Klasszikus

Zempléni Fesztivál a megújulás jegyében

2004.07.29. 00:00
Ajánlom
Hazánkban alighanem párját ritkítja a példa, hogy egy kulturális fesztivál főszponzora maga válik főszereplőjévé egy rendezvénysorozat életben tartásának - elnézést a meglehetősen profán hasonlatért, de kissé a nyúl viszi a puskát.

A Zempléni Fesztivál (régebben Művészeti Napok) esetében majdnem ez történt. Az alapítók, a Liszt Ferenc kamarazenekar, az Óbudai Társaskör, Merényi Judit és Rolla János megelégelve az évről évre keservesebb szélmalomharcot a pénzért, lemondtak a szervezés jogáról. A főtámogató az Antenna Hungária Rt. vezetése azonban nem akarta, hogy a Zempléni Művészeti Napok nagy hagyományú rendezvénysorozata feledésbe merüljön, és vége legyen az ország egyik legérdekesebb kulturális fesztiváljának, mely ráadásul a méltatalnul háttérbe szorult keleti országrész művészeti életének, turizmusának fellendítését tűzte ki célul. Dr. László Géza a cég igazgatója nem kis keserűséggel jegyezte meg, hogy évről évre több és több pénzzel támogatták a rendezvényosorozatot, a kieső állami források pótlására. Követhetetlen és sajnos mindmáig nem értékelvű a fesztiválok finanszíroza, és nagyon sajnálatos a pénzek elosztásának gyakorlata, hogy a legnagyobb összegeket azok kapják, akik érdekeiket leghatározottabban képviselik a nyilvánosság előtt - vélte. Hollerung Károly fesztiváligazgató a szervező Interkultur Hungária Kht. vezetője elkeseredetten állapította meg, hogy tavaly a nehéz helyzet ellenére nagyjából tudták, hogy kiket hívhatnak meg, és mennyiből gazdálkodhatnak a következő rendezvénysorozaton, ma a források is megszűntek, melyre pályázni lehet, és elképzelése sincs, jövőre hogyan alakul a Zempléni Fesztivál sorsa.

A nehézségek ellenére a szervezőknek a megújulásra is futotta az erejükből. Mind több fiatal, tehetséges zenész mutatkozhat be, a rendezők merész ötelete alapján lesz kortárs opera is (Vajda: Leonce és Léna című előadása). A vetélytársaknak számító Danubia Szimfonikus Zenekar, és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar egyaránt részt vesz a rendezvényen, tagjai számos koncerten, különféle formációkban muzsikálnak együtt. Egyre nagyobb szerepet kap a vidék zenei élete, de megőrizték hagyományát a régi utazókoncerteknek is, a különféle híreszteléseknek méltó cáfolata lesz, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar adja a búcsúkoncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.