Klasszikus

Zempléni különlegességek

2009.08.05. 13:07
Ajánlom
2009. augusztus 7-16-ig, tizennyolcadik alkalommal kerül sor a Zempléni Fesztiválra, ahol számos program-különlegesség várja a látogatókat.

E különleges kulturális, turisztikai, gasztronómiai eseménysorozat komolyzenei koncertekkel, színházi, táncos és jazzestekkel, kirándulásokkal és kiállításokkal várja közönségét 37 helyszínen. Az esti nagy koncertek zenei élményét borkóstoló teszi teljessé. A programsorozat hagyományos rendezvényei a borvacsorák, amelyeken a gasztronómiai értékek mellett látványos műsorral szórakoztatják a vendégeket - idén bordalokkal, sanzonokkal, flamencóval, latin esttel és fúvós show-val.

Különlegességek a fesztiválprogramból:


Haydn: Le Pescatrici (A halászlányok)
2009. augusztus 8., 10., 20:00
Tokaj, Paulay Ede Színház

A Haydn-év keretében színpadra kerülő operadarabot a Crescendo Nyári Akadémia énekes szólistái és kamarakórusa, valamint a Camerata Miskolc adja elő.

Vedd fel a poharad! - Koncert borkóstolóval
2009. augusztus 9., 17.00
Tokaj, Tokaji Borok Háza

Az egyedi stílusú Vivat Bacchus együttes a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét megénekelve jutott el számos hazai és Európa különböző pontjain megrendezett borfesztiválra, boros rendezvényre, szüreti és folklór fesztiválra. Saját szerzeményű bordalaikban a népi folklóron kívül a jazz, blues és rock zene elemei is felfedezhetők.

Pintér Béla Társulat: Parasztopera
2009. augusztus 11., 20.00
Sátoraljaújhely, Latabár Színház

A Gróf Degenfeld Pincészet borkóstolójával

A darab zenei alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock zene bizarr, mégis homogén elegye. Pintér Béla, a darab szerzője és rendezője csak ennyit árult el a librettóról: "A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen (...) lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság."

Nabil Shehata, a nagybőgő Paganinije
Sárospatak, Rákóczi-vár
2009. augusztus 12., 20.00
Km: Budafoki Dohnányi Zenekar

A nagybőgő Paganinijének tartott Nabil Shehata Kuvaitban született, német-egyiptomi szülők gyermekeként. Már zenei tanulmányai során több nemzetközi versenyen vett részt, előtte nagybőgős még sohasem nyert az ARD zenei versenyein. A mostani hangversenyen Sergej Koussevitzky, az ismert orosz karmester 1902-ben írt népszerű, virtuóz versenyművében mutatja be hangszeres művészetét.

Budafoki Dohnányi Zenekar - Filmslágerek
vezényel: Hollerung Gábor
Disznókő szőlőbirtok traktorgarázsa
2009. augusztus 14., 20.30

A Budafoki Dohnányi Zenekar néhány évvel ezelőtt kiadott, híres filmzenéket feldolgozó, nagy sikerű lemeze adta a mai koncert ötletét. Különlegessége, hogy néhány mű elhangzását vizuális élmény is kíséri, filmzenékhez kapcsolódó jelenetek illetve egyes filmek jellegzetes pillanatai is felvillannak majd. Felcsendülnek egyebek között James Bond, Indiana Jones, a Gladiátor, Harry Potter, a Jurassic Park, A rózsaszín párduc, A hét mesterlövész vagy a Keresztapa ismert dallamai. A hangverseny egészen kivételes ráadás meglepetést is tartogat.

 

Sebestyén Márta - "Nyitva látám mennyeknek kapuját"
2009. augusztus 15., 21.00
Sárospatak, Szabadtéri Színpad

A Zempléni Fesztiválon most köszönthetjük először Sebestyén Mártát, hazánk talán legismertebb énekesét, aki több mint 30 éve folyamatosan szerepel a világ minden táján. Koncertjein életre kelti a Bartók és Kodály által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Istenes és világi énekek, népzenei párhuzamokkal a világ sok országából - így foglalható össze Sebestyén Márta és zenésztársainak mostani programja.

http://www.zemplenifesztival.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.