minőségileg változatlanul magasan jegyzett eseménysorra.

A számokkal kezdve, a kilenc napos fesztivált mintegy 40 millióból rendezik meg, melynek költségvetését az NKA 22 millióval támogatja, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pedig nemrég ajánlott fel miniszteri keretéből 5 millió forintot. A fennmaradó összeget a tokaji borászok és a zempléni önkormányzatok biztosítják, a Tokaj Reneszánsz pedig immár ötödik éve a rendezvény hivatalos borszállítójaként vesz részt a programokon. (Mint ismeretes, tizenkilenc évig a rendezvénynek főtámogatója is volt, amely a tavalyi jubileumi rendezvényt már nem tudta szponzorálni.) A borászok jótékony csapatában a Béres Zrt. vezetőjeként ismert dr. Béres József és a tulajdonában lévő, immár tíz éve működő Béres Szőlőbirtok és Pincészet is megtalálható. "Eddig kívülállóként követtük a fesztivált, mely már akkor is közel állt a tudatosságot és minőséget előtérbe helyező elveinkhez. A rendezvény mind a turizmust, mind a kulturális életet fellendíti a régióban, ezért még a legnagyobb válság idején is meg kell őriznünk és fenn kell tartanunk a fesztivált" - nyilatkozta a Magyar Borok Házában kedden tartott sajtótájékoztatón a vezérigazgató.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató - olimpiai hasonlattal élve - "egy magára hagyott hosszútávfutó teljesítményeként" tekint a rendezvény szervezésére. Bár a támogatás nem csekély és a támogatók sora sem apad, a korábbi, mintegy nyolcvan rendezvényt kínáló két hetes fesztiválokat jelenleg nem tudják megismételni. "Az előző évekhez képest kevesebb a támogatás, de a becsület és a tisztesség nem engedi, hogy feladjuk" - fogalmazott. A programok közül kiemelte az eddig zárókoncertet tartó, most a nyitányban részt vevő Liszt Ferenc Kamarazenekart, az eddig a nyitó-, most a záró rendezvényen fellépő Budafoki Dohnányi Zenekart, valamint a Bogányi-testvérek augusztus 17-i koncertjét, melyen Megyesi Schwartz Lúcia működik közre. Gyöngyössy Zoltán emlékére is rendeznek koncertet ezen a napon, az általa és három másik zenész által felavatott tolcsvai Oremus-szalonban, ahol az akkori koncerten is játszó Szilvágyi Sándor (gitár) és Lukácsházi István (nagybőgő) lép fel Termes Rita (zongora) és Romos Zsolt (fuvola) társaságában.

A világzenei programok közül kiemelkedik a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című, augusztus 15-i előadása, a helyi Bodrog Néptáncegyüttes és a Vujicsics Együttes augusztus 18-i erdőbényei fellépése, a jazz kedvelőit pedig az idén hatvan éves Tátrai Tibor vezette Tátrai Trend augusztus 14-i koncertje, valamint Szulák Andrea és a Stúdió 11 augusztus 16-i estje várja. A sárospataki Grill Gödörben háromszor szól majd Éjszakai jazz, a Muddy Shoes és az Acoustic Blues Trió, a Sárospataki Dixieland Band és az Oláh Kálmán Trió részvételével.

A gyerekekről sem feledkezvén el, a Kolibri Színház a budapesti Müpában is bemutatott Játsszunk Háry Jánost! című produkciója és a nagy népszerűségnek örvendő, Hollerung Gábor vezette Megérthető zene lesz műsoron. Az egyedi hangulatú, változatos helyszíneken rendezett sokszínű programokat érdemes mielőbb betervezni a nyári kirándulások közé!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.