Klasszikus

Zempléni Fesztivál 2012-ben is

2012.07.03. 14:29
Ajánlom
Augusztus 11. és 19. között ismét sor kerül a mennyiségileg ugyan kevesebbet nyújtó, de minőségileg változatlanul magasan jegyzett eseménysorra.

A számokkal kezdve, a kilenc napos fesztivált mintegy 40 millióból rendezik meg, melynek költségvetését az NKA 22 millióval támogatja, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pedig nemrég ajánlott fel miniszteri keretéből 5 millió forintot. A fennmaradó összeget a tokaji borászok és a zempléni önkormányzatok biztosítják, a Tokaj Reneszánsz pedig immár ötödik éve a rendezvény hivatalos borszállítójaként vesz részt a programokon. (Mint ismeretes, tizenkilenc évig a rendezvénynek főtámogatója is volt, amely a tavalyi jubileumi rendezvényt már nem tudta szponzorálni.) A borászok jótékony csapatában a Béres Zrt. vezetőjeként ismert dr. Béres József és a tulajdonában lévő, immár tíz éve működő Béres Szőlőbirtok és Pincészet is megtalálható. "Eddig kívülállóként követtük a fesztivált, mely már akkor is közel állt a tudatosságot és minőséget előtérbe helyező elveinkhez. A rendezvény mind a turizmust, mind a kulturális életet fellendíti a régióban, ezért még a legnagyobb válság idején is meg kell őriznünk és fenn kell tartanunk a fesztivált" - nyilatkozta a Magyar Borok Házában kedden tartott sajtótájékoztatón a vezérigazgató.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató - olimpiai hasonlattal élve - "egy magára hagyott hosszútávfutó teljesítményeként" tekint a rendezvény szervezésére. Bár a támogatás nem csekély és a támogatók sora sem apad, a korábbi, mintegy nyolcvan rendezvényt kínáló két hetes fesztiválokat jelenleg nem tudják megismételni. "Az előző évekhez képest kevesebb a támogatás, de a becsület és a tisztesség nem engedi, hogy feladjuk" - fogalmazott. A programok közül kiemelte az eddig zárókoncertet tartó, most a nyitányban részt vevő Liszt Ferenc Kamarazenekart, az eddig a nyitó-, most a záró rendezvényen fellépő Budafoki Dohnányi Zenekart, valamint a Bogányi-testvérek augusztus 17-i koncertjét, melyen Megyesi Schwartz Lúcia működik közre. Gyöngyössy Zoltán emlékére is rendeznek koncertet ezen a napon, az általa és három másik zenész által felavatott tolcsvai Oremus-szalonban, ahol az akkori koncerten is játszó Szilvágyi Sándor (gitár) és Lukácsházi István (nagybőgő) lép fel Termes Rita (zongora) és Romos Zsolt (fuvola) társaságában.

A világzenei programok közül kiemelkedik a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című, augusztus 15-i előadása, a helyi Bodrog Néptáncegyüttes és a Vujicsics Együttes augusztus 18-i erdőbényei fellépése, a jazz kedvelőit pedig az idén hatvan éves Tátrai Tibor vezette Tátrai Trend augusztus 14-i koncertje, valamint Szulák Andrea és a Stúdió 11 augusztus 16-i estje várja. A sárospataki Grill Gödörben háromszor szól majd Éjszakai jazz, a Muddy Shoes és az Acoustic Blues Trió, a Sárospataki Dixieland Band és az Oláh Kálmán Trió részvételével.

A gyerekekről sem feledkezvén el, a Kolibri Színház a budapesti Müpában is bemutatott Játsszunk Háry Jánost! című produkciója és a nagy népszerűségnek örvendő, Hollerung Gábor vezette Megérthető zene lesz műsoron. Az egyedi hangulatú, változatos helyszíneken rendezett sokszínű programokat érdemes mielőbb betervezni a nyári kirándulások közé!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.