Klasszikus

Zempléni Fesztivál 2012-ben is

2012.07.03. 14:29
Ajánlom
Augusztus 11. és 19. között ismét sor kerül a mennyiségileg ugyan kevesebbet nyújtó, de minőségileg változatlanul magasan jegyzett eseménysorra.

A számokkal kezdve, a kilenc napos fesztivált mintegy 40 millióból rendezik meg, melynek költségvetését az NKA 22 millióval támogatja, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pedig nemrég ajánlott fel miniszteri keretéből 5 millió forintot. A fennmaradó összeget a tokaji borászok és a zempléni önkormányzatok biztosítják, a Tokaj Reneszánsz pedig immár ötödik éve a rendezvény hivatalos borszállítójaként vesz részt a programokon. (Mint ismeretes, tizenkilenc évig a rendezvénynek főtámogatója is volt, amely a tavalyi jubileumi rendezvényt már nem tudta szponzorálni.) A borászok jótékony csapatában a Béres Zrt. vezetőjeként ismert dr. Béres József és a tulajdonában lévő, immár tíz éve működő Béres Szőlőbirtok és Pincészet is megtalálható. "Eddig kívülállóként követtük a fesztivált, mely már akkor is közel állt a tudatosságot és minőséget előtérbe helyező elveinkhez. A rendezvény mind a turizmust, mind a kulturális életet fellendíti a régióban, ezért még a legnagyobb válság idején is meg kell őriznünk és fenn kell tartanunk a fesztivált" - nyilatkozta a Magyar Borok Házában kedden tartott sajtótájékoztatón a vezérigazgató.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató - olimpiai hasonlattal élve - "egy magára hagyott hosszútávfutó teljesítményeként" tekint a rendezvény szervezésére. Bár a támogatás nem csekély és a támogatók sora sem apad, a korábbi, mintegy nyolcvan rendezvényt kínáló két hetes fesztiválokat jelenleg nem tudják megismételni. "Az előző évekhez képest kevesebb a támogatás, de a becsület és a tisztesség nem engedi, hogy feladjuk" - fogalmazott. A programok közül kiemelte az eddig zárókoncertet tartó, most a nyitányban részt vevő Liszt Ferenc Kamarazenekart, az eddig a nyitó-, most a záró rendezvényen fellépő Budafoki Dohnányi Zenekart, valamint a Bogányi-testvérek augusztus 17-i koncertjét, melyen Megyesi Schwartz Lúcia működik közre. Gyöngyössy Zoltán emlékére is rendeznek koncertet ezen a napon, az általa és három másik zenész által felavatott tolcsvai Oremus-szalonban, ahol az akkori koncerten is játszó Szilvágyi Sándor (gitár) és Lukácsházi István (nagybőgő) lép fel Termes Rita (zongora) és Romos Zsolt (fuvola) társaságában.

A világzenei programok közül kiemelkedik a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című, augusztus 15-i előadása, a helyi Bodrog Néptáncegyüttes és a Vujicsics Együttes augusztus 18-i erdőbényei fellépése, a jazz kedvelőit pedig az idén hatvan éves Tátrai Tibor vezette Tátrai Trend augusztus 14-i koncertje, valamint Szulák Andrea és a Stúdió 11 augusztus 16-i estje várja. A sárospataki Grill Gödörben háromszor szól majd Éjszakai jazz, a Muddy Shoes és az Acoustic Blues Trió, a Sárospataki Dixieland Band és az Oláh Kálmán Trió részvételével.

A gyerekekről sem feledkezvén el, a Kolibri Színház a budapesti Müpában is bemutatott Játsszunk Háry Jánost! című produkciója és a nagy népszerűségnek örvendő, Hollerung Gábor vezette Megérthető zene lesz műsoron. Az egyedi hangulatú, változatos helyszíneken rendezett sokszínű programokat érdemes mielőbb betervezni a nyári kirándulások közé!

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Színház

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.