Klasszikus

Zempléni Fesztivál 2012-ben is

2012.07.03. 14:29
Ajánlom
Augusztus 11. és 19. között ismét sor kerül a mennyiségileg ugyan kevesebbet nyújtó, de minőségileg változatlanul magasan jegyzett eseménysorra.

A számokkal kezdve, a kilenc napos fesztivált mintegy 40 millióból rendezik meg, melynek költségvetését az NKA 22 millióval támogatja, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pedig nemrég ajánlott fel miniszteri keretéből 5 millió forintot. A fennmaradó összeget a tokaji borászok és a zempléni önkormányzatok biztosítják, a Tokaj Reneszánsz pedig immár ötödik éve a rendezvény hivatalos borszállítójaként vesz részt a programokon. (Mint ismeretes, tizenkilenc évig a rendezvénynek főtámogatója is volt, amely a tavalyi jubileumi rendezvényt már nem tudta szponzorálni.) A borászok jótékony csapatában a Béres Zrt. vezetőjeként ismert dr. Béres József és a tulajdonában lévő, immár tíz éve működő Béres Szőlőbirtok és Pincészet is megtalálható. "Eddig kívülállóként követtük a fesztivált, mely már akkor is közel állt a tudatosságot és minőséget előtérbe helyező elveinkhez. A rendezvény mind a turizmust, mind a kulturális életet fellendíti a régióban, ezért még a legnagyobb válság idején is meg kell őriznünk és fenn kell tartanunk a fesztivált" - nyilatkozta a Magyar Borok Házában kedden tartott sajtótájékoztatón a vezérigazgató.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató - olimpiai hasonlattal élve - "egy magára hagyott hosszútávfutó teljesítményeként" tekint a rendezvény szervezésére. Bár a támogatás nem csekély és a támogatók sora sem apad, a korábbi, mintegy nyolcvan rendezvényt kínáló két hetes fesztiválokat jelenleg nem tudják megismételni. "Az előző évekhez képest kevesebb a támogatás, de a becsület és a tisztesség nem engedi, hogy feladjuk" - fogalmazott. A programok közül kiemelte az eddig zárókoncertet tartó, most a nyitányban részt vevő Liszt Ferenc Kamarazenekart, az eddig a nyitó-, most a záró rendezvényen fellépő Budafoki Dohnányi Zenekart, valamint a Bogányi-testvérek augusztus 17-i koncertjét, melyen Megyesi Schwartz Lúcia működik közre. Gyöngyössy Zoltán emlékére is rendeznek koncertet ezen a napon, az általa és három másik zenész által felavatott tolcsvai Oremus-szalonban, ahol az akkori koncerten is játszó Szilvágyi Sándor (gitár) és Lukácsházi István (nagybőgő) lép fel Termes Rita (zongora) és Romos Zsolt (fuvola) társaságában.

A világzenei programok közül kiemelkedik a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című, augusztus 15-i előadása, a helyi Bodrog Néptáncegyüttes és a Vujicsics Együttes augusztus 18-i erdőbényei fellépése, a jazz kedvelőit pedig az idén hatvan éves Tátrai Tibor vezette Tátrai Trend augusztus 14-i koncertje, valamint Szulák Andrea és a Stúdió 11 augusztus 16-i estje várja. A sárospataki Grill Gödörben háromszor szól majd Éjszakai jazz, a Muddy Shoes és az Acoustic Blues Trió, a Sárospataki Dixieland Band és az Oláh Kálmán Trió részvételével.

A gyerekekről sem feledkezvén el, a Kolibri Színház a budapesti Müpában is bemutatott Játsszunk Háry Jánost! című produkciója és a nagy népszerűségnek örvendő, Hollerung Gábor vezette Megérthető zene lesz műsoron. Az egyedi hangulatú, változatos helyszíneken rendezett sokszínű programokat érdemes mielőbb betervezni a nyári kirándulások közé!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?